updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Bune practici pentru prevenirea si controlul infectiilor - Siguranta personalului din cabinet/clinica veterinara- Muscaturi si zgarieturi/Taieturi

Muscaturile si zgarieturile sunt un risc inerent in medicina veterinara si o cauza comuna a accidentelor si bolilor de munca. Intr-un sondaj realizat in SUA, aprope doua treimi din medicii intervievati au recunoscut ca au suferit, la un moment dat din cauza unei rani provocate de un animal. Muscaturile si zgarieturile au reprezentat peste o treime din aceste rani pe care le-au invocat medicii veterinari americani. Pana la 60% din ranile provocate de caini si 60% din ranile provocate de pisici au necesitat ingrijire medicala. Un procent situat intre 3 si 18 la suta din ranile provocate de caini si unul situat in 20 si 50 din ranile provocate de pisici s-au infectat. Majoritatea infectiilor de la ranile provocate de muscaturile cainilor si pisicilor sunt cauzate de un amestec de bacterii aerobe si anaerobe. 

 Personalul veterinar ar trebui sa poata sa recunoasca un anumit comportament la animale si situatiile care sunt asociate unui risc crescut de a fi muscat de un animal. Judecata profesionala trebuie sa fie exercitata in asa maniera incat sa se previna muscaturile. Personalul unui cabinet veterinar trebuie sa ia toate masurile de precautie necesare pentru a preveni leziunile legate de animale. Aceste masuri pot include contentia corecta, sedarea sau anestezia animalului. De asemenea, in cabinet trebuie sa existe echipament adecvat de contentie - botnite de diferite dimensiuni, manusi rezistente la muscaturi, saci speciali pentru pisici, crosa de contentie pentru caini etc. 

Toate aceste echipamente trebuie sa fie cat mai usor de curatat cu putinta. Nu proprietarii, ci personalul experimentat din cabinet trebuie sa contentioneze animalul pentru eventualele proceduri, ori de cate ori este nevoie. Personalul trebuie sa fie intotdeauna constient de schimbarile din comportamentul pacientilor ce pot precede incercarile de a musca. Personalul cabinetului trebuie de asemenea sa fie ferm in a lua masurile de prevenire a muscaturilor (cum ar fi punerea unei botnite), fara a tine seama de perceptiile sau atitudinile clientului. 

Daca cineva este muscat sau zgariat de un animal:

 • Spalati bine rana cu multa apa si sapun.
 • Daca a avut loc o muscatura, verificati statusul vaccinarilor antirabice ale animalului

Solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil pentru orice muscatura care:

 • Este pe una din maini sau in zona unei articulatii
 • Este pe un implant sau pe un dispozitiv protetic
 • Este in zona genitala
 • Este peste un invelis de tendon, cum ar fi muscatura din zona incheieturii mainii sau de la nivelul gleznei
 • Produce o cantitate mare de leziuni tisulare 

Trebuie solicitata ingrijire medicala de urgenta pentru orice muscatura (in special de la o pisica) daca

 • Are un proprietar cu sistem imunitar compromis HIV/SIDA, transplant sau pacientii cu chimioterapie
 • Apare umflarea cronica (edemul) in zona in care este muscatura
 • Daca persoana a avut splina scoasa
 • Daca proprietarul sufera de afectiunile ale ficatului, diabet, lupus sau alte boli sistemice cronice

 

In cazul in care zona muscaturii devine din ce in ce mai dureroasa sau umflata, daca rana dezvolta un fel de puroi sau in cazul in care persoana muscata face febra sau sufera de umflarea ganglionilor limfatici, mergeti de urgenta la un spital. 

Un medic va decide (in unele cazuri dupa o consultare prealabila cu un medic de sanatate publica) daca tratamentul cu antimicrobiene, vaccinare anti tetanos sau antirabica sau orice alt tratament este necesar (lavaj, debridare, suturi). Majoritatea ranilor nu sunt suturate pentru a permite drenajul. 

Numerele de telefon de urgenta - Salvare, Directia de Sanatate Publica trebuie sa fie puse la vedere in cabinet. 

Toate muscaturile si zgarieturile trebuie sa fie raportate la un medic de la spitalul de Boli Infectioase iar ranile trebuie tinute sub observatie. Muscaturile si zgarieturile nu trebuie considerate ca facand parte din profesie. Pana si cea mai minuscula zgarietura poate degenera si poate produce probleme serioase de sanatate. Trebuie observate toate ranile produse in cabinet pentru a fi asociate anumitor comportamente si a dezvolta protocoale pentru a reduce riscul de a fi ranit. De asemenea este bine sa fie facute ”sedinte” de documentare pentru angajati in cazul in care se pot dezvolta probleme subsecvente ranilor. 

1. Taieturile

Ranile provocate de ace sau alte instrumente ascutite sunt frecvente in medicina veterinara, dar pot fi prevenite usor. Desi nu exista un risc la fel de ridicat de expunere la boli produse de sange asa cum exista in medicina umana, pot aparea probleme serioase de la taierile cu instrumentarul sau intepaturile cu acul - reactii la medicamente, infectii, alergii etc. 

Practicile adecvate de manipulare ale obiectelor ascutite sunt o modalitate practica dar eficienta de a reduce leziunile la locul de munca. 

dispozitiv montare capac seringa

Dispozitiv montare capac seringa

Folositi „bariere” adecvate(papuci de-a „intregul” si nu din cei care lasa degetele la vedere) si locuri de manipulare sigure atunci cand lucrati cu ace, bisturie etc si chiar si dupa interventii la curatarea si sterilizarea instrumentelor. 

 • Niciodata nu indepartati capacele acelor cu dintii
 • Nu indoiati si nici nu manipulati acele in nici un fel
 • Contentionati corect animalul pentru a preveni intepaturile cu acul la miscarea acestuia
 • Nu dati ace fara capac de la unii la altii
 • Asigurati-va ca aveti in apropiere containerele in care aruncati acele. Aceste containere - pot fi cutii de plastic - trebuie sa fie rezistente, sa poata fi inchise etans pentru a preveni rasturnarea - acidentala sau intentionata a obiectelor ascutite aruncate in el. 
 • Aruncati intotdeauna obiectele ascutite in cel mai apropiat container pe care il aveti la dispozitie
 • Nu aruncati niciodata obiectele ascutite, acele sau orice altceva in alte locuri decat in containerele cu aceasta destinatie. Aceasta reduce riscul ranilor accidentale ale personalului, pacientilor, clientilor si personalului non-veterinar. 

container seringi si obiecte ascutite

Container seringi si obiecte ascutite

Cea mai importanta masura pentru a preveni intepaturile cu ace este evitarea pusului capacului la loc. Punerea capacului la ac inapoi provoaca mai multe raniri decat previne. 

Cand este absolut necesar sa puneti la loc capacul la ac, ca parte a unei proceduri medicale sau a unui protocol:

 • Folositi un dispozitiv mecanic precum forcepsul sau pensa hemostatica pentru a repune capacul la un ac. 
 • Puteti folosi tehnica punerii capacului cu o singura mana:
 • Pune capacul pe o suprafata orizontala
 • Tine seringa cu acul atasat sau acul singur cu o mana si indreapt-o catre capac, fara a folosi cealalta mana
 • Dupa ce ai reusit sa bagi varful acului in capac, strange capacul impingandu-l catre un obiect sau trageti baza acului pe capac cu aceeasi mana cu care aineti seringa. 

metoda de pus capacul la seringa
 

Metoda de pus capacul la seringa

Dupa ce ati facut vaccinuri vii sau ati aspirat fluide sau tesut din corpul animalor, seringa folosita ar trebui aruncata, cu tot cu ac. Dupa majoritatea procedurilor veterinare, acul si seringa pot fi separate prin aruncarea acului in containerele pentru obiecte ascutite. Ideal este sa faceti acest lucru folosind un dispozitiv de indepartat ace deasupra contanerului pentru obiecte ascutite, ceea ce va permite acului sa cada direct in container, fara sa fie atins. 

2. Manipularea obiectelor ascutite in siguranta de catre clienti

Periodic, proprietarii pot fi in situatia de a trebui sa trateze animalele lor la domiciliu cu medicamente injectabile - insulina, fluide subcutanate. In aceste conditii, este responsabilitatea medicului veterinar sa:

 • Instruiasca proprietarul de animale despre modalitatea in care trebuie sa manipuleze obiectele ascutite si care sunt metodele de eliminare ale acestora. 
 • Se asigure ca proprietarul este capabil sa foloseasca in conditii de siguramta obiectele ascutite si sa aiba grija de acestea pana la aruncarea lor
 • Recomande proprietarilor ca obiectele ascutite sa fie pastrate in cutii de plastic inchise si inapoiate medicului veterinar la vizita in cabinet. 

Obiectele ascutite sunt considerate deseuri biomedicale. In concordanta cu prevederile legale ale tarii, medicul veterinar este obligat sa aibe un contract cu o firma specializata care se ocupa de eliminarea deseurilor biomedicale. container seringi

Container seringi

3. Manipularea probelor 

Probele de urina de la animale suspecte de boli ale tractului urinar, de fecale precum si tampoanele, toate trebuie tratate ca material biologic potential infectios. Persoanlul cabinetului trebuie sa poarte echipament de protectie - manusi de unica folosinta, halat de laborator, atunci cand are de-a face cu astfel de probe. 

Manusile trebuie aruncate iar mainile trebuie spalate imediat dupa manipularea probelor. La manipularea probelor trebuie avuta o deosebita grija pentru a evita atingerea obiectelor curate - microscop, telefon, mancare. Pentru probele de diagnostic trebuie folosit un frigider separat, care trebuie sa fie curatat in mod regulat. Pentru procesarea probelor trebuie desemnata o zona special amenajata. Aceasta zona ar trebui sa fie separata de cea de tratament si de cea de chirugie pentru a reduce riscul de contaminare a acestor zone. 

 • Dupa prelucrarea unei probe, materialul ar trebui depozitat cu grija si prompt. 
 • Zonele de prelucrare ale probelor trebuie sa fie curatate si dezinfectate imediat dupa folosire. 
 • Recipientele de plastic etanse trebuie folosite pentru pastrarea probelor in frigiderul special, care nu are nimic in el gen mancare, vaccinuri sau medicamente de orice tip. 
 • Contaminarea exteriorului recipientelor de proba trebuie sa fie evitata. Daca acestea se contamineaza, inainte de a fi puse in frigider, containerele trebuie curatate si dezinfectate. 
 • Obiectele ascutite precum sticlele de la microscop si pipetele ar trebui sa fie puse in containerul pentru obiecte ascutite. 

4. Procedurile stomatologice

Procedurile stomatologice implica de multe ori un risc semnificativ de expunere la stropire de saliva, sange, tatru incarcat cu bacterii.

Exista, de asemenea un risc crescut pentru personal de taieturi sau zgarieturi cauzate de echipamentul de stomatologie in timpul procedurilor dentare. Penru a reduce riscul de transmitere al bacteriilor daunatoare din gura animalelor la personalul din cabinetul veterinar, persoana care efectueaza procedura si toate persoanele care se afla in apropierea acesteia trebuie sa poarte:

 • Echipament de protectie (halat de laborator)
 • Manusi de unica folosinta
 • Masca chirugicala (pentru nas si gura)
 • Ochelari de protectie

imbracaminte stomatologie veterinara

Echipament stomatologie veterinara

Procedurile stomatologice ar trebui sa fie efectuate intr-o zona de izolare, departe de alti pacienti, personal sau de zonele cu trafic ridicat. 

Procedurile de tipul: schimbarii bandajului, ingrijirea plagilor sau plasarea dispozitivelor invazive (catetere intravenoase, catetere urinare) nu ar trebui sa fie efectuate in imediata apropiere a unei proceduri dentare din cauza riscului de contaminare cu bacterii sub forma de aerosoli. 

necropsie
 Sala necropsie veterinara

Ultima modificareLuni, 04 Martie 2019 16:25
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.