updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Cezariana la scroafa

Scroafa, la fel ca si cateaua, este un pacient dificil din punct de vedere obstetrical deoarece, desi s-ar putea sa fie clara nevoia de interventie chirurgicala, nu este intotdeauna posibil de identificat o anumita cauza a distociei, nici chiar dupa efectuarea operatiei [14].

1. Indicatii

Intr-o serie de 57 operatii raportate de Renard [citat de 14], indicatiile  majore erau prolapsul vaginal ireductibil (32%), disproportie fetopelvica inclusiv emfizem fetal (32%), inertie uterina (23%) si, in mod surprinzator, nedilatarea cervixului (10%). Prolapsul vaginal prepartum poate fi complicat de prolapsul rectal si retroversia vezicii urinare si chiar a uterului gestant si deseori sufera traume considerabile  si edematiere marcata. Prolapsurile proaspete la termen, nu interfera cu parturitia dar, daca este necesara extragerea manuala a fetusilor se dezvolta rapid edem si tesuturile se rup imediat. Inertia de natura primara sau secundara este o indicatie importanta pentru operatie si, din cauza intarzierii, fetusii in astfel de cazuri sunt emfizematosi. In inertia secundara, in special, nu este usoara intotdeauna decelarea fetusilor ramasi in uter. Daca nu pot fi palpati sau rostogoliti prin peretele uterin sau abdominal, si daca sunetele inimii fetale nu pot fi detectate, este de dorit radiografierea inainte de efectuarea operatiei. Indicatiile clinice mai putin frecvente pentru o cezariana sunt imaturitatea materna si defomarea pelvica, torsiunea uterina pentru unul sau ambele coarne si diformitati fetale cum ar fi purcei hidrocefali sau uniti.

 Histerotomia electiva prepartum este efectuata de asemenea ca o alternativa la histerotomia la termen, pentru a obtine purcei sanatosi, care apoi sunt dati spre ingrijire sau crescuti artificial.

2. Anestezie:

xylazina 0,2 ml/kg, ketamina 5 mg/kg (Figura 1, 2)

Fig 1

Fig 2




3. Tehnica operatorie

Operatia se efectueaza prin incizie a flancului, vertical sublombar sau ventral, pe oricare parte [12, 13]. Fiecare corn gestant ar trebui exteriorizat pe rand pentru incizie in afara cavitatii peritoneale pentru a minimaliza contaminarea peritoneala.

Daca fetusii nu sunt emfizematosi, este de obicei posibil sa se evacueze fiecare corn printr-o singura incizie, efectuata la jumatatea lungimii acestuia. Daca fetusii sunt emfizematosi, ar putea fi necesare mai multe incizii, amplasate direct deasupra lor sau intre ei. Cordonul ombilical al purcelului este lung si chiar fara separarea placentara este posibila prinderea sa cu o pensa hemostatica sau ligaturarea. Membranele fetale care nu s-au separat ar trebui lasate in situ si nu indepartate fortat prin tractiune. Deoarece coarnele uterine sunt lungi, este important sa se palpeze tractul genital in intregime, pentru a ne asigura ca toti fetusii au fost extrasi. Inciziiile uterine sunt refacute cu suturi inversate de poliglactin 910. Uterul scroafei,  ca si al iepei,  se poate rupe daca sutura este  prea stransa, dar acest lucru nu are consecinte daca se induc contractii rapide prin terapie postoperatorie cu oxitocina [14].

Tehnica folosita de autori este reprezentata de abordarea uterului gestant prin regiunea sublombara stanga.

Timpii operatori: pregatirea campului operator, prin tunderea și raderea parurlui din regiune, dezinfecția campului operator cu tinctura de iod (Fig. 3)  incizia pielii (Fig. 4 ), incizia musculaturii abdominale, (Fig.5), incizia peritoneului, care este urmata de extravazarea unui lichid usor galbui, (Fig. 6) se exteriorizeaza uterul in plaga operatorie si se izoleaza cu un camp steril (Fig. 7, 8), incizia uterului, exteriorizarea purceilor unul cate unul (Fig. 9).

Fig 3

Fig 4

Fig 5

Fig 6

Fig 7
 Fig 8

Fig 9

Dupa extragerea purceilor se palpeaza uterul pentru a inlatura posibilitatea ca vreun purcel sa ramana in cavitatea uterina, si se sutureaza monoplane prin infundare, cu material de sutura resorbabil (Fig. 10).

Fig 10

In cavitatea uterina, inainte de a finaliza sutura se introduc bujiuri spumante cu oxitetraciclina Administrare de oxitocina intramural, pentru a favoriza involuția uterina, și oprirea eventualelor microhemoragii., Introducerea uterului in cavitatea abdominala  sutura peretelui abdominal cu fir resorbabil numarul 3-4 (Fig. 11), sutura pielii in puncte separate cu matase chirurgical (Fig. 12)

Fig 11

Fig 12

4. Indicatii si ingrijiri postoperatorii

  • Aseptizarea zilnica a plagii.
  • Antibioterapie timp de 4-5 zileDupa 7 zile firele de la nivelul tegumentului se scot.

 

Dan Eugen Gisca1

Ovidiu Roșu2

Alis Roșu3

  1. Cabinet Medical Veterinar Individual, localitatea Vanatori, județul Galați, strada Bradului nr 41, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. telefon : 0723510751
  2. Cabinet Medical Veterinar Individual, localitatea Baneasa, județul Galați
  3. Cabinet Medical Veterinar Individual, localitatea Baneasa, județul Galați

 

Ultima modificareLuni, 21 Ianuarie 2019 07:42
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Dan Eugen Gisca

Medic veterinar CMVI dr. Dan Gasca, jud Galati

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.