Cheratoconjunctivita SICCA
- Editor: Dr Iuliana Ionascu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Cunoscuta in literatura de specialitate si sub denumirea de ,,ochi uscat,, cheratoconjunctivita sicca este foarte frecvent intalnita la caine. Afectiunea are etiologie variata, dar la noi in tara poate fi considerata iatropatie pentru ca, intr-o proportie covarsitoare apare secundar chirurgiei pleoapei a treia.
Cheratoconjunctivita sicca poate fi:
- Indusa chirurgical (dupa excizia glandei anexe a pleoapei a III-a in cazul hiperplaziei si prolapsului acesteia sau dupa excizia pleoapei a III-a in intregime, in cazul eversiei cartilajului tars)
- Senila - odata cu varsta, se produce atrofia senila a glandei lacrimale si a glandei anexe a pleoapei a III-a
- Traumatica - in cazul traumatismelor orbitare si supraorbitare cand glanda lacrimala sau inervatia acesteia sunt afectate
- Simptom al bolilor infectioase - in maladia Carre la caine, virusul afecteaza temporar sau permanent functia glandei lacrimale si a glandei anexe a pleoapei a III-a
- Simptom al bolilor metabolice (diabet zaharat, hipotiroidism, hipoadrenocorticism, boli autoimune) Important de mentionat este faptul ca deficitul de vitamina A la caine nu produce cheratoconjunctivita sicca, asa cum se intampla la om.
Exista la caine predispozitie de rasa, afectiunea fiind mai frecventa, in tara noastra la: Pekinez, Teckel, Mastino Napoletano, Beagle, Chow-Chow, Shar Pei, Shi Tzu, Caniche, Bulldog englez, Bulldog francez, Boxer, Cocker.
Din punct de vedere fiziopatologic modificarea cantitativa si calitativa a secretiei lacrimale determina uscarea conjunctivei si a corneei. Cantitatea insuficienta de lacrimi nu reuseste sa indeparteze celulele epiteliului anterior corneean acestea transformandu-se in celule epiteliale cheratinizate. Ochiul percepe aceste celule transformate ca pe un corp strain de care trebuie sa se debaraseze prin edem si neovascularizatie. Corneea devine opaca, acoperita cu secretie mucoasa, aderenta, cu neovascularizatie si pigmentatie. in cheratoconjunctivita sicca indusa chirurgical, debutul bolii se produce intr-un interval de timp variabil, de la 6 luni pana la 2 ani.
Clinic Cheratoconjunctivita sicca se caracterizeaza din punct de vedere clinic prin blefarospasm si enoftalmie, determinate de durerea si disconfortul ce apar datorita lipsei de film lacrimal precorneean. In cheratoconjunctivita sicca clipitul devine foarte dureros si animalul prefera sa tina ochii intredeschisi. Cantitatea de lacrimi fiind insuficienta si cu compozitie modificata nu adera la suprafata corneei si se deshidrateaza foarte repede. Astfel, secretia conjunctivala are un caracter mucos sau muco-purulent, se acumuleaza la unghiul intern al ochiului, (figura 1) se deshidrateaza si formeaza cruste pe marginea libera a pleoapei. indepartarea secretiilor conjunctivale din fundul de sac sau de la nivelul unghiului intern al ochiului se realizeaza cu dificultate. Corneea este uscata, opacifiata, fara luciu, cu neovascularizatie (figura 2) si pigmentatie (figura 3), acuitatea vizuala fiind absenta. Nara de aceeasi parte cu ochiul afectat este uscata. Foarte important de mentionat este faptul ca netratata boala evolueaza, corneea se pigmenteaza in to talitate si animalul nu mai vede (figura 4).
Diagnosticul in cheratoconjunctivita sicca diagnosticul se stabileste prin examen oftalmologic, testul Schirmer (valorile normale 15-20 mm/minut) si testul cu fluoresceina. Diagnosticul cert se stabileste cand valoarea testului Schirmer este sub 10 mm/minut. Cel mai frecvent cheratoconjunctivita sicca se confunda cu conjunctivita bacteriana. Acest diagnostic incorect are explicatie plauzibila, datorita evolutiei sale cronice si rebele la terapia topica si generala cu antibiotice, medicul veterinar curant indica un examen bacteriologic din secretia conjunctivala.
Examenul bacteriologic este pozitiv, frecvent izolandu-se Stafilococcus spp. care nu este implicat in patologia afectiunii. Astfel nici tratamentul efectuat conform antibiogramei nu da rezultate.
Tratament in cheratoconjunctivita sicca tratamentul este continuu (toata viata animalului). Foarte importanta in evolutia favorabila a bolii este efectuarea toaletei locale inaintea administrarii medicatiei topice. Tratamentul eficient in cheratoconjunctivita sicca se realizeaza cu ciclosporina- gel 0,2% (produsul comercial Optimmune) care determina practic cresterea cantitatii de lacrimi. Gelul se administreaza de 2-3 ori pe zi. In cazurile cronice de cheratoconjunctivita sicca cu pigmentarea in totalitate a corneei, tratamentul este eficient, intr-un interval de timp cuprins intre 4 luni si 1 an, corneea recapatandu-si transparenta si stralucirea, acuitatea vizuala fiind prezenta. Afectiunea fiind cronica, progresiva, tratamentul cu Optimmune trebuie realizat toata viata animalului. intreruperea tratamentului va determina aparitia recidivei.
Figura 1 - OD Cheratoconjunctivita sicca (secretie conjunctivala mucoasa, aderenta la marginea pleoapelor)
Figura 2 - OS Cheratoconjunctivita sicca (corneea este opacizata, prezinta neovascularizatie si pigmentatie melanica discreta)
Figura 3 - OD Cheratoconjunctivita sicca (corneea este opacizata cu pigmentatie melanica evidenta)
Figura 4- OS Cheratoconjunctivita sicca faza de pigmentatie (corneea este pigmentata si animalul nu vede)

Dr Iuliana Ionascu
Sef Lucrari FMV Bucuresti
Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini