updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Cardul european de asigurari sociale de sanatate

Cardul european dovedeste calitatea de asigurat a persoanei care il poseda. Cardul european poate inlocui o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate. Pentru ca persoanele asigurate pe teritoriul Romaniei sa poata beneficia pe teritoriul unui alt stat membru UE/SEE de servicii medicale devenite necesare, trebuie sa prezinte furnizorilor de servicii medicale atat Cardul european de asigurari sociale de sanatate, cat si un act de identitate.

In situatiile in care institutia competenta din Romania nu poate, din motive obiective, sa elibereze cardul european, aceasta va elibera un certificat provizoriu de inlocuire (document cu aceeasi valoare juridica).

Atentie! Titularii cardului european sau ai certificatului provizoriu de inlocuire vor putea beneficia de serviciile medicale care se dovedesc necesare, in unitatile sanitare private, cu conditia ca acestea sa se afle in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Serviciile medicale se acorda in conformitate cu legislatia statului de sedere temporara. Tratamentul ambulatoriu, chiar si in regim de urgenta, nu este gratuit, ci decontat de Casa de Asigurari de Stat, in baza asigurarii individuale.

In cazul in care persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza pe teritoriul statului membru UE/SEE fara sa detina un card european, iar in timpul acestei deplasari starea de sanatate necesita asistenta medicala, persoana are urmatoarele optiuni:

- sa solicite un certificat provizoriu de inlocuire de la Casa de Asigurari de Sanatate unde este luata in evidenta ca persoana asigurata;

- sa suporte contravaloarea asistentei medicale urmand ca, la intoarcerea in Romania, sa recupereze prin intermediul formularului E126, suma achitata.


In situatia in care, in perioada de valabilitate a cardului european, titularul nu mai
indeplineste conditiile in baza carora documentul i-a fost eliberat, iar in aceasta perioada titularul beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru UE/SEE, persoana in cauza va suporta contravaloarea acestor servicii.

Sursa: Ministerul Muncii

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul