updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Corpii straini gastrointestinali la pisica in examen imagistic


Corpii straini gastrointestinali apar des si nu sunt intotdeauna asociati cu semnele clinice. Corpii straini localizati in regiunea pilorica a stomacului conduc cel mai probabil la voma, comparativ cu corpii straini localizati in alta portiune a stomacului. Prezenta unui corp strain nu exclude cauza metabolica a vomei. 

Unii corpi straini vor avea opacitatea caracteristica metalului sau mineralelor si vor aparea imediat la radiografii. Vezi figura 1. Unii (precum cocenii de porumb) ar putea bloca gazul si ar putea avea un aspect caracteristic. Unii ar putea avea opacitatea caracteristica unui fluid dar sa fie conturati de catre gaz. Vezi figura 2 A. In alte cazuri, corpul strain ar putea sa nu fie vizibil, dar prezenta lui este indicata de dilatatie sau plierea intestinului. Vezi figura 2B.

Dintre corpii straini liniari (vezi figura 3 ) amintim sforile, fire cu sau fara ace atasate, panglici, ate, iarba si beteala pentru pomul de craciun. Ansele intestinale sunt descrise ca fiind adunate in jurul corpului strain asemanator unui acordeon. Exista pericolul real pentru perforare deoarece un corp strain liniar ar putea taia partea mezenterica a intestinului. Intr-un studiu (Felts si colab.), trei sau mai multe bule de gaz excentrice ascutite la unul din capete au fost luate in calcul pentru diagnosticul unui corp strain liniar. 

Gazul liber sau fluidul sugereaza faptul ca a aparut perforarea. Perforarea este cel mai des asociata cu corpii straini liniari, cu corpii straini ascutiti, sau cu obstructia cronica care a condus la necroza de presiune. 

Bariul nu ar trebui utilizat niciodata daca perforarea este suspectata. Iodul solubil in apa (de preferat neionic) ar trebui utilizat in aceste cazuri daca o confirmare este necesara inainte de interventia chirurgicala. Contrastul ajuta la evidentierea aspectului „adunat”, asemeni unui acordeon, a intestinului. Vezi figura 4.

O cantitate mica de bariu poate fi utilizata pentru a acoperi corpii straini gastrici. 

O serie gastrointestinala superioara poate fi utilizata pentru a identifica corpii straini gastrointestinali din stomac sau intestine. Unii corpi straini ar putea arata ca un defect de umplere sau obstructia ar putea fi evidenta. Vezi figura 5. Corpii straini porosi (precum materialele sau ghemurile de blana) ar putea absorbi bariul si ar putea deveni vizibili dupa ce bariul a trecut distal de ei. Vezi figura 6

Corpii straini ar putea sa nu fie evidenti la ecografie, in special daca este prezent mult gaz. Inainte de radiografie poate fi util sa se identifice zonele suspecte ale intestinului. Scanarea de dedesubtul animalului poate ajuta la evitarea gazului. 

Corpii straini din stomac sau intestine ar putea crea o imagine ecografica neagra distincta sau „curata”, comparativ cu imaginea ecografica „murdara” care apare datorita gazului. Compozitia corpului strain va cauza o cantitate variabila de unda care sa fie transmisa sau reflectata. De exemplu, unele pietre vor avea o reflexie in apropierea interfetei. Acestea se prezinta cu hipercogenitate in apropierea marginii si cu o umbra ecografica profunda clara. Unele jucarii din cauciuc vor atenua undele cu o reflexie minima. Forma interfetei apropiate poate ajuta la identificarea unui obiect. Vezi figura 7 O ghinda ar putea avea o interfata aproape semicriculara. Forma intregului obiect ar putea fi evidenta daca este suficienta transmitere a undelor. Ghemurile de blana pot crea o interfata neregulata hiperecogena si umbre ecografice puternice. 

Cand este prezenta obstructia, intestinul ar putea fi dilatat cu peretii subtiati si cu o motilitate redusa. Vezi figura 7

Corpii straini liniari pot determina strangerea intestinului intr-o forma asemenatoare unui acordeon. La ecografie, intestinul ar putea sa apara pliat; corpul strain este de obicei hiperecogen. Vezi figura3 C.

Ecografia poate evidentia aerul liber sau fluidul indicand perforarea. Reflexia artefactelor sau ale „cozilor de cometa” dintre peretele abdominal nedependent si organe precum ficatul sau stomacul sunt caracteristice gazului liber. Intr-un studiu, pisicile cu perforare au avut de asemenea schimbari care au inclus grasimea mezenterica regionala, fluid in cavitatea peritoneala, stomac sau intestine umplute cu fluid, pierderea stratificarii peretelui, limfadenopatie regionala, motilitate redusa, schimbari pancreatice si intestine ondulate. 

 1a

Figura 1Unii corpi straini gastrointestinali sunt radioopaci. A. Radiografia laterala a unei pisici care a mancat sireturile de la pantofii proprietarului. Sireturile sunt vizibile ca si corpi straini radioopaci in colon.

1b

B. Radiografia sireturilor gasite in materiile fecale.

1c

C. Radiografia laterala a unei pisici care prezinta un carlig de peste metalic care iese din rect. 

 2a

Figura 2  Unii corpi straini sunt vizibili datorita aerului care inconjoara corpii straini. A. Proiectia laterala care arata un ghem de blana conturat de gaz (sageata) din stomacul unei pisici.

2b

B. Unii corpi straini nu sunt vizibil radiologic, dar dilatarea intestinelor este aparenta, indicand ileus mecanic. O ansa a intestinului subtire dilatata (sagetile) indica obstructia care a fost cauzate de un corp strain – ghinda. 

 3a

3b

Figura 3. Corp strain liniar (sfoara). Ansele adunate ale intestinului subtire sunt observate in proiectiile laterale (A) si ventro-dorsale (B). Ansele adunate au fost de asemenea vizibile la ecografie

3c
 

(C). In timpul ecografiei realizate in timp real, structurile liniare hiperecogene au putut fi observate in lumen. Corpii straini liniari sunt frecvent hiperecogeni.

4a

4b

Figura 4 Proiectiile laterale (A) si ventro-dorsale care arata o serie gastrointestinala superioara cu bariu la o pisica ce a ingerat ata. Bariul a trecut prin colon, dar jejunul are un aspect tristratificat, sugerand absorbtia bariului de catre ata ramasa. Mediul de contrast iodat solubil in apa ar trebui utilizat in locul bariului daca perforarea gastrointestinala este suspicionata.

5a

Figura 5. Contrastul cu bariu al tractului gastrointestinal superior la o pisica cu corpi straini la nivel duodenal. Radiografiile au fost realizate la 18 ore dupa administrarea orala de bariu. Stomacul este destins. Bariul ramane in stomac si proximal duodenului. A. Proiectie laterala.

5b

B. Proiectie ventro-dorsala.

6a

Figura 6. Constrastul cu bariu al tractului gastrointestinal superior la o pisica cu istoric de anorexie si vomitare. Bariul poate fi observat in colon dar este de asemenea retinut si in stomac. Retentia de bariuin acest mod este de obicei datorata corpilor straini porosi, precum articolele de imbracaminte. (A) Proiectie laterala.

6b

(B) Proiectie ventro-dorsala. 

7a

Figura 7 Ecografiile unei pisici cu obstructie intestinala conturate in figura 2 B. Obstructia a fost cauzata de o ghinda. A. Ghinda a avut o suprafata curbata hiperecogena si a exprimat o imagine ecografica profunda.

7b

B. Intestinul subtire a fost dilatat si umplut cu fluid proximal ghindei (sagetile).

7c

C. Ghinda a fost indepartata din intestin.

7d

D. O radiografie obtinuta dupa indepartarea ghindei evidentiaza faptul ca ghinda are opacitate caracteristica fluidului. 

Ultima modificareLuni, 18 Martie 2019 10:34
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Stefan Alexandru

Medic veterinar

Editor colaborator Revista Veterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.