Cheratita superficiala cronica a ciobanescului german (pannus)
- Editor: Dr Iuliana Ionascu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Daca la telefon proprietarul iti relateaza faptul ca are un Ciobanesc German cu varsta de peste 4 - 5 ani care a orbit intr-un interval de timp variabil (cateva luni de zile) diagnosticul este facil: pannus sau cheratita superficiala cronica a Ciobanescului German. Cunoscuta in literatura de specialitate sub mai multe denumiri: cheratita pigmentara a Ciobanescului german, pannus keratitis sau sindromul Uberreiter, a fost descrisa pentru prima data in 1961 de catre Uberreiter.
Cheratita superficiala cronica se intalneste cu precadere la Ciobanescul german si metisii acestora, Ciobanescul belgian, Greyhound sau Caniche.
Boala debuteaza la cainii adulti cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani si modificarile oculare apar in plina stare de sanatate a animalului. Procesele inflamatorii au ca punct de plecare limbul sclero-corneean de la nivelul unghiului temporal, de unde invadeaza progresiv corneea.
Inflamatia este superficiala, de unde si denumirea afectiunii (cheratita superficiala cronica), si se disting in evolutia bolii trei componente: vasculara, proliferativa si pigmentara.
Vascularizatia care invadeaza corneea are aspect ramificat si sinuos. Vasele au calibrul redus, traiect superficial (in epiteliul anterior cornean) si determina opacifiere discreta a corneei.
Proliferarea corneeana are aspect nodular sau difuz, de culoare roz-rosiatica sau gri si determina, prin extinderea sa de la nivelul limbului catre cornee, opacifierea integrala a acesteia cu pierderea vederii.
Corneea devine rugoasa dar nu fixeaza fluoresceina. Odata cu neovascularizatia corneei, in focarul inflamator este prezent un aflux mare de melanocite care vor colora leziunea in maro-brun sau chiar negru. Aceasta pigmentatie melanica va masca vascularizatia si proliferarea si animalul NU MAI VEDE.
Etiologia acestei afectiuni a fost controversata de-a lungul timpului. Ansamblul modificarilor histopatologice orien- teaza etiologia catre o cauza imunologica. De retinut este faptul ca debutul acestei boli se produce in urma unor perioade de suprasolicitare a animalului: gestatie, fatare, alaptare, schimbarea mediului sau interventii chirurgicale.
Exista predispozitie genetica (trasmitere de gene autosomale) la rasele de caini ciobanesti, iar ca factori predispozanti sunt citate razele ultraviolete.
Entitate clinica bine definita, cheratita superficiala cronica a Ciobanescului German poate fi asociata si cu alte afectiuni oculare: blefarita cantusului intern, infiltratia limfo-plasmocitara a pleoapei a III-a cunoscuta si sub denumirea de plasmoma, cherato-conjunctivita sicca sau afectiuni sistemice: lupus discoid si lupus eritematos diseminat.
Clinic, in urma examenului oftalmologic s-au evidentiat: zone de proliferare (cu punct de plecare limbul sclero-corneean si unghiul cantal) care invadeaza corneea si vasele de neoformatie sunt camunflate de depozitele de melanina. Proliferarea la nivelul corneei are aspect muriform, edemul este discret periferic leziunii si testul cu fluoresceina este negativ (Figura 1).
In stadiile avansate se observa pigmentatia melanica evidenta a corneei (figura 2) si edemul accentuat al acesteia.
Animalul nu vede si frecvent pot aparea leziuni traumatice corneene, complicand astfel evolutia bolii. Vasele de neoformatie sunt evidente. Durerea este minima sau absenta si testul cu fluoresceina este negativ.
In formele cronice de boala, corneea este opaca, cu aspect rugos, cu aspect de coaja de portocala (Figura 3) pigmentatia melanica si proliferarea epiteliala sunt evidente. Durerea corneeana este prezenta, declansata chiar de clipit, astfel ca animalul prefera sa tina ochii inchisi.
Diagnosticul este facil si se stabileste pe baza semnelor clinice. Prognosticul afectiunii este favorabil daca terapia este instituita in faza incipienta.
Tratamentul de electie in aceasta afectiune se realizeaza cu ciclosporina gel 0,2%, produsul comercial Optimmune singur sau in asociere cu colire ce contin antiiflamatorii (flumetol, indocollyre).
In cheratita superficiala cronica a Ciobanescului german, tratamentul se realizeaza in functie de gravitatea leziunilor pe o perioada variabila de timp cuprinsa intre 3 si 6 luni. Tratamentul se aplica de 2-3 ori pe zi pana la vindecarea completa.
Vindecarea se realizeaza intr-un interval variabil de timp, in stransa corelatie cu stadiul evolutiv al bolii. Proliferarea corneeana, edemul si pigmentatia se reduc pana la disparitie. Corneea isi recapata transparenta si stralucirea iar vederea este redobandita. Trebuie subliniat faptul ca recidivele pot aparea in conditii noi de suprasolicitare.
BIBLIOGRAFIE
1. Clerc B. (1996) – Ophtalmologie veterinaire – 2e edition, Point veterinaire Maisons- Alfort
2. Gelatt K. (2001)- Textbook of Veterinary Ophtalmology, Lea Febiger, Philadelphia
3. Iuliana Ionascu, I. Miclaus (2007) - Notiuni de oftalmologie veterinara. Editura ELISAVAROS, Bucuresti
4. Gellat K. (2001) – Color Atlas of Veterinary Ophtalmology, Lippincott Williams & Wilkins.
5. Stades C. Frans, Wyman M., Boeve M.(2007) Ophthalmology for the Veterinary Practitioner, second edition, Schlutersche, Hanover
6. Tratat de medicina veterinara (2009) volumul V, Editura Tehnica Bucuresti, capitolul 87 Oftalmologie veterinara

Dr Iuliana Ionascu
Sef Lucrari FMV Bucuresti