updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Care sunt bolile frecvente ale iguanei?

Printre bolile frecvente specifice iguanei sunt incluse bolile metabolice osoase, parazitii si abcesele.

 

Care sunt semnele acestor boli?

Bolile metabolice osoase, probabil cea mai frecventa afectiune cu care se confrunta iguana, este adesea cauzata de o hranire inadecvata, saraca in calciu sau vitamina D si bogata in fosfor. Aceasta afectiune poate fi, de asemenea, cauzata sau exacerbata de lipsa de lumina ultra-violeta (in special UV-B). Simptomele sunt redate de umflarea maxilarului inferior si / sau umflarea membrelor posterioare. Primele umflaturi pot fi observate de-a lungul coastelor, dupa care pot incep sa apara fracturile si abcesele osoase.

Parazitii, in special oxiurii, sunt  des intalniti la iguane. Acestia nu trebuie sa prezinte neaparat semne clinice. Cu toate acestea, ei pot provoca diaree, anorexie si / sau pierderea in greutate.

Abcesele, frecvent intalnite la iguane, apar sub forma de tumoare ca niste umflaturi localizate pe intreg corpul animalului. Acestea pot rezulta din muscaturi sau zgarieturi sau alte cauze medicale, cum ar fi MBD.

Cum imi pot da seama daca iguana mea este bolnava?

Semnele bolii la iguana pot fi specifice unei anumite boli, cum ar fi umflarea maxilarului sau a membrelor posterioare asa cum am vazut la bolile metabolice osoase sau non-specifice, cum ar fi anorexia (lipsa poftei de mancare) si letargia, care pot fi vazute ca afectiuni diverse. Orice abatere de la normal ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si necesita o evaluare de urgenta de catre medicul dumneavoastra veterinar.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul