updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Ce mananca iguanele?

 

Iguanele sunt ierbivore, ceea ce inseamna ca mananca plante. Canalul de alimentatie al iguanei este extrem de specializat pentru a permite digestia fibrelor, fiind similar cu  stomacul bovinelor.

 

Unele pareri recomanda acordarea unor cantitati mici de proteine animale (inclusiv si insecte). In salbaticie, iguanele vor manca proteine de origine animala, pentru ca nu au incotro. Cu toate acestea, nu este o caracteristica importanta in dieta lor, exceptie facand iguanele tinere. Prin urmare, se recomanda sa nu se dea proteine de origine animala, cu exceptia animalelor foarte tinere, mai mici de 2 ani,  si apoi doar o mica parte din dieta, si anume un procent mai mic de 15%, sa fie bazat pe  insecte. La animalele mai in varsta, proteinele animale ar trebui sa fie scoase in totalitate, iar mancarea de pisica sau caine sa fie complet evitata.

Cat de des ar trebui sa hranesc iguana?

Majoritatea iguanelor tinere mananca zilnic; iguanele in varsta pot fi hranite fie zi de zi, fie la fiecare alta zi, in functie de pofta de mancare pe care o are fiecare in parte.

Cu ce fel de plante imi pot hrani iguana?

Majoritatea plantelor, in proportie de 80-90%, ar trebui sa fie legume cu frunze verzi, si anume varza, spanac, salata verde, etc si doar 10-20% ar trebui sa fie fructe. Legumele de culoare galbena si portocalie ar trebui sa fie, de asemenea, incluse. Salata verde (in special aisbergul) ar trebui sa fie evitata. Ele ar trebui sa fie oferite brut si sa fie bine spalate. Fructele pot include mere, pere, banane, struguri rosii, piersici, kiwi si pepeni. Fructele care sunt deosebit de sanatoase sunt smochinele, deoarece ele contin calciu, papaya si zmeura si capsunile.

Ar trebui sa ii dau iguanei vitamine?

Medicii veterinari recomanda de multe ori ca toate produsele alimentare cu care hranim o iguana sa fie usor stropite cu vitamina D3 sau calciu pulbere. In timpul cresterii ar putea fi util, de asemenea, sa suplimentam alimentatia cu vitamina A. Este vital ca prin acvariul in care locuieste iguana sa se emita lumina ultra-violeta de o calitate buna. Asadar, acvariul ar trebui sa fie neecranat si sa masoare 12 inch.  Acesta ar trebui sa fie inlocuit la fiecare sase luni.

Ce putem spune despre apa?

In orice moment trebuie sa avem la dispozitie apa proaspata intr-un vas de ceramica care nu se va rasturna cu usurinta. Iguanele nu doar ca vor bea apa din vas, ci de cele mai multe ori se vor scalda in apa. Asigurati-va ca apa ramane curata; iguanelor le place foarte mult sa isi faca nevoile in bolul lor cu apa, precum sa si bea din ea!

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul