updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Circoviroza

Circoviroza este o boala infecto-contagioasa produsa de virusuri, care afecteaza  predominant tineretul din efectiv. Boala a fost semnalata mai de mult in efectivele de gaini si papagali. La porumbei a fost diagnosticat in 1986 in Canada, apoi mai tarziu si in Australia si USA. in ultimii ani au fost semnalate cazuri la porumbei si in tarile europene.

 

 


Etiologie: boala este produsa de Circovirus, care este raspandit in mediul exterior prin fecalele animalelor bolnave. (La gaini este o boala asemanatoare cu denumire de bursita infectioasa, produsa de Retrovirusuri.)

Asemanator cu SIDA la om, circoviridele ataca celulele sistemului imunitar al porumbeilor, distrugandu-le. Organismul in asa fel ramas partial, sau total fara aparare este atacat cu usurinta de diferiti microbi, producand imbolnaviri variate. Uneori chiar si bacteriile de altfel inofensive, reusesc sa se inmulteasca peste limita normala, ducand la diferite simptome.

Boala afecteaza in special porumbeii tineri, de varsta mai frageda de un an. Cei mai batrani capata pe parcurs o anumita imunitate, trecand prin forme mai usoare ale bolii. O alta cauza care face pe tineretul mai sensibil la aceasta boala este ca virusul se inmulteste mai mult in celulele bursei lui Fabricius, organ care odata cu inaintarea in varsta se involueaza.

Simptomatologia: simptomele fiind produse in special de diferiti agenti patogeni, sunt foarte variate si diferite in functie de infectia secundara. Deci dupa simptome se diagnostica greu boala. Organismul fiind in impas din punct de vedere imunitar poate fi atacat de mai multi agenti patogeni, cum ar fi: bacterii, virusuri, ciuperci. Banuiala circovirozei apare in cazul cand intr-un timp relativ scurt in efectiv apar mai multe boli cu origine variata si in special la tineret.

In cazul imbolnavirilor acute porumbeii bolnavi devin deodata inapetenti, apatici, murind in cateva zile de la aparitia simptomelor. In cazuri mai usoare pasarile bolnave sunt apatice, scad din greutate, prezinta diaree de culoare verzuie, gelatinoasa, sau chiar apoasa, simptome respiratorii, scurgeri nazale seroase, sau sero-purulente, mai tarziu nu mai pot zbura, apoi dupa o evolutie de 1-2 saptamani mor.
In efectivele afectate nu putem astepta o imunitate solida in urma vaccinarilor (ex impotriva la paramixoviroza).

Diagnosticul: din cauza simptomatologiei diferite si necaracteristice, diagnosticul sigur se poate pune numai in urma examenului de laborator prin examinarea histologica a bursei lui Fabricius, a rinichilor si a splinei.

Tratamentul: fiind vorba de o boala de origine virala nu putem interveni cu nici un antibiotic, sau alt medicament specific. De aceea tot ce putem face este sa cream conditii de intretinere optima porumbeilor, folosind vitamine si electroliti la nevoie si alimentatie cat mai echilibrata. Infectiile secundare virale in schimb, le putem trata cu antibiotice cu spectru cat mai larg (enrofloxacina, doxicilina etc).
Mai nou se indica in tratarea circovirozei dimetilglicinul, care are actiuni multiple asupra metabolismului. S-a observat efectul benefic al acestei substante si in cazul altor imbolnaviri infectioase. (Nu cunosc aceasta substanta, nu stiu sa spun mai mult despre ea).
Deocamdata nu se gaseste vaccin impotriva acestei boli.
De raspandirea bolii in zona noastra nu am informatii certe, dar de ex. in Scotia in anul 1994 din 17 crescatorii examinate 14 au fost afectate.

Sursa:zoliszaboro.blogspot.com

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Szabo Zoltan

M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt  mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro

Mai multe din această categorie: « Adenovirusuri Herpes virus »