updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit

În acest articol publicat în Journal of Veterinary Internal Medicine în martie 2023, autori Rebecca F. Geddes, Lucy J. Davison, Jonathan Elliott, Harriet M. Syme și Dan G. O'Neill prezintă rezultatele unui studiu retrospectiv realizat pentru a identifica factorii de risc pentru uroliți în tractul urinar superior (UTUS) și obstrucție ureterală (UTUS) la pisici.


Ipoteza de lucru a studiului este că pisicile cu UTUS au două fenotipuri clinice: unul agresiv la vârste tinere, cu risc crescut de UUTU obstructivă, și unul mai benign la pisicile mai în vârstă, cu risc redus de UTUS obstructivă.
Pentru a testa această ipoteză, autorii au analizat datele retrospective ale 11.431 de pisici trimise spre îngrijire în decursul a 10 ani, dintre care 521 (4,6%) au avut UTUS. Prin utilizarea modelelor de regresie logistică multivariabilă, au investigat factorii de risc pentru diagnosticul de UTUS și UTUS obstructivă.

Rezultatele studiului au identificat factorii de risc pentru UTUS, printre care sexul feminin, rasa (British Shorthair, Burmese, Persiană, Ragdoll sau Tonkinese), și vârsta peste 4 ani. În ceea ce privește UTUS obstructivă, factorii de risc au fost sexul feminin, prezența uroliților bilaterali și vârsta, cu șansele de a dezvolta UTUS obstructivă crescând pe măsură ce vârsta la diagnosticul de UTUS scădea.

Concluziile studiului susțin ipoteza inițială și arată că pisicile diagnosticate cu UTUS la o vârstă mai tânără au un fenotip mai agresiv, cu un risc mai mare de UTUS obstructiv, comparativ cu pisicile diagnosticate cu UTUS la vârsta de peste 12 ani. Acest studiu aduce informații importante în domeniul medicinei veterinare, ajutând la identificarea factorilor de risc pentru UTUS și UTUS obstructivă și la îmbunătățirea tratamentului și a prevenirii acestor afecțiuni la pisici.

 

Sursa: 

Geddes, RF, Davison, LJ, Elliott, J, Syme, HM, O'Neill, DG. Risk factors for upper urinary tract uroliths and ureteral obstruction in cats under referral veterinary care in the United Kingdom. J Vet Intern Med. 2023; 37( 2): 567- 577. doi:10.1111/jvim.16659

 

 

Ultima modificareVineri, 28 Aprilie 2023 17:09
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.