Ce viitor au studentii la medicina veterinara? - partea a 2-a
- Editor: Dr. Iulian Vieru
In primul articol am analizat ce posibilitati ca si joburi au studentii care termina in invatamentul veterinar din Romania. Intre timp, m-am documentat mai in amanuntime pentru a vedea si pe la alte case cum sta treaba. Constatarile realizate sunt surprinzatoare.
Veti fi uimiti sa vedeti cum este prin alte zone ale acestei minunate planete, unde toti credem ca nivelurile de civilizatie, organizare si management isi au adanci radacini in realitatea cotidiana a profesiei. Total fals si dezarmant.
Am primit o serie de mesaje chiar descurajatoare in urma articolului de la actuali sau fosti studenti. Multe dintre acestea le puteti citi in comentariile de pe www.veterinarul.ro, la prima parte a anchetei sau pe pagina de facebook a revistei. In cor, toti spun ca solutia este sa plecam din tara si sa ne gasim un job veterinar in una din tarile dezvoltate in domeniu. Oare?!
Pai, hai sa luam in dezbatere cea mai evoluata tara in domeniul veterinar SUA. Ce avem in State referitor la sistemul veterinar: AVMA - cea mai mare si puternica organizatie a medicilor veterinari practicieni, o serie de organizatii mai mici specializate ale medicilor veterinari ordganizati in diverse ramuri ale medicinii (mici comparativ cu AVMA dar sunt mai mari decat CMVRO-ul nostru), Organizatii de protectia animalelor foarte puternice care au si departamente veterinare printre care si Politia Veterinara (care intr-o alta ordine de idei nu prea este ce ne imaginam noi), FDA - serviciul federal care se ocupa de medicamente, mancare, furaje, etc care are un sector veterinar extrem de mare si important, un fel de Minister al Agriculturii care include si o zona veterinara, organizatii studentesti bine conturate, universitati extrem de bine "infipte" in cercetare si inovare, cabinete si spitale veterinare care rivalizeaza cu cele mai moderne spitale umane de pe la noi (nu cred ca exista spital uman la noi cum sunt cele veterinare prin SUA - vom incepe sa le prezentam in curand), etc. In linii mari, acesta este sistemul veterinar in SUA daca va ganditi sa emigrati in speranta unui job veterinar mai bun. A, sa nu uit - daca va luati licenta in Romania in medicina veterinara este minunat, dar nu va avea nici o valoare in SUA, indiferent cine si ce va spune. Poate in cel mai bun caz sa va accepte ca ceva prin spatele spitalului, la spalat custi sau la facut curat prin curte spre exemplu, sperand ca peste ceva ani sa deveniti un asistent de mana a doua care sa inregistreze datele fiziologice ale animalelor cazate in spital. Vreti sa practicati in SUA? Pregatiti-va de multe, foarte multe surprize total neplacute printre care, pe unele le vom enunta mai jos. Veti vedea ca si ei se confrunta exact cu aceleasi probleme ca in scumpa noastra tara, doar ca pe bani mut mai multi.
Intr-un articol anterior am scris ca in The New York Times a aparut un studiu despre greutatile prin care un student la medicina veterinara trece pentru a lua un credit federal pentru studii, care este intre 150 000 si 300 000 USD. Am scris mai ales despre greutatile care sunt pentru a rambursa creditul in conditiile in care legile federale anticriza impoziteaza drastic veniturile medicilor veterinari cu 39%, articol care abordeaza in general unele probleme in sistemul veterinar.
La prima vedere ceva banal pentru noi, cei care citim impasibil ce mai fac unii sau altii prin Romania in domeniu, de parca maine am pleca din tara si nu ne mai intereseaza. In Romania, nu suntem invatati sa reactionam la subiecte de presa. Poate ca suntem circumspecti la faptul ca presa de obicei, vrea sau incearca sa manipuleze pentru scopuri ascunse, in general financiare, ale unor intreprinzatori isteti. Si atunci bagam toata presa in aceasi oala si nu ne gindim ca poate, un articol banal arata o realitate cruda la care ar fi trebuit sa reactionam.
In SUA nu este asa. Acel articol a creat valuri uriase in tot sistemul veterinar si l-a cutremurat din temelii, incepand sa cada tot felul de mizerii din acest pom al fagaduintei.
Imediat AVMA a anuntat cu surle si trambite un studiu prin care arata ca afacerile veterinare pentru a avea succes trebuie realizate intr-un anumit fel, cu o anumita atitudine, dand date concrete privind evolutia pietei veterinare. Parte din acest studiu l-am prezentat si noi spunand toti "uite ce chestie faina a facut AVMA". Am vazut ca la nivelul Congresului SUA s-a creat un fel de organizatie specifica Congresului prin care sa incerce o scadere a impozitului si alte intiative legislative de stimulare a sectorului veterinar. Cele mai renumite facultati de medicina veterinara din SAU au inceput dezbateri publice despre prezentul si viitorul studentilor in medicina veterinara, prezentand uriasele oportunitati ale sistemului. S-au lansat noi linii de cercetare in domeniul veterinar lansate de organizatii afiliate AVMA. Toate acestea cand, de fapt, pe toate websiteurile de stiri, comentariile practicienilor practic ingroapa tot sistemul veterinar aratand interesele si ingineriile financiare care stau in spatele acestor miscari "anti articol" publicat in New York Times si realitatile pietii veterinare.
Pe vinnewsservice.com ca si pe websiteul cotidianului New York Times toate interventiile medicilor veterinari (si sunt peste 1000 de comentarii pe ambele siteuri), pentru care cotidianul a facut o erata la articol, arata practic colapsul catre care se indreapta sistemul veterinar american. Care este problema in fapt: costurile exorbitante cerute de universitati pentru a te pregati ca medic veterinar, creditele total dezavantajoase chiar daca sunt credite federale, impozitele ulterioare pentru medicii veterinari care nu tin cont de sumele de returnat, scaderea drastica a numarului de clienti, scaderea veniturilor clientilor, lipsa preocuparii oamenilor pentru animalele de ferma sau de companie si inca multe altele.Pentru a va face o idee costurile de scolarizare incep de pe la 150 000 usd si pana la 300 000 usd pentru specializari si finalizare studii medicale, rezultand la final un medic veterinar extrem de bine pregatit si motivat. Medicii veterinari stagiari si rezidenti (in USA nu poti practica daca nu ai trecut prin faza de stagiar si rezident) castiga aproximativ 45 575 usd in 2012, cu 3%mai putin fata de 2011. Pentru un medic care a depasit aceasta etapa, salariul mediu este de 65 404 usd cu o scadere de 1,6% fata de 2011. Sumele par mari dar nu acopera toate costurile de a fi medic veterinar in SUA si costurile unui trai decent. Pe de o parte sunt total insuficiente si poate vom intra alta data in detalii sa va prezentam ce cheltuieli cu propria instruire au medicii veterinari in USA.
Cu toate aceste cifre, din 24 februarie cand a fost publicat articolul a inceput o fierbere in tot sistemul veterinar american.
Brakke Consulting, o firma de consultanta in management veterinar a laudat Times pentru realitatile prezentate. "Articolul pare sa fi crescut nivelul de constientizare a necesitatii unor discutii ulterioare si intelegerea problemelor implicate in educatia veterinara", au comunicat intr-un newsletter pe 15 martie Brakke Consulting. "Dialogul trebuie sa inceapa foarte devreme pentru cei care doresc sa aiba un beneficiu in cariera de medic veterinar".
Imediat AVMA a trimis si ea la randul ei o scrisoare catre toti cei 80 000 de membri activi prin care afirma ca ceea ce a fost publicat nu este o noutate pentru organizatie. "Ca si voi, noi suntem interesati in asigurarea durabilitatii profesiei de medic veterinar, iar noi intelegem pe deplin necesitatea luarii unor masuri proactive pentru a imbunatati bunastarea medicilor veterinari si calitatea invatamantului veterinar continuu si serviciile veterinare in Statele Unite ale Americii." Acestea s-au vazut imediat in initiativele din congres, studiile si seminariile demarate.
Cu toate acestea din ce in ce mai multi medici veterinari nu mai sunt de acord cu acest politici si tot mai multe voci condamna politicile guvernamentale si neimplicarea corecta a organizatiilor veterinare in rezolvarea cauzelor care stau la baza acestor fenomene. In fapt, se intampla un lucru grav. Costurile scolarizarii au devenit extrem de mari si cu toate acestea se deschid noi universitati de medicina si toate universitatile isi maresc numarul de locuri. Creditele sunt foarte impovaratoare si greu de aplicat pentru un student la medicina veterinara la inceput iar la sfarsit greu de rambursat daca se aplica si impozitele de 39%. Pe de alta parte, zeci de cabinete veterinare dau faliment, posturile de medic veterinar sunt foarte prost platite in comparatie cu valorile de returnare ale creditelor si impozitele datorate statului si extrem de multi medici veterinari nu isi gasesc un job pe masura pregatirii. Pe langa acestea, in USA este un deficit de peste 25 000 de medici veterinari dar, majoritatea in mediul rural, de unde mai toti medicii migreaza catre medicina pentru animale de companie.
Cam asa sta treba in SUA. Vreti sa mai luam in discutie si alte tari? Ce v-am prezentat va suna cunoscut? Nu cam asa este si in sistemul nostru doar ca este vorba de alte sume si alta politica veterinara mult mai paguboasa.
Spre exemplu in Romania a gasi un post de medic veterinar cu un salariu la limita suportabila a decentei de 1500 - 2000 lei brut (fara taxe si impozite) este aproape o utopie, majoritatea lucrand pentru salariul minim pe economie si cu 2 ore in cartea de nunca. Anual sunt "aruncati" afara din facutati peste 1000 de proaspat medici veterinari care au experienta bogata in manipulatul hartiilor la copiator si la citit cursuri. Cu un student la medicina veterinara statul cheltuie peste 30 000 EURO pe AN - suma estimata de noi pe baza calcularii datelor statistice preluate din rapoartele universitatilor de profil iar un student cheltuie cel putin 1500 - 2000 de euro pe an cheltuieli diverse (doar daca sta la camin si este moderat). Dupa asa o investitie care este enorma pentru Romania gasim solutia salvatoare: "sa plecam sa lucram afara ca aici nu avem unde". Si afara la ce sa lucram ca medici veterinari nu putem fi ca nu ne recunoaste nimeni? Nu va luati dupa povestile spuse de unii sau de altii. Pur si simplu nu este recunoscuta diploma si daca vrei sa te duci in Europa undeva sa fii medic veterinar trebuie sa o iei de la un alt capat. Nu este surprinzator sa vezi ca statul roman cheltuie pentru toata scolarizarea unui medic veterinar 180 000 euro (peste 280 000 usd) pentru minim 6 ani de studii fara a pune si cheltuiala studentului de 12 000 euro medie si rezulta ceea ce rezulta: o inflatie de medici veterinari prost pregatiti (fara a fi vina lor) si fara nici un viitor nici macar le nivel de speranta? Nu este ucigator de revoltator? Care este nivelul de pregatire in USA si care este la noi pentru exact aceeasi bani? Si in final ce solutii exista pentru proaspetii absolventi? Practic nu sunt doar cele spuse in prima parte a anchetei. adica nu sunt.
Ce ecouri au aceste anchete in randul studentilor?
Articolele sunt doar citite. Reactiile au venit tot de la medici veterinari practicieni care mai simt ceva pentru profesie sau care se confrunta cu o presiune foarte mare referitor la aceasta inflatie de medici veterinari. Este o imensa problema care cu fiecare an care trece devine tot mai acuta si fiecare medic veterinar practician va fi confruntat cu aceasta problema. Diluarea actului medical si disiparea calitatii spre un pret ieftin al vanzarii de medicamente fara esenta actului medical, consultatia si examinarea de laborator, ce duce in final la falimente si dezastre fianciare. Aceasta inflatie de medici prost pregatiti (si nu e vina lor), prost platiti si fara nici un chef sa faca din actul medical ceva serios in afara de a lua bani, va duce la o scadere dramatica a preturilor serviciilor veterinare, la deteriorarea actului medical si in final toti pierd. Cei cu cabinete pierd clientela, cei proapat iesiti nu vor face niciodata bani din practica clandestina, clientii vor avea parte de un act medical prost realizat la preturi mici, toata lumea pierde increderea in sistem si inevitabilul se poate produce.
In final intrebarea noastra este "unde sunt studentii si ce spera ei sa faca in viitor"? Aici nu e vorba de viata lor? De viitoarea lor profesie? Au ei un cuvant de spus? Spune vreunul vreun cuvant? Ar trebui ei sa fie cei care aduc un suflu nou in profesie, care cauta solutii, care se implica si imping inainte societatea medicala veterinara? Exista asociatii studentesti?
Cred ei oare ca cineva demiurgic le va da locuri de munca? Ii va angaja pe salarii exorbitante? Afara ii asteapta jobul vietii? Vor pleca afara sa lucreze ca si carator de furaje intr-o ferma de porci in Danemarca si vor veni sa se laude ca sunt medici veterinari la o ferma uriasa in Europa.
Ar mai exista si alte intrebari care le vom adresa in timp celor care au oarece putere in sistemul veterinar si cu siguranta vor citi aceste randuri. Daca nu le vor citi sau nu vor fi interesati cu regret cred ca vom constata ca timpurile pe care ei le stiu si cu care sunt obisnuiti vor disparea incet incet. Dar atunci v-a fi prea tarziu sa gaseasca rezolvari. Criza in Romania nu este numai una economica care ar fi si asa suficient, ci este una sistemica, a lipsei mecanismelor, a responsabilitatilor, a implicarii. Nu stiu daca cei din facultati stiu ca exista facultati si in SUA si in Europa, care au dat faliment sau sunt in pragul falimentului. Nu stiu daca isi dau seama ca fara o implicare proactiva in sistem incet incet sistemul va renunta la serviciile facultatilor. V-ati pus vreodata intrebarea daca nu merita un cabinet sa ia un absolvent de invatamant veterinar de la universitate serioasa din Europa? Am vazut unele rapoarte privind gradul de ocupare profesionala a studentilor dupa finalizarea studiilor, realizate de unele universitati din Romania. Un procent de 98% va surprinde? Adica 98% dintre absolventi lucreaza?
Inca asteptam reactia studentilor si parerea lor. Vom continua ancheta si vom intreba si universitatile ce parere si ce viziune au, apoi CMVRO, alte organizatii ale medicilor veterinari, medici veterinari practicieni. Nu este rolul nostru sa gasim solutii. Nici nu dorim. Rolul nostru este simplu. Acela de a fi doar cei care vad, inteleg si au curajul sa ridice o problema existenta intr-o dezbatere publica. Sunt altii, cu mult mai multa minte ca noi si cu putere de a lua decizii pentru bunul mers al profesiei. Dar daca nimeni nu spune nimic si nimeni nu are o parere inseamna ca poate chiar nu exista problema si noi suntem intr-o eroare!
Shakespeare a spus intr-un citat renumit din piesa Iulius Caesar:"Vina nu este a stelelor ce ne guverneaza soarta, draga Brutus, ci a noastra".
Este o provocare sa fim raspunzatori pentru propriul nostru viitor si pentru faptele noastre. Medicina veterinara nu este doar o profesie, este un mod de a trai zi de zi din rodul mintii.

Dr. Iulian Vieru
Medic primar veterinar, Fondator Revista Veterinarul
In activitatea de medic veterinar am avut sansa sa particip în multe formele de exercitare a activitatii de medic veterinar: la circumscriptie de stat, la circumscriptie concesionata, la firma cu specific de activitate medicina veterinara, in institutii de control a activitatii medicale veterinare prin toate serviciile (polita sanitara veterinara, sanatate animala, igiena si siguranta alimentelor). Astfel am avut ocazia sa invat multe din tainele profesiei, sa inteleg in profunzime mecanismele si modul de functionare al medicinii veterinare.
Activitatea extraprofesionala, pasiunea pentru idei si inovatie m-a motivat sa invat, sa experimentez in cele peste 30 de proiecte finantate in diversele domenii in care am activat, ONG, administratie publica, medicina veterinară. Insumarea experientelor a venit o data cu infiintarea Patronatului Medicilor Veterinari Privati din Romania si al Revistei Veterinarul. In cadrul Patronatului am activat ca voluntar si am avut satisfactia la finalul colaborarii sa ma pot mandri ca am fost unul dintre cei care au pus umarul la realizarea primului patronat real din Romania al medicilor veterinari, organizatie membru al Federatiei Veterinarilor Europeni, cu proiecte de dezvoltare castigate pentru membrii sai si cu negocieri (mai aprinse) castigate cu autoritatile veterinare. Revista Veterinarul, este si astazi cel mai frumos si amplu proiect de promovare al medicinii veterinare si a medicilor veterinari romani cu care ma mandresc.