Ce trebuie sa stiti despre Afghan Hound
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Demn si distant, Afghanul este un aristocrat printre caini. Este un vanator excelent, dar mai ales apreciat pentru aspectul spectaculos si pentru ca este un caine de spectacol.
1. Caracteristici fizice
Acoperit cu par gros, matasos, care se intrepatrunde in culori diferite, cainele Afghan Hound, de fapt, seamana cu un ogar si este cunoscut pentru abilitatea sa de a urmari cu rapiditate si de asemenea, de a fugi in galop. Bazinul sau mare si spatele scurt permite acestei rase de a sari inaltimi mari, ambele sunt caracteristici neaparate ale unui caine. Picioarele rapide ale unui Afghan, de asemenea, ofera o protectie de la leziuni pe care le-ar suferi din cauza solului, in timp ce haina de matase este eficace in bataia rece a vantului.
Mersul sau este flexibil si elastic.
2. Personalitatea si temperamentul
Desi este o rasa usor rezervat si, ocazional, timida, Afghan Houndul iubeste vanatoarea si alergatul. Cu toate acestea, un Afghan Hound poate trai o viata fericita in interiorul unei locuinte. Aceasta rasa de caini nu este dura cu copiii (copiii iubesc temperamentul sau de clovn), dar cainele poate deveni capricios uneori si se comporta mofturos. Unii ar putea spune chiar Afghan Hound-ul aproape ca seamana cu o pisica, in natura sa independenta.
3. Ingrijirea
Acest caine de casa necesita periere atenta si pieptanare a blanii sale. O atentie speciala ar trebui acordata in momentul in care cainele naparleste de blana de catelus. Afghan Hound impune, de asemenea exercitii zilnice cum ar fi o plimbare lunga sau o fuga scurta. De fapt, acest caine iubeste sa fuga intr-un ritm rapid pe distante scurte. Iubitorii de Afghani ar trebui sa ofere acces cainelui in aer liber si un pat frumos si moale.
4. Sanatatea
Cainele Afghan, care are o durata de viata medie de la 12 la 14 ani, nu este susceptibil la probleme de sanatate majore. Trebuie remarcat faptul ca rasa poate suferi de leziuni la spate si reactioneaza la anestezia barbiturata. Afectiuni de sanatate, cum ar fi displazia de sold canin (MCC), cataracta si mielopatia necrotica sunt, de asemenea, ocazional observate la rasa. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, un medic veterinar poate efectua teste de sold si examene oftalmologice.
5. Istorie si Context
Cainele Afghan este o rasa veche. Apartine raselor din Orientul Mijlociu si stramosii acestuia dateaza din vremea faraonilor egipteni. Initial, rasa a fost folosita ca un caine de curse de triburile de nomazi, pentru a vana mancarea cu ajutorul soimilor. Treptat, dupa mai multe generatii, pe terenurile muntoase din Afganistan, Afghan Houndul s-a dezvoltat intr-un caine agil, rapid, cu rezistenta mare si capacitatea de a sari.
Timp de secole, rasa a fost izolata in Muntii Afgani si a fost adusa pentru prima data in Anglia, in prima jumatate a secolului 20. Acesti caini au fost initial mentionati ca Hounds Barukhzy sau persieni de curse. Divers in natura, acest tip de caine a devenit in cele din urma cel mai favorizat.
Rasa a devenit rapid premiul din lumea glamour si extrem de rapid a devenit popular in circuri, ca si caine de spectacol. Afghan Hound ajunge la apogeul popularitatii sale in 1970, dar inca este bine cunoscut in intreaga lume.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
- Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
- Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
- Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
- Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
- Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa