updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală

Două studii recente din Marea Britanie încearcă să ofere o mai bună îndrumare pentru diagnosticarea și tratarea uneia dintre cele mai frecvente cauze de șchiopătare la câini: leziuni ale ligamentului încrucișat cranian.

Boala ligamentului încrucișat cranial este cauzată de o combinație de mai mulți factori, inclusiv degenerarea, obezitatea, condiția fizică precară, genetica și rasa.

O nouă cercetare a Colegiului Veterinar Regal al Universității din Londra explorează factorii de risc pentru ruptura ligamentului încrucișat cranian la câinii din Marea Britanie, precum și acei factori care influențează modul în care este gestionată clinic ruptura LCC.

Studiul, publicat în ediția din februarie 2023 a revistei The Veterinary Journal, a fost condus de programul VetCompass al RVC, care adună date din dosarele electronice ale pacienților de la cabinetele veterinare de îngrijire primară din Marea Britanie pentru cercetare epidemiologică. Studiul a analizat 1.000 de cazuri de ruptură a LCC și o selecție aleatorie a altor 500.000 de câini fără leziuni ale LCC examinate la practicile participante la programul VetCompass.

Cercetarea a constatat că rasele cu cel mai mare risc de ruptură a LCC, în comparație cu rasele încrucișate, au fost următoarele:

  • Rottweiler, cu un risc de 3,66 ori mai mare.
  • Bichon Frise, cu un risc de 2,09 ori mai mare.
  • West Highland White Terrier, cu un risc de 1,80 ori mai mare.
  • Golden Retriever, cu un risc de 1,69 ori mai mare.

Rasele cu cel mai mic risc au fost Cockapoo, cu un risc de 0,26 ori mai mare; Chihuahua, cu un risc de 0,31 ori mai mare; Shih-tzu, cu un risc de 0,41 ori mai mare; și Ciobănescul german, cu un risc de 0,43 ori mai mare.

Tratarea rupturii LCC implică adesea luarea unei decizii între tratamentul chirurgical și cel nechirurgical. Cu toate acestea, până acum, factorii care afectează managementul clinic al rupturii LCC nu au fost analizați epidemiologic, potrivit autorilor studiului.

Constatările indică faptul că este mai probabil ca câinii asigurați și câinii care cântăresc peste 44 de kilograme să primească un management chirurgical, în timp ce câinii cu vârsta de 9 ani și mai mult și cei cu o altă problemă clinică majoră la momentul diagnosticului de ruptură a LCC au fost mai puțin susceptibili de a primi un management chirurgical.

Constatările cheie suplimentare includ următoarele:

  • Vârsta mediană la primul diagnostic de ruptură a LCC a fost de 7,4 ani, ceea ce arată că ruptura LCC este în principal o boală a câinilor de vârstă mijlocie și mai în vârstă.
  • Câinii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani au avut cel mai mare risc - de 3,24 ori mai mare - de a fi diagnosticați cu ruptură a LCC în comparație cu câinii cu vârsta mai mică de 3 ani.
  • Femelele sterilizate, cu un risc de 1,46 ori mai mare, și masculii castrați, cu un risc de 1,42 ori mai mare, au avut mai multe șanse de a fi diagnosticați cu ruptură de LCC decât femelele intacte.
  • Câinii cu o greutate de 66 de kilograme sau mai mult au avut de 2,19 ori mai multe șanse de intervenție chirurgicală în comparație cu câinii care cântăreau mai puțin de 22 de kilograme.
  • Câinii asigurați au avut de 2,79 ori mai multe șanse de intervenție chirurgicală în comparație cu câinii neasigurați.
  • Câinii cu vârsta de 12 ani și mai mult au avut de 0,26 ori mai multe șanse de intervenție chirurgicală în comparație cu câinii cu vârsta mai mică de 3 ani.
  • Câinii cu o comorbiditate non-ortopedică au avut de 0,38 ori mai multe șanse de intervenție chirurgicală în comparație cu câinii fără comorbiditate.

Camilla Pegram, doctorandă VetCompass la RVC și autor principal al lucrării, a declarat într-un comunicat de presă al colegiului: "Acest studiu a folosit puterea "big data" pentru a aborda în mod robust factorii de risc pentru diagnosticarea și gestionarea rupturii ligamentului încrucișat la câini. Factorii care afectează decizia de a trata chirurgical sau non-chirurgical câinii cu ruptură de ligament încrucișat sunt acum mai clari, iar lucrările viitoare sunt în curs de desfășurare pentru a aborda rezultatele clinice ale acestei decizii".

În acest scop, un studiu publicat la 2 februarie în PLOS One este primul articol academic care utilizează date din Canine Cruciate Registry de la RCVS Knowledge, partenerul caritabil al Royal College of Veterinary Surgeons. Cercetarea a investigat diferențele minime importante din punct de vedere clinic pentru două măsuri ale rezultatelor raportate de clienți, sau CROM, în ceea ce privește câinii supuși unei reparații chirurgicale a LCC.

Primul CROM, Liverpool Osteoartritis in Dogs, a fost dezvoltat la Universitatea din Liverpool și licențiat de Elanco, în timp ce al doilea, Canine Orthopedic Index, a fost dezvoltat de American College of Veterinary Surgeons. LOAD și COI sunt o serie de chestionare pre- și post-tratament, la care răspund proprietarii, care oferă un scor numeric pentru a urmări recuperarea. Anterior, acestea fuseseră validate doar pentru evaluarea osteoartritei canine.

Diferențele minime importante din punct de vedere clinic, definite ca fiind "cea mai mică modificare a scorului unei măsuri de rezultat pe care un client ar identifica-o ca fiind importantă", sunt utile pentru investigatori și autoritățile de reglementare, astfel încât aceste măsuri de rezultat să poată fi utilizate în studiile clinice. Aceste măsuri sunt, de asemenea, utile în contextul monitorizării răspunsurilor pacienților la intervenții și în procesul de luare a deciziilor clinice.

sursa: avma.org

Ultima modificareVineri, 17 Martie 2023 11:25
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

  • Un nou test genetic pentru detectarea polineuropatiei la American Staffordshire Terrier

    Antagene, un laborator francez cu peste 20 de ani experiență în tehnologiile ADN și un jucător important în Europa în domeniul analizei și testării genetice a animalelor a anunțat recent că va comercializa un nou test genetic, testul ALPP, pentru detectarea polineuropatiei și a paraliziei laringiene juvenile la American Staffordshire Terrier.

  • Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii

    O companie din South Yorkshire a dezvoltat recent un dispozitiv medical inovator care promite să revoluționeze intervențiile chirurgicale pentru câinii brahicefalici, îmbunătățind experiența atât pentru medicii veterinari, cât și pentru pacienții lor.

  • Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv

    Bacteriuria enterococică reprezintă o problemă de sănătate importantă pentru pisici, iar studierea factorilor de risc poate contribui la prevenirea și tratamentul acestor infecții. În acest studiu retrospectiv realizat de Hannah Clark, Michael Lasarev și Michael Wood de la University of Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine, au fost analizate cazurile a 31 de pisici cu bacteriurie cu Enterococcus spp. și 31 de pisici cu bacteriurie cu Escherichia coli, pentru a determina dacă factorii asociați cu leziuni și inflamații uroteliale, precum cateterizarea urinară, obstrucția urinară și urolitiaza, sunt în legătură cu prezența bacteriuriei enterococice la pisici.

  • Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini

    Dômes Pharma (TVM) a anunțat că va comercializa DogStem, o suspensie injectabilă de celule stem pentru utilizare intraarticulară, pentru a reduce durerea și șchiopătarea asociate cu osteoartrita canină. „S-a dovedit clinic că reduce durerea, șchiopătarea și îmbunătățește mobilitatea și calitatea vieții la câinii cu osteoartrită timp de până la 12 luni după administrare", au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.

  • Percheziții în mai multe județe privind o rețea ilegală de tăiere de cai: Mai mulți medici veterinari implicați, carnea era expediată în Italia

    Polițiștii de la Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în colaborare cu alte structuri de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov și alte județe, au efectuat 32 de percheziții domiciliare pe 14 martie. Acestea au avut loc în județele Brașov, Sibiu, Covasna, Dâmbovița, Prahova, Argeș, Ialomița și municipiul București, vizând sediile unor instituții, societăți comerciale și domiciliile unor funcționari publici, administratori și angajați.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.