updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Cine trebuie sa plateasca impozitul pe cladiri in cazul unui contract de comodat?

Intrebare: In cazul in care avem un contract de comodat intre 2 firme pentru folosinta gratuita a spatiului, cine trebuie sa plateasca impozitul pe cladire?

Raspuns: In contractul de comodat ar trebui sa se stipuleze astfel de situatii.

Chiar daca plata impozitului pe cladire este obligatia prorietarului, acesta ar putea refactura comodatarului impozitul pe cladire platit.

Atentieinsa: pentru proprietarul cladirii (comodantul), cheltuiala cu amortizarea nu este deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit pe toata perioada contractului de comodat, intrucat nu se realizeaza venituri impozabile.

De asemenea impozitul pe cladiri, reprezinta o cheltuiala nedeductibila daca acesta nu se recupereaza de la cel care foloseste cladirea (comodatar).

Asa cum stiti, Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.

La incheierea contractului, ambele parti trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de administrare. Comodantul este partea care transmite in folosinta temporara si gratuita celeilalte parti un bun determinat. Comodatar este partea care primeste in folosinta temporara si gratuita de la cealalta parte un bun determinat, cu obligatia de a-l restitui.

Contractul de comodat este un contract real, fiind necesare atat realizarea acordului de vointa cat si predarea (traditiunea) lucrului care formeaza obiectul contractului. Contractul de comodat este unilateral deoarece, din momentul incheierii lui, genereaza obligatii numai pentru comodatar, afara numai daca ulterior se nasc obligatii in sarcina comodantului, ca urmare a unui fapt accidental aparut datorita unei cauze extracontractuale(gestiune de afaceri, imbogatire fara justa cauza).

Totodata, contractul de comodat este un contract esentialmente gratuit (comodatarul nu este obligat sa plateasca contravaloarea uzurii bunului ca urmare a folosirii pentru destinatia stabilita, afara numai daca nu s-a convenit altfel prin contract - clauza care concretizeaza obligatia de restituire a bunului in starea in care a fost predat).

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul