Controlul infectiilor nozocomiale
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
O buna igiena si precautii standard pentru controlul infectiei sunt masuri cruciale pentru protejarea pacientilor si pentru asigurarea unui mediu sigur in cabinet. Este necesar ca toti membrii cabinetului sa cunoas - ca masurile de control al infectiilor nozocomiale si sa fie instruiti cu privire la igiena in cabinet.
Este obligatoriu pentru orice cabinet/practica veterinara sa fie luate masurile si pasii necesari pentru protejarea pacientilor si pentru ajutarea prevenirii raspandirii bolilor transmisibile si a infectiilor nozocomiale. Acest lucru va presupune trasarea unor protocoale in cabinet cu privire la masurile de igiena precum si informarea si educarea tuturor colegilor din cabinet, noilor mem bri si a studentilor ce fac practica aici in privinta acestor protocoale.
Urmatorul exemplu este o procedura de operare standard (POS) cu privire la curatenia in cabinet:
1. Toti angajatii ar trebui sa aiba mare grija cu igiena personala pentru a evita riscul bolilor zoonotice si pentru a transfera infectii intre pacienti. Spalati-va pe maini dupa fiecare consultatie sau manipulare a animalelor, interventie sau administrare de medicament;
2. Folositi haine de protectie: sorturi din plasic, halate albe, manusi, masti, ochelari de protectie, bonete ori de cate ori este necesar;
3. Cabinetul trebuie mentinut curat tot timpul. Fiecare persoana este responsabila sa faca curatenie dupa el dar si pe masura ce lucreaza;
4. Toate podelele trebuie sa fie curate, fara urme de gunoi, deseuri animale, san ge, par sau mizerie;
5. O dezinfectie si o curatenie adecvata trebuie efectuate regulat (cat de des este necesar in zonele cele mai folosite). Avertizeaza-i pe ceilalti despre podelele umede (foloseste semne) daca este necesar. Usile si manerele trebuie sa fie curatate permanent;
6. Mesele de consultatie si de operatie, custile, cosurile pisicilor si cantarele trebuie sa fie curatate si dezinfectate dupa fiecare pacient;
7. Campurile operatorii trebuie sa fie curatate atent de praf sau alte urme inainte de folosire, dezinfectate si curatate complet dupa folosire;
8. Filtrele bacteriene de aer trebuie schimbate cat de des este recomandat;
9. Mancatul si bautul sunt interzise in toate zonele clinice ale cabinetului;
10. Fumatul este interzis in toate zonele cabinetului. Cele mai uzuale mijloace de raspandire a infectiilor sunt:
11. Mainile staff-ului si personalului;
12. Obiectele statice (manerele usilor, mesele de tratament, haine, paturi, custi, perii, boluri de mancare, etc);
13. Particule de praf si microaerosoli in suspensie in atmosfera.
Asigurandu-va ca urmatoarele precautii au fost aplicate tot timpul, astfel putand reduce semnificativ riscul de infectii:
1. Mentinerea igienii mainii;
2. Folosirea echipamentelor si hainelor de protectie;
3. Folosirea corecta si sigura a obiectelor ascutite;
4. Eliminarea in conditii de siguranta a deseurilor medicale;
5. Decontaminarea echipamentului clinic;
5. Mentinerea curateniei si igienei mediului.
Infectiile dobandite in spital Infectiile dobandite in spital sau infectiile nozocomiale sunt predominante in spitalele umane, precum si in cabinetele si spitalele veterinare. Acestea sunt boli pe care pacientul le contracteaza in timpul spitalizarii.
Infectiile nozocomiale sunt endogene sau exogene.
- Infectiile endogene sunt infectii dobandite de la propia flora normala a pacientului.
- Infectiile exogene sunt de cele mai multe ori dobandite de la pacienti infectati sau purtatori sanatosi/echipament medical/personal.
Transmiterea infectiilor exogene este mai ales pe mainile personalului medical. Riscul de infectie creste daca animalul sufera proceduri invazive, de la catetere intravenoase, catetere urinare sau artrocenteza pana la operatie.
Bacteriile implicate in infectiile nozocomiale sunt deseori bacterii care au devenit rezistente la antibiotice. Staphylococcus aureus rezistent la meticilina Stafilococul auriu este o bacterie larg raspandita in comunitate. Este purtata in narile a aproximativ 30% din populatie si poate fi prezenta in alte locuri precum gat sau peiele, mai ales in zonele transpirate: axile. Se stabileste cu usurinta pe pielea deteriorata sau anormala: rani, ulceratii, etc. Animalele transporta de regula Staphylococcus intermedius decat S. aureus, desi sunt susceptibile de MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilina). MRSA a fost descris mai intai in 1960 in UK si de atunci a fost raportat in intreaga lume. Aceasta bacterie, S. aureus a devenit rezistenta la antibioticul meticilina si de aici numele MRSA. MRSA este de cele mai multe ori rezistenta la cateva dintre cel mai des folosite antibiotice, mai ales la cele luate pe cale orala. La persoanele sanatoase, purtatoare de MRSA, nu se manifesta simptomatologic si nu este asociata cu riscuri asupra sanatatii, chiar daca sunt gravide si nici nu sunt riscante pentru persoanele cu care traiesc. MRSA poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contact direct pe calea mainilor sau prin atingerea unei suprafete infectate.
Cea mai comuna metoda de transmitere este prin intermediul mainilor. Trebuie luate teste de sanitatie tuturor membrilor si angajatilor cabinetului pentru a identifica purtatorii si pentru a putea fi ulterior tratati. in timpul tratamentului, indivizii pot fi sfatuiti sa evite procedurile invazive. Igiena personala Igiena personala este o parte esentiala a controlului infectiilor. Microbii pot fi transmisi usor prin intermediul mainilor si al hainelor. in plus, pentru mentinerea unui aspect profesional, igiena personala este importanta atat pentru o buna relatie cu clientii cat si pentru imaginea profesiei. Bijuteriile pot fi o sursa de infectie, la fel si ceasurile purtate la mana. Animalele pot de asemenea sa se agate in cercei sau lantisoare atunci cand sunt contentionate strans. Parul lung ar trebui legat pentru a nu fi contaminat. Papucii ar trebui sa acopere degetele pentru a preveni ranirea picioarele daca un animal calca pe ele sau ceva este scapat pe ele.
Spalarea mainilor
Cercetarile cu privire la igiena umana au aratat ca spalarea mainilor este singura cea mai importanta procedura pentru prevenirea infectiilor nozocomiale avand in vedere faptul ca mainile s-au dovedit a fi cea mai importanta cale de transmitere a infectiilor. Procedura de obicei nu este efectuata la un nivel satisfacator. (Vezi Fig. 1 despre spalarea corecta)
Imbracaminte de protectie Echipamentul individual de protectie trebuie oferit tuturor membrilor cabinetului. Este responsabilitatea angajatului ca acesta sa fie purtat. Uniforma medicala este atat imbracaminte de protectie dar de asemenea poate semnifica si calificarea. Exista pe piata in acest moment uniforme impregrante cu argint pentru a ajuta procedurile de control al infectiilor, cu toate acestea insa, bolile (sau parazitii) se pot transmite. Este o practica excelenta sa te schimbi in uniforma la sosire si sa te schimbi in hainele de strada la plecare. Aceasta te va ajuta sa previi raspandirea infectiilor la animalele din afara practicii (animalele proprii). Purtarea sortului de plastic deasupra uniformei si schimbarea acestuia frecvent ajuta la prevenirea contaminarii uniformei. Manusile trebuie purtate pentru propria protectie impotriva infectiilor si de asemenea pentru prevenirea raspandirii infectiei prin intermediul mainilor.
Feriti-va de deschiderea usilor si dulapurilor dupa ce ati avut de-a face cu un animal atunci cand purtati manusi. Intotdeauna spalati-va pe maini inainte si dupa purtarea manusilor. imbracamintea de protectie include de asemenea ochelarii de plastic sau ochelarii de protectie, mastile de fata si bonetele. Acestea trebuie folosite pentru prevenirea contaminarii mucoaselor (nas, ochi etc.) si pentru a preveni contaminarea de la par.
Aici nu abordam si problemele de protectie si securitate a muncii care, am inteles ca din 2011 si in Romania sunt obligatorii si constituie fapte contraventionale sanctionate usor de catre organele de control, cu amenzi usturatoare. Aceste norme obliga si conditioneaza efectuarea activitatilor in cadrul zonelor cu posibil risc de con ta minare doar cu purtarea echipamentului de protectie autorizat.
Fotografiile cu medici veterinari care practica interventii chirurgicale fara echipament de protectie complet trebuie sa fie istorie pentru linistea financiara a cabinetului. Mentinerea curateniei si igienei mediului in principiu, este rolul asistentului veterinar sa asigure dezinfectia efectiva a cabinetului, a custilor si echipamentului pentru a preveni infectiile nozocomiale si infectarea incrucisata. Pacientii suspectati sau stiuti a avea o boala zoonotica/contagioasa trebuie izolati.
Accesul restrictionat la aceste cazuri ar trebui sa reduca riscul de raspandire a bolii la alti pacienti sau la staff. Igiena personala trebuie efectuata inainte de manipularea fiecarui pacient, a liniilor lor de administrare a fluidelor, a ranilor sau inainte de a face orice injectie. Toate fecalele, urina, voma etc. trebuie sterse imediat iar mancarea nu trebuie lasata in jur pentru mult timp pentru ca va incepe sa „lucreze“ si sa atraga muste. Desi aceste reguli se aplica cu precadere in zona salonului, principiile se aplica si in restul cabinetului.
Decontaminarea echipamentului
Decontaminarea - o combinatie de procese care indeparteaza sau distruge contaminarea astfel ca agentii infectiosi sau alti contaminanti sa nu poata ajunga la locuri sensibile in cantitati suficiente pentru a initia infectii sau alte reactii daunatoare.
Curatare - indepartarea fizica a materiei organice si a agentilor infectiosi.
Dezinfectie - reducerea agentilor infectiosi viabili. Sterilizare - curatarea unui obiect de toti agentii infectiosi viabili. Decontaminarea corecta a echipamentului asigura netransmiterea infectiilor intre pacienti.
Multe lucruri sunt acum disponibile pentru a preveni posibilitatea transmiterii si este esential ca acestea sa fie folosite doar o data.
Echipamentul de diagnostic si instrumentarul folosit in salile de consultatie trebuie sa fie sterilizate intre fiecare pacient - acest lucru poate presupune un proces de sterilizare chimica la rece, pentru a fi comod. in numarul viitor voi scrie despre selectarea celor mai bune produse de curatenie si a dezinfectantilor pentru cabinet.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- „Săptămâna cu porți deschise” la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași
- Grupul de Lucru în Oncologie al WSAVA va lansa oficial Lista de Verificare pentru Chirurgia Cancerului
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare