Ce este bine de evitat in contact cu reptilele
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Majoritatea reptilelor, inclusiv cele tinute ca animale de companie, sunt purtatoare de Salmonella in intestinul lor, fara a prezenta semne clinice ale infectiei. Salmonella poate trece de la reptile la oameni si poate cauza infectarea acestora. Infectia cu Salmonella la oameni poate avea consecinte grave, in special pentru sugari si copii mici
Ce sunt infectiile cu Salmonella?
Salmonellele sunt bacterii prezente in tubul digestiv al multor animale, inclusiv al reptilelor. Aceste bacterii se pot raspandi de la animale la om si pot provoca imbolnavirea oamenilor. In mod obisnuit, infectia cu Salmonella la oameni cauzeaza de obicei forme ce se manifesta prin febra, varsaturi, dureri abdominale insotite de diaree, putand aparea forme mult mai severe. Sugarii si copii mici sunt mult mai susceptibili in dezvoltarea formei grave de boala, ce pot fi uneori fatale. Oamenii pot dobandi infectia cu Salmonella si din alte surse, cum ar fi: ingerarea si manipularea carnii crude sau insuficient preparata termic, a produselor care contin oua crude sau fructe si legume nespalate; ingerarea de lapte sau produse lactate nepasteurizate; contactul cu animalele infectate, excrementele animalelor infectate sau cu solul contaminat.
Cum se poate transmite Salmonella de la reptile la oameni?
Majoritatea reptilelor sunt sursa de Salmonella, bacterie ce exista in intestinul lor, si care este eliminata odata cu excrementele lor. Bacteriile eliminate prin excremente se pot raspandi rapid pe pielea reptilelor, pe orice suprafata sau obiect cu care reptila vine in contact, inclusiv colivii, jucarii, imbracaminte, mobilier si alte suprafete.
Toate reptilele ar trebui sa fie considerate ca purtatoare de Salmonella, chiar daca nu prezinta semne de boala !!
Salmonella se poate transmite de la reptile la oameni, in special daca mainile oamenilor vin in contact cu reptilele, in special cu degetele acestora. Unele reptile care sunt hranite cu rozatoare, cum ar fi soareci congelati sau decongelati, sobolani sau pui de gaina, se pot infesta de la acestia cu Salmonella si pot constitui o sursa potentiala de infectie atat pentru reptile, cat si pentru proprietarii lor.
Mainile se pot contamina, atunci cand o persoana atinge :
- O reptila
- Custile reptilelor sau ustensilele utilizate pentru ingrijirea si hranirea acestora
- Hrana reptilelor, inclusiv soareci congelati sau decongelati, sobolani sau pui de gaina
Alimentele pot deveni contaminate atunci cand:
- Sunt manipulate de catre o persoana dupa ce a atins o reptila si nu s-a spalat pe maini ulterior
- Au fost puse pe suprafetele cu care reptilele au intrat in contact
- Sunt impartite cu o reptila
Obiectele pot devin contaminate prin contactul cu.:
- Reptile sau excrementele lor
- Maini sau alimente contaminate.
Cine prezinta cel mai mare risc de infectii cu Salmonella de la reptile?
- bebelusii,
- copii sub cinci ani,
- femeile insarcinate,
- persoanele in varsta si
- persoanele cu sistem imunitar scazut
sunt persoanele cele mai sensibile la riscul de infectie cu Salmonella
Copiii sunt foarte expusi riscurilor, deoarece acestora le place sa se joace cu reptilele ce sunt tinute ca animale de companie. Ca rezultat, mainile si degetele lor pot deveni contaminate.
Bebelusii si copiii mici se pot infecta de la parinti si alti membri ai familiei care au intrat in contact cu o reptila si apoi nu s-au spalat pe maini, inainte de hranirea sau atingerea copilului. De asemenea, daca reptila este tinuta libera prin casa, copii se pot infecta prin excrementele de reptile.
Daca dumneavoastra sau alti membri ai familiei v-ati imbolnavit si prezentati simptome precum febra, varsaturi, dureri abdominale insatite de diaree, consultati imediat medicul si informati-l asupra faptului ca sunteti proprietarul sau ati intrat in contact cu o reptila. O buna ingrijire a reptilei dumneavoastra va reduce riscurile de infectii cu Salmonella, insa nu este posibila eliminarea in totalitate a Salmonellei de la reptile. Prin urmare, nu este recomandat tratamentul cu antibiotice la reptilele suspectate de a fi infectate cu Salmonella.
Cum pot reduce riscul de infectii cu Salmonella de la reptile ?
- Intotdeauna supravegheati copiii pentru a va asigura ca nu intra in contact cu reptile, sau obiecte ce au fost in contact cu reptile.
- Spalati-va pe maini cu apa si sapun imediat dupa manipularea reptilelor.
- Nu permiteti accesul reptilelor in bucatarii sau incaperi in care este pregatita mancarea sau se mananca.
- Intotdeauna spalati-va pe maini cu apa si sapun imediat dupa manipularea reptilei dvs, a custii in care aceasta sta sau orice alt obiect, ce intra in contact cu aceasta.
- Spalati-va intotdeauna bine pe maini cu apa si sapun imediat dupa ce ati hranit reptila dumneavoastra, si dupa manipularea hranei acesteia cum ar fi: soareci, sobolani sau pui de gaina. Asigurati-va ca toate suprafetele care au intrat in contact cu hrana reptilelor sunt curatate bine dupa aceea.
- Nu se va manca, bea sau fuma in timpul manipularii reptilelor.
- Nu utilizati chiuvetele de bucatarie pentru spalarea reptilelor si nu spalati cusca sau echipamente reptilor in chiuvetele din bucatarii. Daca utilizati chiuveta din baie sau cada de baie, acesta trebuie sa fie curatata temeinic cu dezinfectant dupa folosire
- Aruncati apa si a dejectiile de la reptile in toaleta in loc de o chiuveta sau cada.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa