updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Cum influențează creierul bruceloza - care poate trece de la animale la oameni 

Bruceloza este o boală, cauzată de membrii familiei bacteriene Brucella, care infectează în principal bovinele, caprele și oile, ducând la pierderea sarcinii, ceea ce a provocat pierderi economice de miliarde de dolari pentru crescătorii de animale din întreaga lume. Boala poate trece și de la animale la om, în principal prin consumul de produse lactate nepasteurizate sau prin inhalarea sporilor din țesuturile animalelor infectate.

În timp ce boala poate provoca artrită, inflamații ale inimii și simptome asemănătoare gripei la om, bacteria poate, de asemenea, să pătrundă în creier și să provoace neurobruceloză, care poate duce la complicații neurologice pe termen lung, dureri de cap, greață, dezorientare, umflături ale creierului și, uneori, moarte. 

Acum, un nou studiu a evidențiat puterea protectoare atât a celulelor limfoide înnăscute, cât și a unor proteine de semnalizare specifice, cunoscute sub numele de interferoni, în reducerea efectelor neurologice dăunătoare ale Brucella. Bruceloza este o boală, cauzată de membrii familiei bacteriene Brucella, care infectează în principal bovinele, caprele și oile, ducând la avort spontan, ceea ce a provocat pierderi economice de miliarde de dolari pentru crescătorii de animale din întreaga lume. Boala poate trece și de la animale la om, în principal prin consumul de produse lactate nepasteurizate sau prin inhalarea sporilor din țesuturile animalelor infectate.

În timp ce boala poate provoca artrită, inflamații ale inimii și simptome asemănătoare gripei la om, bacteria poate, de asemenea, să pătrundă în creier și să provoace neurobruceloză, care poate duce la complicații neurologice pe termen lung, dureri de cap, greață, dezorientare, umflături ale creierului și, uneori, moarte. Acum, un nou studiu realizat la Universitatea din Missouri a evidențiat puterea protectoare atât a celulelor limfoide înnăscute, cât și a unor proteine de semnalizare specifice, cunoscute sub numele de interferoni, în reducerea efectelor neurologice dăunătoare ale Brucella.

Studiul, care a fost finanțat de National Institutes of Health și a folosit un model de șoarece, ar putea duce la îmbunătățiri viitoare în ceea ce privește modul în care boala este diagnosticată și tratată.

„În timp ce Missouri este considerat „liber de bruceloză" din 2004, iar bacteria a fost aproape complet eradicată atât la oameni, cât și la animalele domestice la nivel național, există încă zone în care aceasta persistă, cum ar fi în cazul bizonilor din Parcul Național Yellowstone", a declarat Charles Moley, medic veterinar și actual student la doctorat în cadrul Colegiului de Medicină Veterinară (CVM) al MU, care a condus studiul în laboratorul lui Jerod Skyberg, profesor asociat în cadrul CVM. „La nivel mondial, este una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene care sare de la animale la oameni și există estimări că afectează peste 10 milioane de persoane în fiecare an, în principal în Orientul Mijlociu și în regiunile mediteraneene."

Moley este cercetător veterinar în cadrul Programului de medicină comparată, iar cercetarea sa poate informa activitatea altor cercetători prin înțelegerea mai bună a modului în care boala afectează creierul. Având în vedere noile cunoștințe despre rolul protector critic jucat de celulele limfoide înnăscute și de interferoni, studiul ar putea duce la intervenții terapeutice mai bine direcționate pentru oamenii din întreaga lume care suferă de neurobruceloză sau la abordări de diagnosticare mai specifice pentru identificarea bolii înainte de apariția sau agravarea simptomelor neurologice.

„Activitatea desfășurată în cadrul Laboratorului de cercetare a bolilor infecțioase de la MU îmbunătățește sănătatea atât a animalelor, cât și a oamenilor, ceea ce este îmbucurător", a declarat Moley. „Când mi-am vizitat recent bunicii în Arizona, am auzit de la un prieten al bunicului meu, care a spus că tatăl său, care era fermier, a murit în anii 1950 din cauza brucelozei, și a fost recunoscător că cercetam acest subiect. Astfel de povești mă motivează și vreau să ajut."

Sursă: 

University of Missouri-Columbia. "How brucellosis -- which can jump from animals to humans -- impacts the brain." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 August 2023. <www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230829125809.htm>.

Referință:

  1. Charles R. Moley, Catherine A. Chambers, Alexis S. Dadelahi, Bárbara Ponzilacqua-Silva, Mostafa F.N. Abushahba, Carolyn A. Lacey, Craig L. Franklin, Jerod A. Skyberg. Innate Lymphoid Cells and Interferons Limit Neurologic and Articular Complications of BrucellosisThe American Journal of Pathology, 2023; 193 (9): 1170 DOI: 10.1016/j.ajpath.2023.05.006
Ultima modificareLuni, 11 Septembrie 2023 11:25
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.