updated 2:01 PM UTC, Jan 30, 2023 Europe/Bucharest

Contraceptia la lei - implant hormonal si vasectomie

Pentru a intelege mai bine necesitatea contraceptiei la lei vom discuta pe scurt cateva aspecte ce tin de fiziologia lor de reproductie.Daca in salbaticie leii nu ating mai mult de 10-14 ani de viata, intr-o gradina zoo ei pot ajunge la peste 20 de ani, existand femele care au avut pui si la 19 ani. Atat femelele cat si masculii pot ajunge la maturitate sexuala in jurul varstei de 2-3 ani, desi in salbaticie rareori se imperecheaza inainte de varsta de 4 ani. 

Perioada de gestatie este de approximativ 100-120 de zile, ponta este intre unu si sase pui, lactatia este de 6-7 luni, dar puii raman langa mama pana la varsta de 24-30 de luni.

Avand un ciclu poliestru indus nesezonier, daca femelele isi pierd puii in aceasta perioada ele pot reintra in calduri.

In salbaticie mortalitatea infantila este ridicata, 80% dintre neajungand la varsta de 2 ani [1].

Totusi, datorita lipsei de activitate, a pericolelor intalnite in slabaticie si a fiziologiei lor, leii sunt printre cele mai prolifice animale in captivitate. Acest lucru duce la o suprapopulare a gradinilor zoologice, puii ajungand de multe ori sa fie vanduti pe piata neagra si/sau li se ofera spatii necorespunzatoare bunastarii lor. 

De asemenea in multe locuri, indivizii din acelasi grup de lei sunt de multe ori apropiati genetic, dand nastere la produsi de conceptie consagvinizati, cu diferite probleme de sanatate (sindrom Down, nanism hipofizar, mortalitate infantila, fecunditate redusa, supresie imunitara, etc.)

In astfel de situatii cea mai umana si etica solutie devine contraceptia animalelor.

Contraceptia la animalele din captivitate este o practia din ce in ce mai folosita, iar recent a fost introdusa si in cateva gradini zoo din Romania. 

Cele mai des intalnite metode de contraceptie la lei sunt implantarea unui produs progestinic la femele iar la masculi vasectomia.

1. Contraceptia la leoaice:

Sub anestezie sau intr-o cusca de contentie (nerecomandat) se injecteaza subcutan un implant cu deslorelin (Suprelorin®) ce are efect contraceptiv temporar. Dupa o stimulare initiala, acest implant, ce este un analog GnRH, regleaza si scade productia de LH si FSH. Efectul general va fi prin scaderea temporara a functiei ovariene si disparitia estrusului.

In prima saptamna de la administrare, femelele pot intra in scurte stari de estru dar fara a exista posibilitatea de conceptie. Explicatia este faptul ca odata administrat deslorelinul apare o crestere initiala de estradiol urmand o mica productie de progesteron.

In functie de protocolul si concentratia produsului, se poate astepta ca leoaica tratata sa aiba o inferitilitate de la 6 luni la 24 luni. O practica curenta in gradini zoo este administrarea anuala a acestui implant [2].

2. Contraceptia la lei (masculi): 

Vasectomia la lei este o procedura chirurgicala prin care se doreste controlul repoductiei unui grup de lei captiv, fara a suprima functiile si insusirile sexuale secundare ale masculului.

Castrarea (orhidectomia) si implanturile hormonale provoaca la lei caderea coamei si modificari comportamentale nespecifice masculilor precum pierdera abrupta a interesului pentru statusul social in grup si o scadere a virilitatii.

Aceste reactii post-castrare sunt de nedorit intr-o colectie care incearca sa mentina un echilibru cat mai natural in grupul de lei.

Vasectomia este procedura prin care o parte (1-2 cm) din vasul deferent al cordonului spermatic este ligaturat si indepartat [3].

Aceasta interventie se face sub o buna anestezie generala si in mod normal dureaza mai putin de o ora. 

3. Protocoale anestezice si chirurgicale 

In continuare vom discuta protocoalele anestezice si chirurgicale folosite de echipa VIER PFOTEN in Noiembrie 2014 pentru contraceptia a 3 lei si 2 leoaice din fosta gradina zoologica din Baia Mare. 

Cei trei masculi cu greutati de 150, 170 si respectiv 200kg, cu varste intre 11 si 14 ani, clinic sanatosi, au fost tranchilizati de la distanta cu sarbacana (sageti de 3ml), dupa ce in prealabil au fost separtati individual de catre ceilalti lei. 

4. Anestezia

Combinatia standard de anestezic la acesti masculi a fost de 0,04-0,047 mg/kg medetomidina cu 1,25-1,66 mg/kg zolazepam/tiletamina (Zoletil®) [4].

Sagetile de tranchilizare au fost proiectate cu sarbacana in zona crupei, anestezicul incepand sa-si faca efectul dupa aproximativ 5 minute de la injectare. La cel putin 10 minute de la injectare, inainte de a patrunde in incinta leului, un medic, cu ajutorul unei tevi lungi a testat reactia urechilor si a buzelor. 

Odata intrat la lei au fost acoperiti ochii cu un prosop si s-au astupat urechile cu vata. A urmat amplasarea unei linii venoase cu ajutorul unei branule la nivelul safenei mediale si a fost pornita hidratarea la picatura cu ser Ringer. Leii au fost pozitionati in decubit lateral pe o targa, li s-a administrat oxigen intranazal (2L pe minut) iar ochii au fost protejati de uscare cu o crema oftalmica. Anestezia a fost monitorizata cu ajutorul unui puloximetru protabil (Nonin® PalSat 2300) si cu stetoscopul, iar datele (Oxigenare, Puls, Respiratie) au fost notate intr-o foaie de anestezie la fiecare 10 min. 

5. Procedura chirugicala 

Leii au fost pozitionati in decubil lateral, iar membrul posterior superior a fost ridicat si legat, oferind un acces bun la zona inghinala.

Zona inghinala (20 cm in jurul testiculelor si penisului) a fost rasa si dezinfectata cu o solutie pe baza de iod si a fost amplasat un camp de operatie. La 5-7 cm de testicul, lateral de penis a fost idetificat fiecare cordon spermatic prin piele, imobilizat intre degete si sectionat cu bisturiul de-a lulgul lui aproximativ 2-3 cm. S-a dilacerat pana cand s-a identificat si scos in plaga cordonul spermatic. A fost sectionat cu grija membrana cordonului si identificat vasul deferent. Vasul deferent a fost apoi ligaturat in doua puncte la o distanta de aproximativ 2 cm si excizata partea dintre ligaturi. S-au reintrodus vasele cordonului in membrana, a fost suturata membrana si apoi pielea in puncte separte. Operatia a fost repetata pentru fiecare cordon in parte [3].

Actul chirugical a durat in medie 35 de minute, prima incizie avand loc la aproximativ 34 minute de la injectarea cu sageata de tranchilizare. 

Anestezia a fost antagonizata la aproximativ 10-15 minute de la finalul operatiei chirurgicale cu aprox. 0,17 mg/kg atipamezol (Antisedan®) intramuscular. Leii au inceput sa prezinte semne de trezire dupa 15 minute de la antagonizare si au fost in picioare dupa circa inca 20-30 de minute.

Protocolul anestezic a oferit o liniste operatorie corespunzatoare, cu o musculorelaxare adecvata neexistand complicatii,  parametrii vitali fiind stabili pe parcursul tuturor operatiilor: Oxigenarea 90-100, Pulsul intre 50-60 batai/min, Respiratiile intre 14-20/min. La leul de 200 de kg a avut loc un moment de reactivitate cu cresterea parametrilor vitali la prima incizie la nivelul pielii, ca urmare a fost suplimentat intravenos 100 mg ketamina cu 5 mg diazepam, lucru ce ce a oferit linistea operatorie necesara. 

Media de timp de la prima injectare cu sageata pana la ridicarea leilor in picioare a fost de 2 ore.

Leilor le-a fost administrat antibiotic retard (Shotapen®), antiinflamator nestereoidinan (Rycarfa®), un complex vitaminic (Beforvel®), au fost microcipati si vaccinati antirabic.

Post operator, in zilele urmatoare, nu a fost inregistrata nicio reactie sau lingere excesiva in zona operatiei.

Cele doua leoaice, in varsta de 11 si 14 ani au fost evaluate ca avand 120 si respectiv 130 de kilograme.

Pentru implantarea deslorelinului a fost ales un protocol anestezic mai usor: 0,03 mg/kg medetomidina cu 2,5 mg/kg ketamina. 

Dupa 10 minute de la injectarea cu sageata, s-a intrat la femele si a fost administrat subcutan 3 implanturi cu deslorelin 4,7 mg (Suprelorin® 4,7 mg). Efectul contraceptiv se preconizeaza a dura pana la 2 ani, dar pentru a nu a avea surprize se va repeta la un an, dupa care poate fi refacut din doi in doi ani.

La aproximativ 30 de minute de la injectarea cu sageata de tranchilizare, leoaicele au fost antagonizate cu 0,16 mg/kg antipamezol. S-au ridicat in picioare dupa approximativ 20-30 de minute.

De asemenea leoaicele au fost vaccinate antirabic si micorcipate. 

IMG 6348

IMG 6410

IMG 6413

IMG 6490

IMG 6512 2

IMG 6525

IMG 6548

IMG 6682

IMG 6711

IMG 6840

IMG 6906

Referinte:

  1. [1] http://www.lionalert.org/page/reproduction-and-offspring
  2. [2] Proceedings of the 6th International Symposium on Canine and Feline Reproduction & 6th Biannual European Veterinary Society for Small Animal Reproduction Congress 2008 - Vienna, Austria
  3. [3] Operationsbeschreibung der Vasektomie bei 2 Loewen. HAHN B Tieraerztliche Umschau. 1977 Feb 1; 32(2):59-60.
  4. [4] ZOO ANIMAL AND WILDLIFE IMMOBILIZATION AND ANESTHESIA Felids Conny Gunkel and Maud Lafortune , 2007, 39: 443-457

Autori

 

  1. Cornel Stoenescu, Vier Pfoten Romania
  2. Ovidiu Rosu, Vier Pfoten Romania & USAMVB

 

Ultima modificareMarți, 19 Februarie 2019 19:55
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.