updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

CALUL SPERIOS, un pericol pentru stapanul lui?

In continuarea articolului meu precedent, asa cum am promis, vom dezbate tema cailor speriosi de ce se sperie, cum prevenim, cum corectam frici incetatenite, cum evitam degenerarea situatiei. Asa cum am subliniat si in materialul trecut, unul dintre cele mai puternice instincte la cai este instinctul de fuga.

Acest instinct, care i-a mentinut in viata atatea milenii, este strans legat de procesul natural de invatare al calului. Asa cum au descoperit inaintasii nostri si din pacate au abuzat de aceasta observatie, frica va"invata" calul foarte repede!

Problema este ca nu il"invata" ce ne dorim noi . invatarea din experiente generatoare de frica este un mecanism de supravietuire care face animalul sa evite situatiile periculoase. Un cal speriat va avea o amintire pregnanta a lucrului care l-a speriat si asta il face sa invete ca acea situatie/activitate/ obiect/persoana este de evitat cu orice pret.

1. Cum functioneaza acest instinct?

Ei bine, daca la animalele carnivore sau omnivore - si cel mai simplu exemplu (si de altfel unul cu care sunteti familiari cu totii) este omul - o situatie este mai intai analizata si apoi intervine actiunea. La ierbivore si la cai in special, mecanismul este inversat. Odata aparut stimulul frica - calul va cauta sa se indeparteze de sursa acestuia, dupa care, odata ajuns la o distanta linistitoare de aceasta, se va opri si va analiza situatia. Daca sursa, odata analizata, isi pierde din conotatiile terifiante, curiozitatea va castiga teren in fata fricii si calul va explora situatia/obiectul/persoana respectiva. Daca nu, sursa va fi definitiv scrisa in mintea calului ca"de evitat cu orice pret". Acest"cu orice pret" este foare important, in sensul ca si eu, ca si dumneavoastra probabil, am vazut de nenumarate ori un cal care, incercand sa scape de o umbrela albastra care il"urmarea" si tinut de calaretul care incerca sa preintampine miscarea de indepartare de sur - sa, s-a impiedicat de vreun obstacol si a cazut, s-a lovit de vreun zid , a agatat genunchii calaretului in vreun copac sau - situatii extreme - a sarit in strada in mijlocul traficului. Bineinteles, sunt de acord cu dumneavoastra, in astfel de situatii calul isi pune propria sanatate si integritate corporala in pericol (odata cu a lui si pe a noastra) si da, acest gen de situatii sunt de evitat.

2. Dar cum?

CALUL SPERIOSCa sa ne putem da seama cum, haideti sa analizam situatia. Am stabilit deja ca instinctul lui natural ii spune sa se indeparteze si sa analizeze cand a ajuns la o distanta sigura. Dar, asa cum am spus si in articolul precedent, calul nu este liber, este fie in ham, fie sub sa sau legat in boxa. Deci calul este mentinut langa sursa fricii, mentinandu-se astfel si intensitatea sentimentului. Frica prelungita creste evitarea si indecizia si face calul incapabil sa incerce orice actiune, reducandu-i astfel capacitatea de invatare pe termen lung. in plus, calaretul, vizitiul sau stapanul, sursa lui de incredere si curaj, ce face? Strange darlogii sau haturile? Strange pulpele? isi tine respiratia si se incordeaza asteptand sa se intample ceva rau? tipa la cal? Loveste calul? in primul rand, daca acest gen de comportament se intampla de fiecare data cand calul se sperie, calul va asocia actiunile noastre cu frica lui. stiti mitul acela,"calul simte frica"? NU o simte, dar simte tensiunea din darlogi, respiratia calaretului, tensiunea din pulpe sau agresiunea. in al doilea rand, asa cum spuneam, frica prelungita reduce capacitatea de invatare si vom intra intr-un cerc vicios, unde incercarile calului de scapare de frica pe de o parte si pe de alta parte de calaretul care il tine langa sursa acesteia, vor fi din ce in ce mai violente si se vor axa pe directia cabrat, berbecit, aruncat, etc. si atunci care este solutia? Solutia este sa mimam situatiile naturale.

Daca se sperie, caii vor fugi poate. Apoi se vor linisti. Este de mirare cat de buni suntem in a spune unui cal ca ce face este gresit si cat de lipsiti de talent suntem in a-i spune ca face ceva bine. Odata un cal invatat sa se astepte la recompense, va lucra pentru acestea, fapt ce face dresajul mai simplu si mai placut. Faptul ca ii permitem sa se opreasca dintr-o activitate si sa se relaxeze este o RECOMPENSA. Ce ar fi daca in loc sa ne tinem respiratia, sa strangem darlogii, sa lovim calul si sa incercam sa il tinem pe loc, ne-am impune sa ne relaxam si am ignora total comportamentul? OK, va fugi cativa pasi din fata stimulului fricii, apoi il vom opri, preferabil doar din voce, pe un ton linistit, poate insotind cuvintele cu o mangaiere.

Apoi, odata ce s-a oprit si s-a relaxat, il vom intoarce si ne vom indrepta din nou spre stimulul fricii, nu direct, ci pe o directie tangentiala. Bineinteles ca mersul pana in dreptul obiectului va fi dificil si nehotarat, iar mersul dupa ce a trecut de obiect va fi vioi si grabit, dar este natural sa fie asa. Vom repeta actiunea, de data aceasta incercand sa aducem tangenta un pic mai aproape, atat cat este calul dispus sa o faca. CALUL SPERIOS3Daca nu este dispus sa o faca, ajuta sa ne dam jos si sa venim langa el, sa fim la acelasi nivel cu el - la acelasi nivel de expunere la pericol. si intotdeauna, in apropierea de obiect, noi suntem primii si el ne urmeaza. La indepar tare, incercam sa temperam graba si tot asa, din aproape in aproape, pana cand curiozitatea va invinge si, fara a fi indemnat de noi, se va opri si se va intinde sa miroase (darlogii liberi, evident) sursa fricii. Odata aceasta actiune intamplata, putem fi siguri ca respectivul obiect nu va mai fi sursa a fricii in viitor. Aceasta miscare de apropiere - indepartare nerestrictionata de obiectul fricii este foarte importanta. ii cerem sa se apropie, dar ii dam garantia ca daca decide ca situatia este coplesitoare, atunci se poate indeparta.

Solutia este aplicabila in orice situatie - potcovit, tratament veterinar, caruta, boxa etc. stiu ca probabil potcovarul nu are timp si chef sa dea drumul piciorului si sa lase calul sa se indeparteze de el cand nu apreciaza tratamentul, dar este datoria noastra sa il convingem ca, desi este un om important si ii respectam timpul, totusi acest ritual de indepartare - apropiere s-ar putea sa-l salveze de la o lovitura de copita, odata ce situatia va deveni insuportabila pentru cal. Foarte important este sa realizam si ca aceste animale vad doua imagini - una cu ochiul stang si una cu ochiul drept, deci este important ca tratamentul pentru frica sa se faca pe ambele parti. De foarte multe ori am intalnit cai care reactionau diferit la acelasi obiect daca te apropiai de ei din partea stanga sau din partea dreapta. in aceasta nota voi incheia, spunand ca noi am ales sa traim langa aceste animale si alegerea noastra ne indatoreaza sa le acordam atentie si rabdare in toate aspectele vietii lor, fie ele fizice sau psihice. stiu ca pare simplu, asa, asternut pe hartie, dar credeti-ma ca va fi nevoie de mult autocontrol pentru a nu ne mai fi frica de frica lor (de actiunile lor cand le este frica) si pentru a dobandi astfel starea de spirit necesara linistirii lor.

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 22:05
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.