Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastra:

Cele mai citite articole din secțiune:

Prezentare caz: abces periapical PM 4  maxilar stg (208)

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o practica nefasta

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele violent - agresiunea sau dominanta fata de membrii familiei

Termenii de dominanta sau agresiune sunt confuzi si depasiti, desi acestia sunt inca utilizati pe scara larga. Este util sa analizam un pic acesti termeni care acum sunt in general respinsi de catre expertii in studiul comportamentului cainilor. Acesti termeni si intelegerea sensului lor au dus la anumite convingeri legate de agresiune si modul de represiune punitiva si represiva al acesteia fapt care de cele mai multe ori duce la o perturbare grava a comportamentului social al cainilor afectand si bunastarea acestora.

 

Contrar credintei populare, cainii nu urmaresc, in general, sa fie "caine de top". Ei prefera de cele mai multe ori sa traiasca intr-un grup social in care oamenii sunt de incredere, relaxati, consecventi in comportamentul de a prelua controlul atunci cand este necesar. Cu toate acestea, in cazul in care proprietarii sunt inconsecventi in interactiunile lor cu cainele si nu dau semnale clare cu privire la ceea ce constituie un comportament adecvat, atunci cainele poate dezvolta asteptari care-l pot conduce la un conflict cu proprietarii sai din cand in cand. Acest comportament a fost prezentat in trecut ca agresiune dominanta, dar acesta nu are drept scop stabilirea de ranguri sociale, ci mai degraba se dezvolta ca o consecinta a circumstantelor. Nu este vorba nici de dominanta si nici de agresiune, fiind un mit lupta pentru o pozitie dominanta sau pentru a stabili o "ierarhie dominanta".

O ierarhie dominanta este un termen folosit pentru a descrie o relatie observata intre indivizii din cadrul unui grup. In cele mai multe situatii nu este nevoie pentru indivizii mai increzatori sa-si afirme pozitia in cadrul grupului social prin intermediul manifestarilor de agresiune, din moment ce alte persoane sau indivizi, mai putin increzatori, dau semnale clare ca nu sunt interesati de provocare si confruntare. Intr-adevar se observa mai usor ca unii indivizi mai putin increzatori ofera sau evita "dominanta", mai degraba decat se observa ca un individ mai increzator ca afirma sau ia o pozitie de "dominanta".

Animalele care traiesc in grupuri au un comportament social si fac asta din cauza avantajelor. Nu exista intr-un grup un nivel ridicat de acces al tinerilor mai usor la hrana, dar acestia sunt aparati de adulti impotriva pradatorilor. Membrii grupului ofera beneficii pentru fiecare in parte si este contra productiv pentru grup si pentru fiecare individ sa existe o lupta in randul membrilor, aspecte care pot aduce mari prejudicii si riscuri. Prin urmare, un sistem recunoscut de comunicare si de distributie a resurselor este benefic pentru intreg grupul.

In natura, cel mai puternic membru al unui grup poate avea cea mai multa libertatea de acces (de exemplu, ei pot alege atunci cand vor ceva), in timp ce cei mai slabi trebuie sa ia posibilitatea de a avea acces la lucruri importante, cum ar fi produsele alimentare si de interactiune sociala atunci cand sunt lasati. Cu toate acestea, in situatia unei case este posibil ca, cainii sa dobandeasca aceasta libertate de acces, ca urmare a obiceiurilor proprietarul lor, mai degraba decat prin propria lor personalitate sau forta fizica. De exemplu, cainele poate gasi usor calea de a avea acces la locuri de odihna confortabila, cum ar fi canapeaua, atunci cand proprietarul nu este prezent in camera, dar nu poate fi capabil de a accesa acelasi loc de odihna in cazul in care este prezent proprietarul. Personalitatea cainelui nu s-a schimbat, dar capacitatea sa de a avea libertatea de acces la resursa s-a schimbat. Fara reguli clare, coerente si cu limite de comportament, cainele isi poate construi o speranta falsa privind capacitatea sa de a influenta deciziile cu privire la unele situatii care determina accesul sau limitarea unei resurse fapt care conduce la confuzii. In timp, cainele poate incepe a afisa "comportamentul agresiv", in situatii generate de faptul ca nu intelege si nu din greseala constata ca aceste manifestari sunt cele mai eficiente in rezolvarea confuzie. Ca urmare, incepe sa utilizeze un comportament agresiv in situatii de conflict pentru accesul la resurse, dar acest lucru nu inseamna ca el "vrea sa fie caine de top". Acest lucru este important pentru o intelegere adecvata a perceptiei cainelui privind situatiile respective si ca aceste situatii pot fi rezolvate prin stabilirea unei comunicari clare si consecvent pozitiva, precum si faptul ca exercitiile traditionale pentru afirmarea "dominatiei" asupra cainelui, prin violenta sau "afirmare", sunt inutile si potential periculoase. Departe de a fi supra-increzator, exista acum dovezi clare ca multi caini agresivi sunt de fapt anxiosi si nesiguri in circumstantele create. Daca credeti aveti un caine atat de increzator cat si agresiv, ar trebui sa solicitati de indata ajutor profesionist de la un specialist calificat, fara intarziere, deoarece consecintele pot fi catastrofale, avand in vedere puterea chiar si a unui caine mic.

Este important sa intelegem ca pozitia dominanta nu este o trasatura de personalitate. "Dominanta intr-o relatie" este data frecvent de contextul specific, adica un caine poate fi increzator in capacitatea sa de a avea acces la o resursa, cum ar fi alimentele, dar nu la alta, cum ar fi accesul la jucarii. De asemenea, reactiile unui caine singur nu sunt neaparat predictibile in relatia sa cu ceilalti. Cainele poate fi foarte increzator in capacitatea sa de a lua o jucarie de la un alt caine, dar putin probabil sa incerce chiar si atunci cand acesta este cu un alt stapan. Unii caini pot fi oportunisti, iar unii sunt mai predispusi sa arate agresiune atunci cand se simt amenintati, dar asta nu inseamna ca acestia sunt cei care doresc sa fie "caine de top". Atat oportunismul cat si agresiunea nu sunt fara risc, si ori de cate ori un animal incearca sa preia controlul asupra unei resurse va avea de cele mai multe ori un grad de anxietate. Daca incercarea se intalneste cu rezistenta aceasta anxietate este probabil sa creasca.

Cum se aplica acestea la caini din gospodariile oamenilor?

Este important sa se asigure ca toti cainii in gospodarie se simt relaxati in relatia lor cu tine si increzatori ca, comportamentul dvs. va fi intotdeauna consecvent. Atunci cand nu exista norme coerente in casa si atunci cand cainii nu pot prezice modul in care proprietarii lor au de gand sa raspunda, poate aparea anxietatea. Cainii pot dezvolta o speranta ca este acceptabil pentru ei de a lua orice resursa ori de cate ori simt nevoia. Daca toata lumea intr-un grup social considera ca se poate face acest lucru, este usor sa vedem ca mai tarziu poate aparea un conflict din cauza concurentei pentru acel lucru care este considerat a fi important. Astfel de "resurse" includ de obicei alimente, locuri de odihna, posesiuni favorite cum ar fi jucariile, colegii si teritoriul. Daca se intampla ceva care unui caine nu-i place, el fie accepta, fie inregistreaza dezacordul fie ia o atitudine agresiva acestea fiind singurele modalitati prin care cainii pot reactiona. Cainii nu vor ameninta daca ei stiu ca este putin probabil sa obtina resursele dorite sau daca ei cred ca pot obtine doar daune in acest proces. Probabilitatea de confruntare este, prin urmare, controlata de asteptari si acestea sunt motivele pentru necesitatea existentei unor norme coerente care sa stabileasca niveluri realiste privind asteptarile.

Cum pot stabili asteptari realiste pentru cainele meu si pentru a preveni aparitia caracterului "dominant"?

Cel mai bun mod de a stabili asteptari adecvate si realiste este sa existe manifestari coerente, increzatoare si pozitive in interactiunile cu cainele tau. Aceasta forma de interactiune ar trebui sa fie stabilita inca de la inceputurile relatiei tale cu cainele. Nu cedati tentatiei de a interactiona in mod diferit cu catelusul dragut care se plimba printre picioarele voastre fata de modul in care intentionati sa interactionati cu cainele adult, pe deplin dezvoltat. In primul rand trebuie sa ne oprim in a gandi in termeni de "dominant". Apoi baza relatiei corecte de incredere este aceea de a fi un "lider corect si consecvent" in tot ceea ce intreprindem catre caine sau impreuna cu el. Trebuie sa ne detasam de conceptele negative de "afirmare", "nevoia de pedeapsa" si "punerea cainele la locul sau". Trebuie sa urmarim si sa cantarim corect atat atitudinea si manifestarile noastre cat si sa judecam drept reactiile lui si ceea ce l-a determinat sa aiba o astfel de reactie. La stabilirea asteptarilor realiste nu este nevoie de asprime sau pedeapsa. Este important de a oferi cainelui atentie, atitudini corecte, ferme si multa supravegere.

Decide care sunt regulile casei si rolul fiecarui membru al familiei si aplicati-le toti membrii familiei, tot timpul in relatie cu cainele sau in prezenta lui - de exemplu, ii este permis cainelui pe mobila? va primi resturi de la masa?

Invatati bunele maniere si controlul de sine, fiti calm si cumpatat in prezenta lui - un caine care sta calm nu poate sa sara in sus sau sa o zbugheasca pe usa la orice zgomot.

Cainele "spune te rog" pentru lucrurile pe care le doreste doar trebuie sa fii atent la semnele si manifestarile lui - daca nu va primi ajutor de la tine atunci va incerca sa isi rezolve singur problema si eventual intra in conflict cu tine.

Invatati cainele sa "plece" si sa "dea"- in acest fel puteti preveni sa fuga cu telecomanda sau cu telefonul mobil.

Invatati cainele sa se bucure sa fie manipulat astfel incat el sa nu se sperie de atingere. Mangaiati-l mult cu mainile si plimbati-va mana sau mainile pe capul sau sau in zonele unde vedeti ca ii face placere. Nu ezitati sa aveti un contact fizic cu cainele dvs si sa ii aratati dragoste si incredere prin atingere. Acest lucru il va ajuta sa nu reactioneze violent la mana dumneavoastra sau chiar atunci cand este manipulat pentru diverse manopere.

Cum se dezvolta agresiunea fata de membrii familiei?

Cele mai frecvente cauze pentru manifestarea agresiunii au fost deja abordate, dar este important este sa ne amintim ca primele semne de agresiune, in contextul interactiunilor cu membrii familiei sunt de obicei subtile si pot fi ratate. Cainii utilizeaza in cea mai mare parte expresii faciale si posturi ale corpului pentru a semnala intentia. In ceea ce priveste o pozitie simplista, un corp relaxat si un proces lent si ritmic de a da din coada arata o abordare prietenoasa. Aceasta este forma ideala de interactiune intre caine si de proprietar. Nemiscarea cozii sau o miscare ferma inceata a cozii, constanta, contactul vizual si probabil insotit de o aratare a dintilor chiar fara un marait sesizabil ar putea fi o abordare ferma din partea cainelui sau o postura corporala scazuta, cu capul in jos, urechile lasate, un dat din coada rapid care sunt un indiciu al unui caine anxios sau cocolosit exprima un potential comportament conflictual. Aceste doua forme de interactiune ar trebui sa ridice probleme si nu trebuie sa ezitati sa cereti sfatul sau consilierea de specialitate pentru a va ajuta sa stabiliti o relatie si o interactiune pozitiva cu cainele.

Conflictele intre proprietar si animalele de companie pot incepe cu un contact vizual prelungit, maraitul si / sau revendicarea vizibila a resurselor, cum ar fi produsele alimentare, locuri de odihna, pozitia corpului si spatiul. Astfel educatia cainelui care afiseaza comportamente specifice de conflict (cum ar fi linsul buzei sau cascatul gurii - nu in semn de somn) poate incepe cu evitarea contactului vizual si chiar cu ridicarea incet a buzei superioare. El este foarte atent la semnele trimise de dvs si va intelege exact mesajul. Daca ati fost inconsistent in felul in care ati raspuns la mesajele comportamentale transmise de el sau in cazul in care doi membri din familie reactioneaza in moduri diferite, atunci acest lucru va conduce la confuzii. De exemplu, daca de obicei afisati o reactie "agresiva" dar care permite cainelui sa aceada la resursa dorita, iar cu acest prilej special cainele insista pe castigarea controlului resursei, cainele poate escalada agresiunea de la marait, latrat pana la muscatura. Daca aceasta intensa "agresiune" are rezultate si tu te retragi, cainele va invata ca, comportamentul lui escaladat, este un mijloc mai sigur de a mentine si detine controlul resurselor, alimente sau jucarii spre exemplu.

Proprietarii de multe ori gasesc acest tip de comportament normal, deoarece cainele nu va escalada comportamentul in orice situatie (adica nu este constant "rau", in opinia lor). Cu toate acestea, comportamentul este relevant pentru contextul in care a aparut si cresterea intensitatii de afisare este necesara numai in acele situatii in care cainele percepe ca exista o amenintare la adresa asteptarilor sale. Daca un marait simplu este suficient pentru a transmite mesajul, atunci nu este nevoie pentru caine sa mearga mai departe.

Postura corpului cainelui in timpul intalnirii poate oferi informatii importante despre emotia pe care o are si manifestarea raspunsului comportamental, dar aceste lucruri sunt usor de interpretat gresit fapt care va face interactiunea si mai complicata. Prin urmare, ar trebui sa solicitati asistenta profesionala, calificata pentru a va ghida prin procesul de educare, mai ales ca in multe cazuri de agresiune fata de membrii familiei cainele va afisa un amestec de semnale care par sa indice o fluctuatie intre incredere si teama.

Ce trebuie sa fac daca cainele meu incepe sa arate agresiune fata de membrii familiei?

Toate provocarile agresive ar trebui sa fie luate in serios si ar trebui sa solicitati consiliere din partea medicului veterinar la primul semn al unor astfel de probleme, cu scopul de a cauta ajutor calificat. Cu cat este observata problema mai devreme cu atat mai bun este prognosticul pentru stabilirea cu succes a unei comunicari adecvate intre tine si cainele tau.

Cainii sunt capabili sa produca o caruta de daune cu muscaturile lor precum si multa durere. Cainele care actioneaza intr-un mod agresiv are tendinta naturala sa conduca la escaladarea agresiunii si astfel sa creasca prejudiciul adus stapanului sau. Amintiti-va ca afisajul agresiv este cel mai probabil sa fie rezultatul unor neintelegeri si confuzii iar confruntarea este de natura sa agraveze situatia. Pedeapsa poate duce la teama si anxietate la cainele dumneavoastra si la o perceptie ca ar trebui sa se apere. In cazul in care comportamentul agresiv asupra resurselor a fost prezent de ceva timp, atunci  cainele a devenit increzator si postura de agresiv va fi de succes pentru el. In aceste situatii, cainele in mod natural va intensifica agresiunea afisata in fata esecului aparent, mai degraba decat o schimbare a strategiei sale. Proprietarii percep ca trebuie sa intensifice actiunea asupra cainelui "care nu asculta". Astfel cainele intelege ca trebuie sa depuna mai multe eforturi de a se apara si astfel escaladeaza conflictul.

Odata ce ati identificat ca exista o problema urmatorii pasi trebuie sa fie obligatoriu spre a reduce incidenta confruntarilor, dar daca aveti orice indoiala sau nu vedeti o imbunatatire rapida in comportamentul cainelui atunci ar trebui sa solicitati ajutor calificat.

Primii pasi de gestionare a acestor probleme incep cu luarea de masuri pentru a elimina confruntarile potentiale din interactiunea cu cainele tau. Va trebui sa identificati toate situatiile care ar putea duce la agresiune si apoi sa evitati sau sa preveniti crearea conditiilor sau a imprejurarilor care sa conduca la conflict. De exemplu, nu lasati lucrurile placute cainelui prin casa la indemana lui, cainele dorind sau putand sa preia controlul (cum ar fi produsele alimentare sau jucarii) si nu va apropiati de caine atunci cand mesteca o jucarie sau manca ceva valoros, chiar ocoliti-l si ignorati-l. Adesea, situatiile si raspunsurile nu sunt previzibile si prin urmare, poate fi foarte util sa existe un mijloc de a lua controlul fizic al cainelui de la distanta. Realizati o conexiune sigura cu un bat lung la zgarda lui. Batul trebuie atasat zgarzii in orice moment, atunci cand exista cineva acasa care sa supravegheze cainele. Ideea este ca puteti ridica capatul batului si sa recastigati controlul fizic asupra cainelui, fara contact direct. Dupa ce ati apucat batul puteti apoi manevra cainele departe de situatie sau de resurse.

In nici un moment nu trebuie ca membrii familiei sa incearce sa foloseasca "muschii" asupra cainelelui tau sau forta bruta pentru a-l supune. Acest lucru poate conduce la raniri grave.

Pe termen scurt, in cazul in care cainele tau are o atitudine nedorita in casa sau incearca o pozitie usor "agresiva" atunci este mai bine sa-i ignori comportamentul chiar si pe el. Este mai bine sa se evite conflictul decat sa agravati situatia putand aparea diverse riscuri.

Identificati acele situatii in care cainele dumneavoastra poate indica o dorinta de a avea acces la elemente importante sau de valoare sau atitudini, chiar daca el nu a demonstrat anterior agresiunii in aceste situatii. Este bine sa se stabileasca unele reguli in casa cu scopul de a reduce asteptarile cainelui referitor la faptul ca accesul la aceste lucruri este disponibil gratuit. De exemplu, nu permiteti cainelui sa se urce pe canapea, exceptie cazul in care dati o comanda, cum ar fi "sari". Stabiliti locuri distincte de odihna pentru cainele dumneavoastra, prin oferirea in acel loc a unei paturi, pernute suficient de mare sau un cos de interior, astfel incat sa aiba un loc sigur si securizat, care sa se relaxeze, sa nu fie in nici un conflict cu nevoia ta de relaxare si sa se simta in siguranta. Va rugam sa solicitati medicului veterinar curant, daca aveti nevoie de ajutor in predarea comenzilor cainelui, deoarece acestea trebuie sa se faca intr-o maniera pozitiva si non-conflictuala.

In scopul de a creste tendinta cainelui de a ne asculta, este util sa realizati un program zilnic de dresaj minim, cum ar fi invatarea cainelui sa astepte si/sau sa stea in sezut. Asigurati-va ca formarea se realizeaza prin metode pozitive, cu recompense, crescand astfel atentia si perceptia cainelui la semnalele transmise de stapan si respectarea acestora fapt care duce la o interactiune pozitiva cu tine.

Trebuie inceputa formarea in conditi de siguranta si distractie, insotita de recompense acordate pentru conformare. Nu recompensati un comportament anticipativ (de exemplu, in cazul in care cainele dumneavoastra prezice ca aveti de gand sa-i cereti sa se aseze si se aseaza inainte de a primi comanda). Este important ca rezultatele sa fie recompensate pentru respectarea unei comenzi, mai degraba decat sa ia initiativa. Odata avut succes, aceste comenzi ar trebui sa fie practicate intr-o varietate de medii si cu toti membrii familiei. Este mai bine de a incepe formarea cu un membru al familiei cu care cainele este in mod normal, cel mai ascultator. Apoi, treptat, dupa ce apar rezultate in educare, impreuna cu acest membru trebuie sa participe si restul familiei.

Reducerea asteptarilor cainelui de a avea acces liber la resurse poate fi realizata prin stabilirea unei reguli prin care toate elementele valoroase si interactiunile trebuie sa fie castigate. De exemplu, afectiunea, atentia, lauda, produsele alimentare, joaca si jucariile sunt recompense, care ar trebui sa fie castigate. Atunci cand recompensele sunt date la cerere, creste increderea, iar proprietarul este plin de satisfactii in ceea ce priveste initiativa cainelui sau comportamentul acestuia. Cainele trebuie sa invete ca aceste resurse vor fi primite numai atunci cand acestea sunt obtinute prin ascultare, in prezenta proprietarilor. Recompensele sunt cele mai eficiente atunci cand au fost retrase initial. Este nepotrivit sa incercam sa instruim un caine cu o bucata de mancare imediat dupa o masa. Este de mica valoare sa incercati sa utilizati afectiunea sau joaca ca o recompensa pentru un caine atunci cand primeste deja aceste resurse fara sa ceara.

Amintiti-va ca resursele importante variaza de la individ la individ. Prin urmare, poate fi de ajutor sa intocmiti o lista cu toate lucrurile si dorintele pe care cainele vostru le are in ordinea importantei pentru el. Va puteti concentra apoi pe educarea cainelui pentru a castiga aceste resurse speciale. De exemplu, cainele poate fi invatat ca, pentru a primi alimente, mangaiere, joaca, sau plimbari acesta trebuie sa raspunda la una din mai multe comenzi. Cand cainele are o dorinta mare pentru ceva ce stie ca va primi daca se va conforma este mult mai probabil de a se conforma la comanda pentru a obtine. Amintiti-va ca scopul acestui exercitiu este de a schimba asteptarile si, prin urmare, o conformare simpla la comanda este tot ceea ce este necesar. Nivelul de complexitate al sarcinii ar trebui sa fie in functie de modul cum percepe valoarea resursei. De exemplu, este necesar sa se solicite un nivel ridicat de conformitate, in scopul de a avea acces la o recompensa de mare valoare, cum ar fi un biscuite special. Nu este necesar sa se oblige un caine sa treca printr-o secventa elaborata de comportamente dificile, pentru a avea acces la ratia zilnica de hrana, care este o resursa vitala pentru supravietuirea mai degraba decat un lux in plus.

Ignorand pur si simplu un caine care cauta atentie, afectiune, joaca, sau alimente poate creste starea de anxietate. Prin urmare, este mult mai constructiv de a preda cainelui un mod adecvat si logic de acces la resurse. Daca aveti indoieli cu privire la cum sa faceti acest lucru va rugam sa apeleti la ajutor profesionist.

Ce se poate face in cazul in care cainele meu refuza sa asculte de comenzile mele?

Primul lucru ce este de facut in aceasta situatie este sa analizati cu atentie daca cainele dumneavoastra intelege ceea ce i se cere sa faca? Daca cainele tau nu intelege comanda "refuzul" aparent poate fi inteles in totalitate. Veti avea nevoie sa cititi despre tehnici de antrenament pentru a avea succes, metode pozitive prin care sa se creeze o asociere intre comanda si actiunea pe care doriti sa o intreprinda. In plus, ar trebui sa reevaluati starea emotionala a cainelui. Daca cainele este nesigur si anxios nu poate fi in masura sa respecte comenzile. In acest caz, va trebui sa utilizati o abordare comportamentala diferita. Trebuie sa intrebati medicul veterinar pentru sfaturi despre cum se obtine asistenta profesionala pentru a evalua cu exactitate comportamentul cainelui dumneavoastra inainte de a trece mai departe.

Daca sunteti sigur ca, cainele nu intelege comenzile dumneavoastra si ca comportamentul sau nu este un rezultat al asteptarilor mari, fara nici o stare emotionala negativa, atunci trebuie sa intelegeti ca de fiecare data cand cainele nu reuseste sa respecte comenzile dumneavoastra, consolideaza increderea interioara ca respectarea nu este necesara in acel context.

Daca aveti probleme cu punerea in aplicare a unor tehnici de modificare a comportamentului descris mai sus, este recomandabil sa cautati ajutor din partea unui specialist in comportament cat mai curand posibil.

Agresiunea este un comportament normal la carnivore si prin urmare, nu poate fi "vindecat", dar poate fi gestionat pentru a minimiza riscul. In unele cazuri de agresiune fata membrii familiei, mai ales daca fenomenul este identificat destul de devreme, exercitiile comportamentale adecvate pot aduce o schimbare rapida si este posibil sa observati cum cainele dumneavoastra este mult mai relaxat. Cu toate acestea, in alte cazuri, in special cele care implica prezenta grupurilor cu risc ridicat, cum ar fi copiii sau infirmitatile, sprijinul profesional este necesar si ar trebui sa intrebati pentru sfaturi medicul dumneavoastra veterinar. In unele cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a ajuta procesul de modificare a comportamentului, dar medicatia nu va "vindeca" problema.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole publicate în secțiunea pet pentru medici veterinari

Alaskan Malamut

Adesea confundat cu Husky Siberian, Alaskan Malamut este una dintre cele mai vechi specii de caini de sanie din Arctica. Are oasele usoare, cu umeri puternici si un piept adanc...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele violent - agresiunea sau dominanta fa…

Termenii de dominanta sau agresiune sunt confuzi si depasiti, desi acestia sunt inca utilizati pe scara larga. Este util sa analizam un pic acesti termeni care acum sunt in general...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Salmoneloza (paratifoza)

Salmoneloza (paratifoza) este o boala bacteriana produsa de bacterii din genul Salmonelelor. Agentul cauzal cel mai des la porumbei este Salmonella typhimurium var. copenhagen.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea animalelor de companie pe timp de …

Este important, ca atunci cand zilele de lenevit la aer sau in jurul piscinei sunt in toi, sa nu uiti sa ai grija de animalul tau de companie.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ochilor la caini

Ingrijirea ochilor la caini Pana si cel mai bun prieten al omului are nevoie, regulat, de o curatare si o examinare a ochilor. O examinare regulata a ochilor cainelui dvs va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele naturale nu sunt intotdeauna bune …

In timp ce hrana naturala are o tendinta de a creste in preferintelor oamenilor, proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie foarte atenti inainte de a da in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anemia la pisici

Anemia este termenul folosit pentru a descrie o cantitate scazuta de celule rosii din sange si este o problema destul de comuna la pisici. Celulele rosii sunt importante pentru transportul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Boli genetice la pisica Maine Coon

Pisicile Maine Coon sunt, din pacate, predispuse la boli genetice grave - ereditare - displazia de sold si cardiomiopatia hipertrofica.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paraziti intestinali -Aonchotheca putorii

    Foto: Dictator Scandalist, Maine Coon, proprietar Savin Paul Fotografia are caracter ilustrativ Aonchotheca putorii este un parazit ce apare la pisici si la nurci. Este adesea intalnit in Europa si mai rar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Craciun fericit cu animalutul tau de companie

  Craciunul este o perioada de bucurie in fiecare casa, cand ne place sa impodobim bradul, sa aprindem luminitele instalatiilor, sa mancam bucate alese stropite cu bauturi alcoolice. Nu-i usor insa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 2 -…

Cel mai bun prieten al fetitei este cainele care ii cara oxigenul. In urma cu doi ani, Aaron si Debbie Knobloch au aflat ca fetita lor Alida suferea de o boala...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - lucruri pe care trebuie sa le stii

Soarecii sunt pastrati pentru mai multe motive, de la cresterea lor ca animale de companie pana la cresterea ca animale pentru expozitii sau spectacole. Ei nu sunt animalele de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Disfunctia glandei suprarenale (boala Cushing…

Glandele suprarenale sunt strans asociate cu rinichii. Fiecare are o maduva centrala, care este de aproximativ o cincime din marimea totala a glandei si produce asa-numitul "hormon de urgenta", adrenalina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Recunoasterea malocluziilor la caine si pisic…

autori: Dr.Lovin Tudor George DMV, MRCVS ,Dr. Raluca Zvorasteanu: Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala  si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Suntem profesionisti veterinari, asa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Benzile de picior si de identificare

 De ce are nevoie pasarea de o banda de picior? Benzile de picior sunt adesea aplicate de catre crescatorii de pasari pentru a ajuta la identificarea si tinerea in evidenta a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Costuri in timp si bani la ingrijirea blanii …

Majoritatea oamenilor gandesc costurile privite din perspectiva banilor. Ar trebui sa stiti ca pentru a va pregati ustensilele necesare este nevoie de o investitie destul de serioasa. Vestea buna este...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat si sa fie capabil de a mentine temperatura mediului ambiant...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hemophilus

Hemophilus este o boala infecto-contagioasa produsa de bacilul Haemophilus paragallinarum, manifestata prin simptome respiratorii.Agentul cauzal: Haemophilus paragallinarum este o bacterie foarte greu cultivabila, care cu greu supravietuieste in mediul exterior...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica de Craciun - sfaturi pentru siguranta …

Cei mai multi dintre noi asteptam cu sufletul la gura perioada sarbatorilor de iarna. Ne pregatim serios pentru Craciun, pentru o casa plina de vizitatori si uneori, si de animalele...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea profesionala a blanii cateilor

Acum ca stiti cat de importanta este ingrijirea pentru sanatatea unui caine va puteti intreba cat costa sa ai un caine care arata bine. Poate chiar ati si facut o...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Pit Bull Terrier

 Pit Bull este un termen general folosit de foarte multe ori gresit, cu referire la mai multe rase de caini care au caracteristici similare. Rasele incluse de obicei in tipologia...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Epulisul

Epulisul este cea mai frecventa tumora benigna intalnita in cavitatea bucala a cainilor si foarte rar la pisici. Cele mai frecvente semne clinice asociate epulisului la caine sunt: deformare faciala, disconfort...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Boli frecvente - Care sunt cele mai frecvente…

Problemele frecvente la chinchile includ muscaturi, boli respiratorii, boli dentare, balonare si accident vascular cerebral din cauza caldurii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabi…

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati Marti, 12 martie, plenul Senatului a adoptat in sedinta publica proiectul legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabili de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce tip de cusca are nevoie iguana?

Animale de companie mici, adesea se simt bine intr-un acvariu de10 sau 20 litri. Cand iguana ta creste, ea trebuie sa fie mutata in spatii mult mai confortabile. Acestea pot...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - Probleme comune

Durata de viata a unui sobolan este de numai 18-48 luni, astfel incat modificarile de cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de frecvente.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Colibaciloza

Colibaciloza este o boala infecto-contagioasa produsa de Escherichia coli o bacterie foarte raspandita. In mod normal tubul intestinal este populat printre altele si de aceste bacterii, fara a produce imbonaviri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Compendiul AAHA privind procedurile stomatolo…

Stomatologia veterinara evolueazain mod constant. Obiectivul acestei lucrari este acela de a orienta practica stomatologicain domeniul veterinar. Serviciile stomatologice sunt necesare pentru asigurarea sanatatii generale si pentru optimizarea calitatii vietii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ia notite: tine un jurnal despre ingrijirea c…

Sa tii un jurnal al zilelor in care l-ai ingrijit pe cainele tau, poate fi un instrument de nepretuit. Exact ca si oamenii, urechile, unghiile si blanita cainelui trebuie sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentarea unei imagini publice pozitive

Faptul ca iti pastrezi cainele curat spune ceva si despre tine; spune ca esti un proprietar de caine responsabil si ca iti pasa de cainele tau. Ai putea chiar sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele interzise animalelor de companie

Alimentele interzise animalelor de companie sunt un element deseori neglijat de detinatorii de animale de companie. De multe ori plecam la munca luandu-ne la revedere de la jucausul nostru catel...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afla mai multe despre blana cainelui tau

Blana cainilor poate capata aspecte uimitor de variate: carliontata sau dreapta, moale sau sarmoasa, scurta sau lunga. Unii caini chiar au o blana abundenta ce formeaza codite de tip suvite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 3 -…

Michelle si Kaylee Lynch se indreptau catre curtea casei cand un sarpe maroniu le-a aparut in cale. Serpii maro sunt deosebit de veninosi, dar fetitele au fost ajutate sa faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile dentare la iepuri

Afectiunile dentare reprezinta cauza principala a imbolnavirii acestora si provoaca numeroase boli grave, determinandu-i astfel pe proprietari sa se prezinte cu ei la medicul veterinar. Dentitia la iepuri are anumite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hamsterii - lucruri pe care trebuie sa le sti…

Aceste rozatoare mici pot fi gasite in salbaticie, in Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, China si Siberia. Au o mare varietate de culori pentru blana.  Hamsterii are nevoie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica Abissinian

Caracteristici fizice - Abisinian apartine rasei Ticked sau Agouti, ambii termeni fiind utilizati pentru tipul de blana al pisicii. Caracteristica sa distinctiva este blana sa matasoasa care este intro-o combinatie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Oasele nu sunt de mancat! - din cazuistica co…

Pisica prezentata a sosit la clinica veterinara Margivet din Suceava cu diagnostic de "noduli in gat", fiind tratata intensiv, timp de 10 zile, la un alt cabinet.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pasarile mari - locuinta - Informatii general…

O pasare se bazeaza pe tine in intregime pentru tot ceea ce exista in viata sa. Fericirea si de starea buna de sanatate  sunt furnizate de tine, de ingrijirea proprietarilor de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stiti despre Afghan Hound

Demn si distant, Afghanul este un aristocrat printre caini. Este un vanator excelent, dar mai ales apreciat pentru aspectul spectaculos si pentru ca este un caine de spectacol.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sindromul de icter ca caine si pisica

Colorarea in galben de diverse intensitati a pielii si mucoaselor prin pigmentii biliari (bilirubina) da icterul sau galbinarea. Aceasta impregnare a tesuturilor corespunde unui variat numar de tulburari. Cand corespunde unui...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele Affenpinscher

  Affenpinscher este o rasa de caini care au parul sarmos precum un caine de jucarie. Este un animal de companie foarte bun de  casa, datorita inteligentei sale si cordialitatii fata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Staza foliculara la testoase

Probabil cea mai frecventa cauza medicala de anorexie la broastele testoase mediteraneene femele este staza foliculara. Aceasta descrie situatia in care foliculi de ou se formeaza pe ovare, dar nu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paramixoviroza

Paramixoviroza: este o boala virala produsa de virusuri din genul Paramixoviridelor, care afecteaza porumbeii. Boala initial a afectat gainile, mai tarziu adaptandu-se si la porumbei.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Degu - lucruri pe care trebuie sa le…

Degu este o rozatoare mica sud-americana. Exista patru specii, desi numai una, Octodon degus este frecvent observata in captivitate. In salbaticie, se gaseste in zonele de deal si de munte...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cum inveti cainele sa fie periat?

Periajul si ingrijirea blanitei cainelui necesita un fel de parteneriat.Desi nu este necesara intreaga cooperare a cainelui, atunci cand este periat, aceasta face lucrurile sa fie mult mai usoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bobtail american - o pisica afectuoasa

Pisicile Bobtail american sunt destul de inalte si bine construite. Picioarele din spate sunt ceva mai lungi fata de picioarele din fata. Bobtail american are un aspect salbatic, cu ochii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Basset Hound

Bland si non-conflictual, Basset este recunoscut datorita corpului sau mare, greoi, urechile lungi si picioarele scurte. Basset, de fapt, provine de la cuvantul francez ‚bas’ care inseamna ‚mic’. Un lucru...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Adenovirusuri

Adenovirusuri sunt doua tipuri de adenovirusuri care produc imbolnaviri la porumbei, notate cu I descoperit in anul 1976 si II descoperit in Belgia in 1992.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile pulpei dentare

Dintele este un organ mineralizat cu rol in prehensiune si masticatie ce prezinta trei componente structurale. De la exterior la interior enumeram: smaltul coronar (care la nivel radicular lipseste si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Feriti-va de diabet

Diabetul zaharat este o tulburare a glandelor endocrine la care animalele fie nu produc insulina, fie nu sunt capabile sa raspunda la efectele sale.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tipuri de texturi ale blanii

  Asa cum exista diferente intre tipurile de blana, la fel intalnim si diferente intre tipurile de texturi ale blanii iar intelegerea tipului de textura este esentiala pentru o ingrijire corespunzatoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sfaturi utile pentru ingrijirea pisicilor

Foto: Pisoiul Botic, proprietar Gabriela Gava Cele mai grave boli la pisici sunt virozele respiratorii si virozele digestive. Pisicile se pot imbolnavi prin contactul direct cu pisici bolnave sau prin intermediul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Curl

Aceasta pisica are, in general, un corp bine proportionat si subtire. Blana sa este moale, matasoasa, si luminoasa. Datorita incrucisarii - introducerea materialului genetic care nu are legatura intr-o linie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile glandelor suprarenale

Nu exista indoiala ca incidenta bolilor glandei suprarenale la dihori este in crestere rapida.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Nu lasati cainii in masini in timpul verii

Caldura face victime chiar si in randul animalelor de companie. Lasate in masina, pe canicula, acestea sufera leziuni grave sau chiar mor, din cauza insolatiei si deshidratarii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tumorile adipoase

Aceste informatii sunt furnizate pentru a va ajuta sa intelegeti diagnosticul sau posibilul diagnostic de cancer la animalele de companie. Daca nu ati efectuat inca un test, medicul veterinar va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tratamente cu modificatori de comportament

De ce veterinarul meu a prescris acest medicament? Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sau de a trata o gama larga de comportamente nedorite, nesociabilitatea sau tulburarile emotionale cum ar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce vede un catel cu nasul?

Este posibil sa fi auzit deja expresia cainii vad cu nasurile lor. Dar arhitectura nasului acestor fapturi senzationale dezvaluie de fapt o lume intreaga, dincolo de tot ceea ce putem...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Formule dentare la mamiferele mici  

Niciodata nu stii ce pacient iti va trece pragul cabinetului. De aceea publicam acest tabel cu formulele dentare ale unor specii de mamifere mici, pentru a va fi util in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Herpes virus

Herpes virus este o boala infectioasa virala diagnosticata nu prea de mult la porumbei cu simptome predominant respiratorii.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prinderea si eliberarea unui sarpe de apa

 Un sarpe intrat in boxa unui bloc a fost vedeta unei intregi istorii. Medicul veterinar Ovidiu Rosu, chemat de catre politie pentru a interveni la salvarea animalului descrie pe pagina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Obezitatea la animalele de companie

Obezitatea animalelor de companie este cea mai periculoasa amenintare la sanatatea acestora. Acum, cainii si pisicile traiesc mult mai mult decat au trait vreodata. Din pacate, este de asemenea mult mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Variola porumbeilor

Este o boala infecto-contagioasa virala, care afecteaza porumbeii. Are o contagiozitate ridicata, imbolnavind cu repeziciune porumbeii din efectivele nevaccinate.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca broastele testoase?

Marea majoritate a broastelor testoase care sunt tinute in captivitate sunt ierbivore. In timp ce in salbaticie ele pot manca unele proteine de origine animala, acest lucru insa nu reprezinta...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Modificatori de comportament

Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sa a trata o gama larga de comportamente nedorite, antisociale sau tulburari emotionale, cum ar fi un comportament obsesiv-compulsiv, anxietate de separare, depresie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorii de Guineea - lucruri pe care ar tr…

Porcusorii de Guineea sunt originari din America de Sud, dar au fost, probabil, introdusi in Europa, la scurt timp dupa primii exploratori spanioli intorsi de pe acest continent, in anul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Circoviroza

Circoviroza este o boala infecto-contagioasa produsa de virusuri, care afecteaza  predominant tineretul din efectiv. Boala a fost semnalata mai de mult in efectivele de gaini si papagali. La porumbei a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ciocului si a unghiilor - Trebuie …

Majoritatea pasarilor sunt in mod natural foarte active in timpul zilei si vor intalni in mod normal o mare varietate de texturi si dimensiuni de ramuri in mediul lor salbatic...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Instrumentar necesar initierii in stomatologi…

Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Trusa potrivita pentru periajul cainelui

Fiecare tip de blana necesita o intretinere diferita, atat din punct de vedere al echipamentului necesar, cat si al metodelor potrivite.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce prefera pisicile pufoase: sardine sau dulc…

American Chemical Society (ACS), cea mai mare societate stiintifica in domeniu, a lansat un nou videoclip care explica de ce pisicile, spre deosebire de oameni si alte mamifere, sunt indiferențe...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Jird - lucruri pe care trebuie sa le…

Recent, un numar de rozatoare mai putin cunoscute au fost oferite spre vanzare ca animale de companie. Printre acestea sunt si veveritele Jird. Putin este scris despre ingrijirea lor in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

10 lucruri pe care pisica vrea ca tu sa le st…

  Imi place fleece-ul mai mult decat orice alt material. Si exista studii care demonstreaza ca pisicile prefera fleece-ul oricarui alt material pentru asternuturi.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Baie sau dus?

Are pasarea mea nevoie de o baie? Scaldatul este foarte important pentru mentinerea penelor curate. Toate pasarile fac. In salbaticie, o pasare poate face "baie" in timpul unei ploii, intr-o baltoaca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la caini

Foto: Cainele Kimmi, proprietar Tau Andrei Contactati medicul veterinar in cazul in care apar aceste semne Urmatoarele informatii va vor ajuta sa decideti care situatii sunt urgente si la care situatii mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Viermii la porumbei

Viermi este un titlu nestiintific, si probabil aspru criticat de eventualii medici veterinari, care citesc aceasta descriere. Am recurs totusi la acest titlu de dragul de a folosi limbajul columbofililor...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce ma musca pisica, chiar si atunci cand o…

Este o enigma, desigur. Acum pisica este in al noualea cer de placere in timp ce o scarpini in locul ei favorit si o secunda mai tarziu, te holbezi la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainii populari in randul presedintilor SUA

Airedale Terrier este cel mai mare si mai greu membru al familiei Terrier. Blana sa este densa si sarmoasa, iar culoarea ei este o combinatie intre bronz, negru, cafeniu si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Varsaturile acute la caini - De ce vomita cai…

Varsaturile acute la caini - Debutul brusc de varsaturi la caini Nu este nimic neobisnuit pentru caini si pisici sa vomite din cand in cand. S-ar putea sa fi mancat ceva ce...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Despre ingrijirea cateilor

Cand ma gandesc la ingrijirea cateilor imi vine imediat in minte ideea unui catel care iese dintr-un salon de cosmetica cu tot felul de clame, coafuri ciudate si unghii date...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Manipularea si contentionarea cainilor - part…

Fiecare caine, indifferent de cat de docil este, are potentialul de a musca, atunci cand este grav ranit, speriat sau sufera din cauza durerii. Este important sa stii si sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Antraxul la pisici

S-a vorbit foarte des despre antrax in ultimul timp, ar trebui sa fiu ingrijorat pentru pisica mea? 

Din pacate, antraxul este folosit ca o me toda a bio-terorismului si pisicile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Coccidioza

Este o boala parazitara produsa de un parazit unicelular din ordinul Coccidia, fam Eimeridae.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - lucruri pe care trebuie sa le stii

Sobolanii sunt tinuti din mai multe motive, de la faptul ca sunt animale de companie pana la faptul ca pot fi animale premiante de spectacol. Ei sunt animale de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hranirea Ce mananca chinchila?

Chinchila ar trebui sa manance fan din iarba de calitate ad-libitum (disponibil 24 de ore pe zi). Peletele sau alimentele concentrate ar trebui sa fie administrate in cantitate minima in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile la porumbei - generalitati

Bineinteles ca va fi vorba de bolile cel mai des intalnite la porumbei.Datorita faptului ca este vorba de un subiect foarte vast, nu pot sa va ofer toata pagina gata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca iguanele?

  Iguanele sunt ierbivore, ceea ce inseamna ca mananca plante. Canalul de alimentatie al iguanei este extrem de specializat pentru a permite digestia fibrelor, fiind similar cu  stomacul bovinelor.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ornitoza

Este o boala infecto-contagioasa comuna mai multor specii de animale cauzata de chlamydii. Fiind vorba de o zoonoza se poate transmite si la om producand imbolnaviri destul de grave.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce este bine de evitat in contact cu reptilel…

Majoritatea reptilelor, inclusiv cele tinute ca animale de companie, sunt purtatoare de Salmonella in intestinul lor, fara a prezenta semne clinice ale infectiei. Salmonella poate trece de la reptile la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la pisici

Ingrijirea de urgenta este ceea ce trebuie aplicata pisicii tale cat mai devreme posibil in timp ce incerci sa ajungi la medicul veterinar. Una din regulile primordiale atunci cand ai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - Probleme comune

Durata de viata a unui soarece este de doar 18-36 luni, astfel ca modificarile cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de comune. Tumorile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Igiena coliviei - Cu ce curat colivia?

Cele mai multe pasari au ghinionul de a manca in baie si sa se gainateze in bucatarie. Este esential sa mentinem mediul in care traieste pasarea cat mai curat posibil...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stim despre lumina UV?

Lumina ultra-violeta (UV) este necesara pentru a asigura necesarul de vitamina D-3. Imposibilitatea de a oferi lumina UV poate predispune iguana la boli metabolice osoase, una dintre cele mai frecvente...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Aspecte legate de anestezie si analgezie in i…

Examinarea completa si corecta a cavitatii bucale necesita anestezie generala. Interventiile din cavitatea bucala variaza de la simple proceduri (detartraj) cu pacientii tineri si sanatosi, pana la proceduri lungi, (extractii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorul de Guinea - alimentatie

Porcusorii de Guineea sunt animale ierbivore, precum iepurii, desi fiziologia si functia lor gastro-intestinala este mai bine inteleasa decat la iepuri. Zona critica in stiinta dietetica la porcusorii de Guineea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Locuinta - ce tip de locuinta este perfect pe…

Fiind locuitor din Muntii Anzi, chinchila nu are probleme de adaptare cu umiditatea si ploaia, asadar o cutie izolata si bine incalzita poate fi un sfert de adapost.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Agresiunea si Rivalitatea

Cainii sunt animale sociale a caror evolutie le-a facut capabile sa traiasca in grupuri. Viata de grup permite sa aiba loc mai eficient activitati de cooperare, atata timp cat toata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tuberculoza aviara

Este o boala infectioasa raspandita pe tot globul pamantesc cu o incidenta diferita de la o tara la alta. Agentul cauzal este Mycobacterium avium. Cel mai des sunt afectate gainile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Introducerea de noi pasari

Are nevoie pasare mea de un "prieten"? Cele mai multe dintre aceste pasari traiesc in salbaticie, in grupuri. O existenta solitara nu este o existenta sigura pentru speciile de prada. Cu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Foxhound American Foxhound este o rasa de caine adusa din Anglia la mijlocul secolului al 17-lea initial in scopul de vanatoare. Este o alegere ideala pentru cei care traiesc in zone...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET


Termeni ce tin de blana

Cu toate ca majoritatea termenilor ce tin de tipurile de blana au asociate nume haioase, este foarte important sa le stiti pentru ca va veti intalni cu ele in literatura...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Care sunt bolile frecvente ale iguanei?

Printre bolile frecvente specifice iguanei sunt incluse bolile metabolice osoase, parazitii si abcesele.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimente de evitat in hrana pisicii

  Foto: Pisoi British Shorthair, Felisa Candice, proprietar Candice Dragota Ce mancaruri sunt periculoase pentru animalul meu de companie? Anumite mancaruri sunt bune pentru oameni, poate chiar pentru caini, dar pot reprezenta riscuri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Micoplasmoza

Micoplasmoza. Este o boala infectioasa produsa de micoplasme care se manifesta prin simptome respiratorii (coriza).Agentul epizootic este Micoplasma gallisepticum. Micoplasmele sunt microorganisme unicelulare incadrate ca o forma de trecere intre...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Abcesele la iepuri

"Ce sunt abcesele? Care sunt cauzele abcese? Cum sunt tratate abcese?: ... doar cateva din intrebarile privind tratamentul si terapia abceselor la iepuri

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale de companie drept cadou de sarbatori?

Un catel sub un brad de Craciun. Pare o idee buna. La fel si un iepuras sau un hamster de Paste. Poate vrei sa oferi un animal unui prieten sau...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Probleme oaselor la catei si caini in crester…

Cat de importanta este schipoatura pentru viata unui pui sau catelandru? Catelul meu pare sa aiba o articulatia genunchiului cu probleme dar cu siguranta utilizarea razelor x nu este necesara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 1- …

Buddy este instruit sa foloseasca dintii pentru a lovi un buton de apelare rapida, pe care suna la 911.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hematomul auricular

Un hematom este o aglomerare mare de sange, care rezulta din ruptura unui vas de sange mic soldata cu hemoragie intre piele si cartilajul urechii, de obicei, pe partea interioara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica Primim adesea intrebari pe adresa redactiei legate de dieta pisicilor. ”Este adevarat ca mancarea uscata ajuta la ingrasarea pisicilor?” ”Este mai buna mancarea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

M-a muscat pisica! Ce trebuie sa fac?

Pisicile sunt cele mai moi si dragastoase animale de prin casele noastre. Ne ling, ne dau cu labuta, se pisicesc pe langa noi si fac o multime de giumbuslucuri. Dar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Trichomonoza

Este o boala parazitara care afecteaza mai ales porumbeii tineri, dar si pe cei batrani, producand probleme mari cerscatorilor care participa cu porumbeii la concursuri.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ademetionina

De ce mi-a prescris acest medicament medicul meu veterinar ? Ademetionina este utilizata in tratamentul bolilor hepatice cronice. Acest medicament ajuta celulele hepatice sa functioneze in mod normal si reduce fibroza...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET