Coccidioza
- Editor: Dr Szabo Zoltan
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Este o boala parazitara produsa de un parazit unicelular din ordinul Coccidia, fam Eimeridae.
Agentul etiologic: sunt coccidii din specia Eimeria columbanum si Eimeria labbeanna. Coccidiile au un ciclu biologic destul de complicat trecand prin mai multe stadii evolutive sexuala si asexuala in interiorul organismului gazda si in mediul exterior, cu care nu doresc sa plictisesc columbofili.
In mediul exterior oochistii de coccidii, forma infestanta, au o rezistenta apreciabila traind chiar pana la un an. Rezista la temperaturi de 0 grade, dar sunt distrusi de frigul de sub -15 grade Celsius. De asemenea si caldura de 60-80 grade ii distruge in decurs de 10 minute.
Dezinfectantele uzuale in concentratii normale nu numai ca nu il distrug, ci inlesnesc dezvoltarea acestora prin distrugerea florei bacteriene a carei prezenta impiedica dezvoltarea oochistilor. Totusi unele preparate cum sunt cele pe baza de iod, creolina, sulfatul de fier, sulfatul de acridina ii omoara in decurs de 1-12 ore de la contact.
Contaminarea cu coccidii se produce numai pe cale bucala cu oochisti maturi.
Coccidiile imbolnavesc de obicei tineretul animalelor.
O infestatie moderata de obicei nu produce si imbolnavire, dar infestatiile masive pot provoca pagube serioase. Mai multi autori sunt de parere ca coccidioza nu este o boala asa de grava la porumbei ca si la alte specii de animale, unde chiar produce pagube importante (de ex. la puii de gaina).
Parazitul in cazuri grave ataca peretii intestinelor producand enterita manifestata prin diaree uneori chiar sangvinolenta (dizenterie). Mai des infectiile secundare sunt cele care agraveaza boala.
Simptomatologic: mai des apare boala la tineretul in jurul intarcarii, dar nu este exclus sa apara si la porumbeii mai batrani. Diareea este manifestarea principala, care la inceput este de aspect apos, mucos uneori de culoare verzuie, iar mai tarziu poate sa devina chiar sangvinolenta. Porumbelul bolnav este trist, cu penele zburlite, este inapetent si consuma apa multa.
Morfopatologic: cu ocazia necropsiei pe diferite portiuni ale intestinului putem intalni portiuni inflamate, enterita sero-hemoragica si tiflita sero-hemoragica. Continutul intestinal are un miros caracteristic cu continut gazos.
Diagnosticul: stabilirea diagnosticului se face prin coroborarea datelor simptomatologice cu cele anatomopatologice si a examenului coproscopic. Examenul microscopic poate stabili intensitatea invaziei, precizand diagnosticul. Se considera doar purtatoare de coccidii acele pasari sanatoase la care in urma examenului microscopic se vad doar numai putini oochisti de coccidii (1-2 pe preparat). Sunt cazuri cand, datorita infestatiei masiva cu eimerii cu localizari cecale, dezvoltarea rapida a fazei schizogonice determina leziuni ce cuprind aproape toata mucoasa cecala, moartea survenind inainte de a se forma oochisti de coccidii, astfel ca la examenul coproscopic nu se vor depista oochisti, ci numai elemente asexuate (merozoizi). Diagnosticul diferential se va face fata de paramixoviroza, salmoneloza, capilarioza si alte boli cu simptomatologie enterala.
Tratamentul: Medicamentele cel mai des folosite impotriva coccidiilor sunt dim familia sulfamidelor cum ar fi sulfadimetoxina (Coccilise), sulfacloprimazin si derivati amproliumului. Tot cu succes se pot folosi si medicamentele cu substanta activa pe baza de toltrazuril.
Tratamentul are o durata de 3-5 zile si in cazul tratamentului cu amproliu trebuie evitata administrarea consecutiva a vitaminei B1. Dupa terminarea tratamentului se vor administra polivitamine.
Stiind faptul ca aceste coccidii au nevoie si de un stadiu de dezvoltare in afara organismului pentru a putea deveni infectante, perioada in care sunt distruse cu usurinta de uscaciune si radiatii solare, iar din contra mediul umed si racoros favorizeaza supravietuirea lor, in crescatorii umede trebuie sa facem curatenie mai des.
Tin sa mentionez ca eu nu am intalnit asemenea imbolnaviri in cariera mea si nici nu am tratat porumbei in mod special pentru aceasta boala, dar tratamentul cu Tiforin folosit impotriva salmonelozei actioneaza si asupra coccidiilor.
Sursa: zoliszaboro.blogspot.com
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Dr Szabo Zoltan
M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro