promo lung iarna 2019 720
Autentificare
updated 7:56 AM UTC, Feb 18, 2019

Displazia de cot la caine

 Displazia de  cot este un termen general care include o suma de probleme de conformatie si dezvoltare ale articulatiei humero-radio-ulnare la caine. Exista trei probleme dominante: non-uniunea procesului anconat, fragmentare a procesului coronoid al ulnei si osteocondroza disecanta ce afecteaza de obicei condilul medial distal; aceste trei patologii duc la instabilitate articulara mai mult sau mai putin pronuntata si la modificari degenerative si inflamatorii - artroza si artrita. La anumiti indivizi se constata instabilitate si incongruenta articulara datorata unei cresteri asincrone a radiusului si ulnei, incongruenta care duce la un contact neuniform al suprafetelor articulare care, secundar, poate duce la non-uniunea procesului anconat sau separarea procesului coronoid medial.

Pansament gipsat sau osteosinteza studiu de caz

Fracturile la animale de companie sunt frecvent intalnite, mai ales la specia canina. In urma accidentelor, rezistenta tesutul osos cedeaza si se produce fractura, ea putand imbraca diferite tipuri: fractura inchisa sau deschisa, completa sau incompleta, cu deplasarea capetelor osoase sau nu. Din punct de vedere al managementului fracturilor obiectivele sunt comune: repozitionarea capetelor osoase, obtinand continuitatea tesutului si fixarea acestuia pentru formarea calusului. In practica veterinara problema apare la diagnosticarea corecta a fracturii si alegerea metodei de remediere a acestuia. Prin acest studiu de caz dorim sa atragem atentia asupra importantei examenului radiologic in practica veterinara.

Tumora veneriana transmisibila (Sarcomul Sticker) - studiu de caz

Sticker-ul este o tumora veneriana transmisibila, ce apare la caini, fiind localizata la nivelul penisului si/sau preputului la mascul, la femela avand localizare vulvara si la nivelul mucoasei vestibulare. Transmiterea tumorii se face prin contact direct sexual sau prin simpla mirosire a zonei genitale afectate. Nu exista specificitate de varsta, sex sau rasa, s-a observat insa o incidenta mai mare in adaposturile/crescatoriile supraaglomerate si in cazul imperecherilor necontrolate.

Hipersensibilitatea de contact

Hipersensibilitatea de contact este o dermatita maculo-papulara, cu tendinta de lichenificare, caracterizata printr-un prurit variabil si care afecteaza, de obicei, zonele cu par rar. Termenul este utilizat pentru a descrie o reactie cutanata inflamatorie fata de actiunea unor agenti externi.

Insuficienta renala - diagnostic si tratament

Insuficienta renala (I.R.) este un sindrom clinic, umoral si urinar care apare consecutiv incapacitatii rinichilor de a-si indeplini functiile in asigurarea homeostaziei organismului. Mai este denumita: uremie, retentie azotata sau insuficienta urinara. In functie de sediul procesului patologic se distinge I.R. prerenala, renala si postrenala. Uremia prerenala (functionala) este cauzata de toate starile care reduc debitul circulator la nivel renal: insuficienta cardiaca congestiva, stari de soc, deshidratari consecutive diareilor sau vomitarilor incoercibile, excesul de proteine preformate din hrana. Uremia renala (organica) se instituie in cazul in care 75% din tesutul renal este scos din functie. Este consecinta unor boli renale: angiospasm, nefroze, nefrite, hidronefroza, neoplazii, traumatisme. Uremia postrenala (obstructiva) se datoreaza unor cauze care stanjenesc sau chiar opresc fluxul de urina secretata normal de rinichi: obstructii ale cailor urinare prin calculi, tumori, cristale de sulfamide, unii paraziti, coaguli de fibrina si sange.

Fluidoterapie - Recomandari pentru caini si pisici

Acest articol prezinta recomandari practice pentru alegerea fluidelor perfuzabile, rata si calea lor de administrare. Acestea sunt grupate in functie de consideratiile generale si sunt insotite de indicatii specifice pentru fluidoterapia pre-anestezica sau pentru tratamentul pacientilor ce prezinta tulburari ale volumului total sau ale continutului de fluide corporale, precum si o distributie anormala a acestor fluide in interiorul corpului. Tineti cont de faptul ca aceste indrumari nu reprezinta standarde de ingrijire a pacientilor si nici standarde aprobate de CMVRo deci nu trebuie respectate ca protocoale obligatorii pentru rehidratare. In schimb, aceste sfaturi orientative reprezinta recomandari ale expertilor din cadrul AAHA/AAFP (American Association of Feline Practitioners). Tratamentul trebuie individualizat si adaptat la fiecare animal in parte, re-evaluat si reformulat in functie de modificarile statutului clinic al animalului. Alegerea lichidelor perfuzabile este dictata de nevoile pacientului, inclusiv de volumul, ritmul de administrare si compozitia necesara, precum si de compartimentul vizat pentru administrarea fluidelor (interstitial sau intravascular).

DIAGNOSTICUL ANEMIEI  la animalele de companie

Anemia reprezinta cea mai frecventa afectiune a seriei eritrocitare (a celulelor rosii din sange / RBC). Anemia poate cauza diverse simp­tome (ex.: slabiciune generala, letargie, intoleranta la efort, murmur cardiac, hemoglobinurie, pica, soc, moarte) sau poate evolua subclinic, fiind depistata doar in urma unui set general de analize in scop de diagnostic. 

Prezentare caz – urolitiaza canina 

Am ales acest subiect nu atat pentru complexitatea operatiei, ci mai ales pentru faptul ca au fost doua cazuri venite imediat unul dupa celalalt si mai ales datorita spectaculozitatii numarului si dimensiunilor calculilor. Pe de alta parte, cel de-al doilea caz a suferit o ruptura de vezica urinara, astfel incat toti calculii erau imprastiati in intreg abdomenul.


Dermatofitoza la mamiferele mici

Incidenta micozelor cu exprimare clinica este redusa la animalele mici, insa Trichophyton mentagrophytes reprezinta cea mai frecventa cauza a dermatitelor la aceste animale. Agentii etiologici ai micozelor prezinta o importanta mai mare din punct de vedere zoonotic, decat din punct de vedere clinic. Rozatoarele sunt in general purtatori asimptomatici ai pecinginei (tricofitiei), iar transmiterea acesteia la oamenii care intra in contact cu aceste rozatoare nu este neobisnuita. 

Cine este Hemopet?

In toamna lui 2011 a fost creat conceptul Hemopet – o organizatie non-profit menita sa reprezinte unul dintre pasii ce vor impinge nivelul serviciilor medicale veterinare din Romania inspre unul occidental.

Se introduce, astfel, un element de baza: terapia transfuzionala, fara de care desfasurarea procesului veterinar la un standard care sa asigure atat confortul medicului, cat si siguranta pacientului, nu putea avea loc. Transfuzia de sange este o interventie salvatoare de vieti atat timp cat exista disponibilitatea produsului sanguin adecvat.

Dorim sa oferim un sprijin de nadejde medicului veterinar, atat in practica sa de zi cu zi, inaintea sau poate in timpul unei interventii chirurgicale, avand in vedere ca acesta se confrunta cu cateva zeci de cazuri pe saptamana, apartinand unei mari varietati de specii, ce necesita o solutie dedicata pentru fiecare dintre acestea. Un alt element de importanta majora, care impacteaza direct sansele de supravietuire a pacientului, este livrabilitatea, in timp util, a produsului sanguin. De aceea, Hemopet si-a impus sa preia, sa gestioneze si sa satisfaca orice nevoie de sange/alt produs sanguin, oriunde in tara, in decurs de maxim 24 ore, in functie de proximitatea locatiei. Faptul ca media temporala de livrare in zona de proximitate (Bucuresti) este de maxim doua ore, aduce un plus de siguranta actului medical, atat pentru proprietar, cat si pentru medic. Asociatia Hemopet insa are mare nevoie de ajutorul medicilor veterinari practicieni – in special de sustinerea lor in comunicarea cu proprietarii de animale, in campaniile de informare si de sensibilizare a acestora cu privire la existenta unei astfel de nevoi – nevoia de sange – da, chiar si pentru animalele de companie!

PRINCIPII ALE TERAPIEI TRANSFUZIONALE LA ANIMALELE DE COMPANIE

Dermatomiozita familiala canina

Polimiozita/dermatomiozita, bolile inflamatorii musculare, sunt considerate de natura idiopatica. In absenta manifestarilor cutanate se aplica diagnosticul de polimiozita, iar daca subiectul manifesta exclusiv simptomatologia cutanata, se recurge la denumirea de dermatomiozita amiopatica (dermatomyositis sine myositis).

Dermatomiozita familiala canina (DFC) se pare ca se instituie pe un fond ereditar afectand, cu precadere, rasele Collie, Shetland si Beauceron. DFC a mai fost descrisa si la Welsh corgi, Lakeland terrier, Chow-Chow, Ciobanesc german, Kuvasz, dar si la alti caini de rasa pura. Procesul inflamator implica pielea si musculatura subiectilor afectati.

Reactia la fir o reminiscenta inca vie a timpurilor „de demult”- studiu de caz

In cele ce urmeaza o sa va relatam un caz de reactie la fir declansat la aproximativ trei ani dupa operatia de sterilizare. Motivul aparitiei tuturor problemelor in acest caz a fost determinat de folosirea pentru operatia de sterilizare a matasii chirurgicale.

Catelusa Rita, metis ciobanesc romanesc in varsta de 4 ani, a fost adusa la cabinet de proprietarul ei acuzand o stare generala usor modificata. In urma anamnezei am aflat ca animalul nu a avut probleme de sanatate pana in prezent si ca, in urma cu aproximativ trei ani catelusa a fost sterilizata. Proprietarul nu ne-a putut preciza tipul interventiei: (ovariectomie/ovariohisterectomie). De mentionat faptul ca animalul a fost deparazitat si vaccinat anual conform programului stabilit de medicul curant.

Luxatia Rotulei - diagnostic si proceduri chirurgicale

Luxatia rotulei este o cauza comuna a schiopaturii la cainii de talie mica, dar poate fi intalnita si la cainii de talie mare prevalenta ei crescand in ultimii ani. Printre cele mai afectate rase sunt Yorkshire Terrier, Bichon Maltese, Buldogul Englez si Buldogul Francez, Cavalier King Charles, Labrador.

Rotula se poate disloca lateral sau medial. Anatomic, rotula culiseaza in troclea femurala in sus in momentul extensiei piciorului sau in jos in momentul flexiei piciorului. Rotula este integrata in tendonul patelar care se insera distal la nivelul tuberozitatii tibiale, iar proximal se continua cu muschii cvadriceps. Pacientii cu luxatie de rotula prezinta dificultati in a tine articulatia genunchiului dreapta datorita instabilitatii la nivelul acesteia, atata timp cat rotula este luxata ei nu pot efectua extensia totala a genunchiului.

Herniile perineale studiu de caz

Herniile perianale apar frecvent la masculii necastrati, de varsta medie sau batrani, din cauza atrofiei musculare prezenta la nivelul musculaturii care formeaza diafragma pelvina.

Printre rasele de caini des afectate intalnim Peckinezul, Ciobanescul German, Boxerul, Teckelul, inclusiv metisii acestora.

Studiu de caz

Pacient: Lucky, metis peckinez, 11 ani, mascul, necastrat, 8.3 kg.

 

  • Motivul prezentarii in cabinet a fost reprezentat de defecarea anevoioasa si prezenta unei "umflaturi" lateral de baza cozii.
  • Dupa examinarea clinica, a fost necesara efectuarea unui tuseu rectal pentru a confirma prezenta unei hernii perineale unilaterale (dreapta).
  • Continutul herniei era reprezentat de anse intestinale, mezenter.
  • Rectul era deviat lateral, cu prezenta unui buzunar rectal aparut din cauza constipatiei cronice.

 

Igiena orala la animalele de companie - notiuni introductive l

Cu toate ca este bine cunoscuta importanta igienei dentare exista cazuri in care acesta este plasata pe locul secund de multi dintre proprietari, care nu reusesc sa aiba grija de dintii animalelor in mod corespunzator.

Igiena orala, reprezinta procesul de ingrijire preventiva dentara. Cel mai important palier din igiena dentara veterinara, consta in procesul de ingrijire efectuat de catre proprietar. Ingrijirea ambulatorie poate fi completata cu tratamente profesionale stomatologice, preventive, furnizate de medicii veterinari periodic. In acest context, perierea dintilor este importanta, desi singura nu va putea elimina patologia dentara cel mai des exprimata prin tartru, la animalele de companie. Prin eliminarea tartrului se pot reduce complicatiile patologice orale exprimate prin riscul de aparitie al durerilor sau cariei dentare, a paradontozei sau chiar pierderii dintilor.

Importanta igienei orale la animalele de companie se reflecta asupra calitatii vietii din punct de vedere al:

  • Homeostaziei aparatului masticator
  • Evaluarii statusului oro-dentar
  • Depistarii afectiunilor complicate

Diagnosticuri dupa semnele clinice - slabiciune si varsaturi - diagnostic diferential

Slabiciunea poate fi continua sau episodica. Slabiciunea continua se refera la o stare generalizata de lipsa de energie, cu oboseala musculara sau lesin. Slabiciunea episodica are loc la exercitiul fizic si se diminueaza cu odihna. Semnele includ ataxia, pareza, gafaiala, rezistenta la ridicat sau mers, colapsul.

Panoul de sange si testele speciale de laborator pot dezvalui cinci categorii ale bolii care cauzeaza slabiciunea. Testele de sange pot dezvalui conditiile inflamatorii, boli nutritionale, cateva cauze ale hipoxemiei, cateva boli musculare si multe boli metabolice. Testele speciale sunt necesare pentru a diagnostica bolile cardiovasculare si neuromusculare.

Sindromul Cushing

Lucrarea de fata si-a propus sa scoata in evidenta prezenta sindromului Cushing la un caine metis ce nu face parte din rasele cu predispozitie) Pudel, Boxer, Terrier, Teckel).

Sindromul Cushing este rezultatul hiperadrenocorticismului (productia crescuta de cortizol). Aceasta este una dintre cele mai comune disfunctii endocrine (glandulare), la caine, destul de rara la pisici. Cea mai comuna forma a sindromului Cushing la caini se datoreaza suprastimularii glandei suprarenale ca urmare a producerii de catre glanda pituitara de ACTH in exces. (hiperadrenocorticismul hipofizar).

SIMPTOMATOLOGIE

Terapia cancerului - Cum folosim antinflamatoarele nesteroidiene -partea aII-a

Am expus in prima parte efectele generale ale NSAID (NonSteroid Anti-Inflamatory Drugs), cateva elemente de farmacodinamica a acestor substante la caine si pisica, precum si efectele anti-tumorale raportate pentru aceste medicamente, la om, caine si pisica.

In continuare, vom prezenta succint cateva aspecte practice privind utilizarea NSAID in preventia si tratamentul bolii canceroase la caine si pisica.
Studii repetate au confirmat efectul antitumoral al piroxicamului asupra carcinomului de mucoasa a vezicii urinare (TCC – Transitional Cell Carcinoma), numit si carcinom urotelial, atat la om cat si la caine [2], [3]. intr-unul din studii [4], de pilda, din 62 de caini diagnosticati cu TCC (tumori spontane), prin tratament cu piroxicam s-au obtinut 2 remisii complete, 9 remisii partiale (reducere in volum a tumorii cu peste 50%), 35 de cazuri stabilizate (reducere sub 50%) iar in 16 cazuri boala a continuat sa avanseze.

Timpul median de supravietuire sub tratament a fost de 195 zile. Dupa aceste cercetari, piroxicamul a fost considerat un medicament cu potential antitumoral demn de a fi evaluat si sau facut incercari repetate de includere a lui si in terapia altor tipuri de cancere. Recent, mai multi oncologi au remarcat faptul ca nu exista o baza logica sau empirica pentru a acorda un rol privilegiat piroxicamului, intre toate NSAID, ca avand un efect antitumoral aparte; alte medicamente din aceeasi clasa pot avea efecte similare sau chiar superioare. Se pare ca e vorba doar de o intamplare ca primele studii s-au facut, la Purdue Comparative Oncology Program (Purdue University) prin folosirea piroxicamului, in urma observarii accidentale a unor remisii spontane a tumorilor la pacienti carora li se administrase piroxicam pentru atenuarea durerilor.

Abonează-te la acest feed RSS