updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Business-urile veterinare analize si statistici de piata

Pentru a fi eficient in activitatea de programare, previziune si orientare a marketingului si managementului unei afaceri veterinare, pe langa temeinice cunostinte teoretice este nevoie sa ai acces la surse credibile si eficiente de informare.

Este o conditie obligatorie daca vrei sa ai succes si sa iti intemeiezi afacerea in domeniul veterinar pe elemente stabile. Organizarea afacerilor veterinare in Romania Nu ne ocupam de practica ilegala, de cabinetele din masini sau de cei care sunt pseudomedici veterinari sau felceri. Este vorba doar de cei autorizati.

Studiul s-a realizat analizand informatii provenind de la C.M.V.R.O., A.N.S.V.S.A. si P.M.V.P.R.

Afacerile veterinare sunt organizate in doua mari segmente: servicii si comert.

Serviciile se desfasoara prin cabinete medicale veterinare de libera practica, societati comerciale, cabinete medicale ve terinare asociate, clinici veterinare si spitale veterinare.

Comertul este organizat in depozite farmaceutice, farmacii veterinare, puncte farmaceutice veterinare.

Exista doar un laborator privat, specializat inregistrat.

In graficul A si B sunt prezentate cele doua tipuri de organizari si ponderea acestora in piata veterinara. Veniturile unui medic veterinar in aceste forme de exercitare a afacerilor veterinare isi desfasoara un numar"necunoscut" de medici veterinari practicieni.

business1

Din estimarile noastre intre 3800 - 4300 de medici veterinari. Este dificil de estimat deoarece nu exista o sursa cu informatii exacte la nici o autoritate in domeniu iar fluctuatiile sunt mari.

Cert este ca veniturile la aceasta data ale medicilor veterinari se situeaza in medie intre 310 si 490 euro asa cum se vede in graficul C. Calculul a fost realizat pe un numar de 176 de intervievati din 9 domenii de interes care sunt prezentate in tabelul A.

business2

Venitul mediu si maxim variaza extrem de mult functie de zona, tipul de activitate si probabil de profesionalismul si imaginea medicului veterinar. in graficul E sunt prezentate veniturile medii ale medicilor in principalele orase. Statistica s-a realizat prin intervievarea randomizata a unor medici veterinari.

O asemenea analiza este complexa si trebuie tinut cont de faptul ca incasarile unui cabinet nu reprezinta veniturile unui medic. Studiul se refera doar la veniturile unui medic veterinar chiar daca este proprietarul cabinetului. Este relevant pentru a putea sa ne facem o idee asupra acestor date pentru a evalua capacitatea acestuia pentru a investi in pregatirea si dezvoltarea personala.

Studiile de marketing si management vor constitui, incepand cu numerele viitoare un capitol important al revistei si vor oferi informatii valoroase din piata veterinara.

Ultima modificareDuminică, 12 August 2012 18:25
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Iulia Blanaru

Redactor sef Revista "Veterinarul Stiinta si Practica"

Website www.veterinarul.ro