updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Câinii pot fi purtători de tulpini mutante de gripă

O gripă umană mutantă descoperită la doi câini arată importanța supravegherii virale la animalele de companie. Tulpini mutante ale unui virus comun al gripei umane au fost descoperite pentru prima dată la câini, ceea ce a provocat îngrijorarea că astfel de virusuri ar putea începe să se răspândească cu ușurință printre animalele de companie - și să evolueze potențial în noi tulpini periculoase care să sară înapoi la oameni.

Virologul Shuo Su de la Universitatea Agricolă din Nanjing și colegii săi au identificat doi câini din sudul Chinei cu tulpini mutante diferite ale virusului gripal C, care infectează aproape toți oamenii - în special copiii - și care provoacă de obicei boli ușoare.

Cercetătorii au secvențiat genetic aceste tulpini și au descoperit că mutațiile le afectau structura în apropierea părții care se leagă de celulele gazdei. Aceste modificări înseamnă că "ar putea fi pe cale să se reproducă mai bine la câini", spune biochimistul Michael Veit de la Freie Universität Berlin, coautor al noii lucrări. Oamenii transmit uneori virusurile gripale la un câine de companie, unde contagiunea se oprește de obicei. Dar mutațiile specifice ale tulpinilor nou descoperite sugerează că este mai probabil ca acestea să se răspândească de la un câine la altul, spune Veit.

Deși majoritatea adulților au fost deja expuși la gripa C, cercetătorii spun că am putea avea o imunitate redusă împotriva unei noi tulpini care revine la oameni după ce a suferit mutații la animale. Pentru o scrisoare publicată în Journal of Infection, oamenii de știință descriu această descoperire și spun că aceasta arată că virusurile ar trebui urmărite mai atent la câini și la alte animale de companie prin teste regulate și secvențiere. Colin Parrish, virusolog de animale de la Universitatea Cornell, care nu a fost implicat în studiu, spune că "cu siguranță ar pleda" pentru acest lucru.

„Am cam ignorat câinii și pisicile ca potențiale rezervoare sau gazde intermediare", spune el. Statele Unite nu au programe oficiale de monitorizare a virușilor la animalele de companie, dar grupul de cercetare al lui Parrish studiază în mod obișnuit câinii pentru a detecta noi viruși respiratori.

Se știe că două virusuri gripale se răspândesc printre câinii din întreaga lume: unul care a sărit de la cai și unul de la păsări. În sudul Chinei, există, de asemenea, rapoarte despre câini care răspândesc tulpini de gripă de la porci, ceea ce sugerează că regiunea ar putea fi un punct fierbinte neobișnuit pentru virușii la câini.

Este prea devreme pentru a spune dacă gripa C transmisă de câini va deveni o problemă. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma că virusul se răspândește în rândul acestor animale și, dacă da, cât de ușor. Dar cercetătorii spun că acesta și alte virusuri ar trebui monitorizate cu atenție pentru a prinde orice tulpini de boală emergente. Creșterea supravegherii „ar putea fi făcută foarte, foarte simplu", spune Parrish.

Un loc bun pentru a începe ar fi canisele și alte locuri similare, unde virusurile se pot răspândi și evolua cu ușurință, spune virusologul Janet Daly de la Universitatea din Nottingham, care nu a fost, de asemenea, implicată în noul studiu. „Dacă țineți sau creșteți animale la o densitate mare", spune ea, "acolo trebuie să vă uitați".

Acest articol a fost publicat inițial cu titlul: „Pet Viruses" in Scientific American 328, 4, 15 (April 2023) doi:10.1038/scientificamerican0423-15

sursa: scientificamerican.com

Ultima modificareMiercuri, 15 Martie 2023 22:28
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.