updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Cine este Hemopet?

In toamna lui 2011 a fost creat conceptul Hemopet – o organizatie non-profit menita sa reprezinte unul dintre pasii ce vor impinge nivelul serviciilor medicale veterinare din Romania inspre unul occidental.

Se introduce, astfel, un element de baza: terapia transfuzionala, fara de care desfasurarea procesului veterinar la un standard care sa asigure atat confortul medicului, cat si siguranta pacientului, nu putea avea loc. Transfuzia de sange este o interventie salvatoare de vieti atat timp cat exista disponibilitatea produsului sanguin adecvat.

Dorim sa oferim un sprijin de nadejde medicului veterinar, atat in practica sa de zi cu zi, inaintea sau poate in timpul unei interventii chirurgicale, avand in vedere ca acesta se confrunta cu cateva zeci de cazuri pe saptamana, apartinand unei mari varietati de specii, ce necesita o solutie dedicata pentru fiecare dintre acestea. Un alt element de importanta majora, care impacteaza direct sansele de supravietuire a pacientului, este livrabilitatea, in timp util, a produsului sanguin. De aceea, Hemopet si-a impus sa preia, sa gestioneze si sa satisfaca orice nevoie de sange/alt produs sanguin, oriunde in tara, in decurs de maxim 24 ore, in functie de proximitatea locatiei. Faptul ca media temporala de livrare in zona de proximitate (Bucuresti) este de maxim doua ore, aduce un plus de siguranta actului medical, atat pentru proprietar, cat si pentru medic. Asociatia Hemopet insa are mare nevoie de ajutorul medicilor veterinari practicieni – in special de sustinerea lor in comunicarea cu proprietarii de animale, in campaniile de informare si de sensibilizare a acestora cu privire la existenta unei astfel de nevoi – nevoia de sange – da, chiar si pentru animalele de companie!

1. PRINCIPII ALE TERAPIEI TRANSFUZIONALE LA ANIMALELE DE COMPANIE

In prezent, in tara noastra, terapia transfuzionala se bazeaza in mare parte pe utilizarea sangelui integral. Tendinta moderna este insa de a utiliza produsul sanguin labil specific indicat clinic. Prin produse sanguine labile se inteleg constituentii terapeutici ai sangelui, pe care ii putem obtine prin centrifugare, filtrare si congelare. Gradul de siguranta oferit de un produs sanguin este influentat de o serie de factori legati de: donator (grupa sanguina, starea de sanatate), conditiile de recoltare, depozitare si transport, testele de laborator efectuate s.a.m.d.

2. GRUPELE SANGUINE

Daca alegem sa facem referire la sistemul de grupe sanguine DEA (Dog Erythrocyte Antigen), trebuie sa retinem ca exista cel putin 13 grupe sanguine la caine, cea mai importanta grupa pentru tranfuziologie fiind DEA 1.1. Pe scurt, riscul cu privire la reactiile hemolitice in functie de grupele sanguine este schematizat in Fig. 1.

fig1

La pisica se identifica doua tipuri de antigene (A si B) ce alcatuiesc sistemul AB ce cuprinde 3 grupe sanguine: A, B si AB. De retinut: pisicile, fata de caini, au anticorpi naturali (innascuti) impotriva antigenului opus, fapt ce impune obligativitatea determinarii grupei sanguine inainte de prima tranfuzie (Fig. 2).

fig2

In cazul piscilor, nu exista un asa-zis donator universal. Testarea donatorilor pentru grupe sanguine la caini si pisici se realizeaza folosind doua tipuri de tehnici: metoda CARD (Fig. 3) bazata pe identificarea prezentei/absentei hemaglutinarii si metoda imunocromatografica (Fig. 4).

fig3

fig4

3. VERIFICAREA COMPATIBILITATII

Recomandam verificarea compatibilitatii inainte de orice transfuzie . Este obligatorie, insa, in toate cazurile in care se repeta tranfuzia la un interval mai mare de 7-10 zile de la prima transfuzie Testul compatiblitatii include: l PROBA DE

  • COMPATIBILITATE MAJORA DIRECTA: plasma primitor + eritrocite donator 
  • PROBA DE COMPATIBILITATE MINORA DIRECTA: plasma donator + eritrocite primitor 
  • Verificarea autoaglutinarii: plasma + eritrocite primitor

4. SELECTIA PRODUSULUI SANGUIN ADECVAT

Alegerea produsului sanguin potrivit este influentata in primul rand de afectiunea ce necesita transfuzioterapie (diverse tipuri de anemii – hemoragie, hemoliza sau eritropoeza deficitara, diverse coagulopatii, sepsis, CID sau tulburari de coagulare specifice) dar si de disponibilitatea produsului, pret s.a.m.d. Sangele integral si in special CE reprezinta o sursa de masa eritrocitara capabila sa imbunatateasca capacitatea sanguina de legare a oxigenului, marind astfel cantitatea de oxigen transportata la tesuturile periferice. In cazul trombopatiilor si pancitopeniei este necesara utilizarea sangelui integral proaspat recoltat, intrucat plachetele sanguine, dupa 6-8 ore de refrigerare, au timpul de actiune post-transfuzional mult diminuat, iar dupa 24 ore de refrigerare viabilitatea acestora in vivo este redusa la 10%.

Concentratul Eritrocitar (Fig. 5) reprezinta prima alegere in tratamentul majoritatii tipurilor de anemie. Administrarea de sange integral la acesti pacienti poate determina supraincarcare volemica, cu precipitarea insuficientei cardiace. Pe langa evitarea incarcarii circulatiei, utilizarea masei eritrocitare ofera protectie impotriva aportului excesiv de electroliti (sodiu, potasiu), citrat si amoniac – care nu poate fi evitat in cazul administrarii de sange integral.

fig5

Foarte important: Utilizarea concentratului eritrocitar permite aceeasi crestere a hematocritului (comparativ cu utilizarea sangelui integral) – dar folosind doar jumatate din volumul produsului transfuzabil, ceea ce se traduce prin: de doua ori mai putin timp de efectuare a transfuziei, risc mai mic de reactii adverse, pret mult mai accesibil etc. In plasma proaspata si in cea proaspata congelata se regasesc toti factorii de coagulare, motiv pentru care acestea reprezinta produsele ideale in tratarea coagulopatiilor din diverse cauze, inclusiv CID (Fig. 6).

fig6

PPC este utilizata cu succes in tratamentul multor deficiente de coagulare cu caracter congenital sau dobandit: CID, deficit de vitamina K, boli hepatice severe etc. De asemenea, poate fi utilizata profilactic in timpul interventiilor chirurgicale la pacientii care sufera de diverse coagulopatii. Datorita continutului sau in numeroase proteine plasmatice, PPC este utilizata in tratamentul pacientilor cu hipoproteinemie. PPC se mai recomanda a fi utilizata in tratamentul pancreatitei acute – pentru aportul substantial de albumina, pentru efectele benefice in tratamentul CID, dar mai ales pentru continutul acesteia in Alfa-2-macroglobulina (A2M).

5. MODUL DE ADMINISTRARE AL PRODUSELOR SANGUINE

Produsele sanguine se administreaza in general pe cale intravenoasa. Exista insa cazuri in care aceasta nu este accesibila (nou-nascuti sau catei de talie mica foarte tineri) si se recurge la calea intraosoasa. Sangele integral sau CE nu necesita incalzire inainte de administrare (exceptie: in cazul administrarii la animale nou-nascute sau foarte tinere). Produsele pe baza de plasma se decongeleaza inainte cu ajutorul unei bai de apa calda. Administrarea se face intotdeauna folosind un perfuzor special conceput cu filtru inclus (transfuzor) care se introduce intr-unul din porturile disponibile (Fig. 7).

fig7

Cantitatea de produs sanguin administrata depinde de produsul ales, efectul terapeutic urmarit si de raspunsul pacientului la tratament. Regula generala a terapiei transfuzionale este aceea ca 2 ml de sange integral transfuzat per kg greutate corporala vor determina o crestere a valorii Ht cu 1%. Daca utilizam CE, doar 1ml per kg va produce acelasi efect. Este important totusi sa se ia in calcul faptul ca eficienta hemotransfuziei in ceea ce priveste cresterea valorii Ht este influentata si de pierderile de sange existente in momentul respectiv sau de administrarea solutiilor perfuzabile. Pentru sangele integral se poate utiliza urmatoarea formula de calcul: V (volum de sange ce urmeaza a fi administrat) = (Ht dorit – Ht actual) x GC (Kg) x 2ml Majoritatea pacientilor primesc in jur de 10-22 ml/kg sange integral si aproximativ 6-12 ml/kg de CE sau plasma. Intr-un studiu realizat de noi in perioada octombrie 2011 – octombrie 2012 pe o populatie de 86 pacienti canini ce au primit o singura transfuzie cu sange integral si au supravietuit, diferenta dintre valoarea Ht determinata inainte de hemotransfuzie si cea determinata la aproximativ 24 ore dupa transfuzie a fost de 8.86% (Fig. 8).

fig8

Rata de administrare a produselor sanguine depinde in mare parte de severitatea anemiei, gradul de deshidratare si in special de starea de sanatate a pacientului din punct de vedere cardiovascular. In general, se recomanda a se administra 0.25-1 ml/kg/h in primele 20 de minute. Daca in acest timp pacientul tolereaza bine transfuzia, rata de administrare poate fi crescuta. La animalele cu risc crescut de supraincarcare a volumului circulator (boli cardiovasculare si renale), rata de administrare nu trebuie sa depaseasca 3-4 ml/kg/h.

6. TRANSFUZIA LA PISICA

Sistemele de recoltare a sangelui de la pisica sunt asa-zisele sisteme deschise – compuse din: fluturas de recoltare 19G, seringa de 50/100ml, punga mica pentru transfer, file de citrat de sodiu sau solutie CPDA1 . Utilizarea sistemului deschis de recoltare nu permite stocarea sangelui felin acesta se recolteaza la cerere, doar dupa testarea grupei sanguine a pacientului . Se recomanda utilizarea unui set de administrare special pentru transfuzie (transfuzor). Daca nu este disponibila o punga mica de transfer (Fig. 9), se poate folosi direct seringa utilizata la recoltare – cu mentiunea ca trebuie folosit un filtru special (Fig. 10).

fig9

fig10

7. REACTII ADVERSE POSTTRANSFUZIONALE

Pot aparea reactii acute sau intarziate in urma folosirii acestei categorii de produse.

Reactiile se manifesta sub forma unei varietati de semne clinice:

  • Tahicardie
  • Hipertermie
  • Tahipnee
  • Voma
  • Papule pruriginoase
  • Tremuraturi

Daca apar aceste semne in timpul transfuziei, rata de infuzie se reduce, se stabileste tipul de reactie si se iau masurile corespunzatoare. Daca apar semne adverse grave, transfuzia trebuie intrerupta. Reactii postransfuzionale pot aparea si la cateva zile sau saptamani dupa administrare.

8. Atentionari

  • Doza calculata trebuie administrata pe durata a 4 ore pacientilor normovolemici
  • Pacientii hipovolemici pot tolera o administrare mai rapida a produsului, dar rata transfuziei se alege cu grija in cazul pacientilor cu boli cardiace sau cu risc crescut de supraincarcare circulatorie
  • Odata ce produsul este scos din frigider, trebuie utilizat in decurs de aproximativ 4 ore, iar ce ramane in punga se arunca
  • Nu se admistreaza concomitent cu produsul sanguin alte substante sau produse prin acelasi acces venos.

Cu ajutorul fondurilor stranse din donatii si distribuirea produselor sanguine, Asociatia Hemopet organizeaza campanii regulate (brosuri informative, workshop-uri, conferinte internationale) de informare a medicilor veterinari cu privire la cele mai bune practici de efectuare a transfuziilor sau de recoltare, procesare si depozitare a produselor sanguine.

Ultima modificareSâmbătă, 09 Februarie 2019 18:02
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Sinziana Radulescu

Medic veterinar animale de companie. 

Presedinte si membru fondator Asociatia Hemopet. 

Website hemopet.ro/

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.