updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

O nouă bancă de sânge pentru animalele de companie, în Dumbravița, Timiș

Recomandat O nouă bancă de sânge pentru animalele de companie, în Dumbravița, Timiș

Medicul veterinar Andrei Lazăr a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara, în 2014. A participat la numeroase congrese și workshopuri, în țară și străinătate, cu scopul de a se perfecționa și de a fi la curent cu noutățile din medicina veterinară. În 2020 a deschis cabinetul MediVet by Dr. Lazăr, în Dumbravița, județul Timiș. Anul acesta a inițiat o bancă de sânge în cadrul cabinetului, pentru a veni în ajutorul animalelor de companie bolnave și în același timp a colegilor medici veterinari care au nevoie de produse sangvine. Interviul realizat cu medicul veterinar Andrei Lazăr, îl puteți citi mai jos: 

1.  Spuneţi-ne câteva cuvinte despre inițiativa dvoastră de a deschide o bancă de sânge în cabinetul din Dumbraviţa.

Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani în medicina veterinară şi e foarte important să ţinem pasul cu tot ce e nou. În România exista până acum o singură bancă de sânge pentru animale. Am dorit să venim în sprijinul colegilor care au nevoie de produse sangvine deoarece cererea este mare iar timpul este un factor important atunci când un animal necesită o transfuzie.

receptie cabinet veterinar

2. Ce anume v-a motivat să aveți o astfel de initiațivă?

Am fost de multe ori puşi în situaţia de a fi nevoiţi să facem o transfuzie unui pacient dar nu aveam la dispoziţie produsele sau le aveam dar nu în timp util. Deci motivația a fost aceea de a face bine animalele care sunt în suferință și care au nevoie de produse sanguine pentru a se face bine. 

cabinet veterinar medivet timis

3. Ce presupune iniţierea unui astfel de serviciu pentru medicii veterinari?

Presupune accesul la nişte produse sanguine de calitate cu ajutorul cărora pot salva vieţile pacienţilor lor.

4. Cum pot beneficia medicii veterinari de produsele sanguine recoltate în banca de sânge din cabinetul dvoastră?

Ne adresăm colegilor din toată ţara. Pentru cei din apropiere produsele se pot achiziţiona direct de la sediul nostru. Pentru restul, produsele se trimit prin curier.

cabinet veterinar medivet

5. Ce tipuri de produse sanguine pot găsi medicii veterinari la dvoastră?

Banca noastră de sânge pune la dispoziţie produse sanguine testate pentru boli vectoriale (Erlichia, Anaplasma, Borelia, Heart Worm, Babesioză), cu hemoleucogramă şi grupa de sânge determinată.

Acestea sunt sânge integral, concentrat eritrocitar şi plasmă.

6. Ce înseamnă un astfel de serviciu pentru proprietarii de animale de companie?

Există foarte multe afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul produselor sanguine iar proprietarii trebuie să ştie că pot apela cu încredere, prin intermediul medicilor veterinari, la banca noastră de sânge. Noi vom trimite în cel mai scurt timp produsele care pot salva viaţa animalelor care au nevoie de transfuzie.

7. Ce ar trebui să ştie proprietarii de câini care vor să doneze sânge?

Primul lucru pe care ar trebui să ştie este că pot salva vieţi. Exact ca în medicina umană, donatul de sânge are un impact major care poate face diferenţa.

8. Spuneți-mi despre donațiile de sânge că pot salva vieți. Cum pot câinii să salveze o viaţă, ce condiții trebuie să îndeplinească?

Dacă întrunesc condițiile de a fi donatori de sânge aceştia pot contribui constant şi pot aduce un aport în lupta pentru viaţă. 

Acest lucru, donațiile de sânge presupun conştientizarea din partea proprietarilor că donarea de sânge este un proces normal, altruist.

Ca și condiții, vorbim despre:

  • vârsta între 1 și 8 ani și peste 25 kg la câine/peste 5 kg la pisici Să nu fie gestante sau să alăpteze.
  • Să nu fie în călduri, în cazul femelelor 
  • Să nu fi beneficiat de o transfuzie
  • Să nu fie pozitivi la nici o boală transmisă de vectori (câini: Erlichia, Anaplasma, Borelia, HeartWorm, Babesioză; pisici: lmunodeficient,ă felină, Leucemie felină, Toxoplasmoză, Panleucopenie)
  • Să nu fie retiv
  • Să nu fie o experienţă traumatizantă pentru animal, în sine, dacă observăm asta ne oprim din procesul de recoltare de sânge.

Dacă se întrunesc aceste condiții, animalul donator va beneficia de hemoleucogramă, test pentru boli vectoriale, determinare grupă de sânge. Toate acestea în mod gratuit. În funcţie de caz, putem să adăugăm şi alte beneficii.

În cazul pisicilor, este necesară sedarea pentru o recoltare corectă şi fără stres.

Este important să putem transmite unui număr cât mai mare de colegi şi proprietari de animale mesajul că am deschis prima bancă de sânge din vestul ţării şi a doua din România şi că împreună putem salva cât mai multe vieți.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Iulia Cretu

Director executiv Revista Veterinarul 
Fondator Asociația Veterinarul
Fondator Veterinarul Știință și Practică, Veterinarul Pet, Veterinarul Business, Veterinarul Ferma
Experiență de 22 ani în media și comunicare

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.