Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 102
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Constipatia la pisici

Ce este mai normal decat sa auzi o pisica mieunand? Mieunatul este modul in care aceste animale incearca sa comunice cu cei din jur.

1. Proprietarul are o experienta speciala in comunicarea cu pisica sa, iar aceasta raspunde mieunand, astfel stabilindu-se un dialog intre cei doi, indiferent de scopul comunicarii sau de starea de spirit.

Dar ce se intampla atunci cand mieunatul este mijlocul prin care animalul ne comunica un disconfort?
Domnule doctor, pisica mea sta mult la litiera, nu poate iesi afara si miorlaie"cred ca este ceva in neregula", auzim des de la proprietarii care vin la cabinetul veterinar cu pisici care prezinta un episod de constipatie.
Constipatia este definita ca eliminarea fecalelor rar sau cu dificultate si este considerata cauza predispozanta pentru megacolon, afectiune grava care trebuie atent monitorizata. Materiile fecale sunt foarte deshidratate, dure si astfel greu de eliminat. Indiferent cum se abordeaza, aceasta afectiune creeaza disconfort animalului iar in cazurile grave ii poate pune viata in pericol.

Din pacate, o pondere din ce in ce mai mare din populatia felina reclama astfel de probleme. La primele episoade constipatia nu necesita neaparat interventie medicamentoasa. Schimbarea dietei, laxative, agenti care cresc peristaltismul intestinal sunt totusi cateva dintre optiunile folosite pentru managementul acesteia.

Unul dintre cei mai importanti agenti utilizati in astfel de cazuri este Psyllium. Semintele de Psyllium reprezinta o sursa de fibre non fermentescibile, fiind fibre solubile cu o capacitate higroscopica foarte mare, stimuland totodata peristaltismul. Astfel, la nivel intestinal, acestea actioneaza ca un burete, asigurand omogenizarea continutului si reglarea tranzitului.

Daca este vorba despre un episod de constipatie moderata, ajustarea regimului alimentar si suplimentarea acestuia cu fibre (de tipul Psyllium-ului) este o interventie salutara, care va ajuta animalul. In principiu, sunt preferate fibrele alimentare intrucat acestea sunt foarte bine tolerate, naturale si chiar mai eficiente fata de alte tipuri de laxative.

Restrictiile de ordin medical pentru utilizarea fibrelor cu efect de balast apar in cazul constipatiilor cronice, recurente, atunci cand la nivelul intestinului reflexele sunt abolite si prin urmare peristaltismul e absent. Revenind la dieta, in astfel de situatii se impune tocmai contrariul celor mentionate mai sus, si anume o dieta foarte usor digestibila, care sa se absoarba in proportie cat mai mare, reziduurile fiind recomandabil a fi cat mai reduse, pentru a nu agrava conditia animalului.

In cele mai multe cazuri, daca proprietarul se prezinta timpuriu cu pisica la medic, managementul constipatiei poate fi unul dietetic, iar suplimentarea dietei cu Psyllium este o optiune buna. Avand in vedere obiceiurile alimentare ale pisicilor, o varianta ar fi o dieta comerciala cu adaos de Psyllium, echilibrata perfect pentru astfel de situatii. O dieta de-a gata reprezinta o garantie pentru medic si este totodata cea mai comoda solutie pentru proprietar!

Bibliografie:

Ettinger S.J., Feldman E.C. (2005) Textbook of Veterinary Medicine, editia a VI-a, vol. 2; SUA; ISBN: 0-7216-0117-0Tilley L.P., Smith F.W.K. (2000) The 5-Minute Veterinary Consult Canine & Feline, editia a II-a; Lippincott Williams & Wilkins SUA; ISBN: 0-683-30461-5
Constantin N. (coordonator) (2002) Tratat de medicina veterinara, vol. 2; Editura Tehnica Bucuresti; ISBN: 973-31-1599-1

dr. Alexandra MANASIA

 

Ultima modificareVineri, 10 August 2018 19:56
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.