updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Corpii straini radiotransparenti

Corpii straini sunt unele dintre cele mai comune cauze ale ileusului mecanic. Unii corpi straini radiotransparenti pot prezenta un pattern de gaz caracteristic ce permite recunoasterea radiologica (stiuleti de porumb, samburi de fructe). Uneori si materialul textil poate fi vizibil secundar gazului ce ramane blocat in acesta. 

Picture1

Fig.1 Corp strain radiotransparent (sambure de piersica) la nivel duodenal. Stomac si duoden proximal destinse cranial de un corp strain cu interiorul ocupat de gaz cu aspect ovoid.

Totusi, in majoritatea cazurilor, semnele radiologice sunt nespecifice si strans legate de obstructia mecanica totala/ partiala determinata de corpii straini. Gradul de destindere al intestinelor este de obicei mai mare in cazul obstructiilor distale. Obstructiile partiale pot sa nu produca distensie intestinala. Gradul de destindere crestere pe masura ce trece timpul; initial cranial de obstructie se acumuleaza mai mult gaz decat fluid, insa odata cu cronicizarea, producerea si acumularea de fluide tind sa fie mai mari. Prezenta semnului de sedimentare indica o obstructie cronica, insa este nespecifica pentru cauza care a determinat obstructia.

Picture2 A

Fig.2 Metis 7ani. Corp strain radiotransparent (material textil)

A.Nativ: Usoara destindere a unei anse intestinale cu gaz.

Picture2 B

B. Acumularea substantei de contrast in aceeasi ansa si impregnarea acesteia in materialul textile.

In unele cazuri de obstructie acuta sau proximala aspectul radiografic poate sa fie normal.

1. Corpii straini liniari

Sunt reprezentati de orice tip de material incluzand ata, sfoara, plastic, material textil si pot fi intalniti atat la caine cat si la pisica, la acestea din urma insa mult mai frecvent.

Corpii straini liniari reprezinta o problema chirurgicala importanta.

Pentru ca un astfel de corp strain sa determine simptomatologie clinica un capat- cel proximal, trebuie sa fie fix, cu portiunea distala libera pentru a provoca plierea anselor intestinale. La caine, majoritatea se blocheaza la nivel piloric, pe cand la feline este mai des intalnita fixarea corpului strain liniar la baza limbii.

Picture3

Fig3. Europeana, 7ani. Corp strain liniar prins la baza limbii evidentiat de substanta de contrast.

La examinarea radiografica nativa, fara substanta de contrast, se poate observa plierea anselor intestinale si gruparea acestora de cele mai multe ori la nivelul abdomenului central. De asemenea, se poate observa prezenta de bule de gaz cu aspect neregulat, de lacrima, triunghiulare. La caine mai frecvent decat la pisici se poate intalni ileusul intestinal.

Picture4A

Fig.4 Europeana, 2ani. Corp strain linear:

A. anse intestinale cu aspect specific pliat si prezentand o acumulare neregulata de gaz.

Picture4B

B. Sublinierea patternului pliat cu ajutorul substantei de contrast.

O sechela relativ frecventa unui corp strain liniar cronic o reprezinta perforarea anselor intestinale, mai des intalnita la caini decat la pisici, fapt posibil datorat tipul de corp strain (perforarea apare mai frecvent in cazul plasticului si a materialelor  textile- mai des ingerate de caine). In cazul perforarii anselor intestinale trebuie urmarite detaliile serosale abdominale, detalii ce se modifica in cazul prezentei de lichid  si eventuala prezenta de gaz liber in cavitatea peritoneala. 

Picture5A

Fig. 5 Metis 4ani: Prezenta de efuzii si aer liber in cavitatea peritoneala.

Picture5B

Prezenta la nivel piloric a semnului de sedimentare (gravel) indicat de sageata.

Picture5C

C: Gaz liber evidentiat prin fascicul de raze X orizontal.

2. Examinarea cu substanta de contrast

Tranzitul baritat poate fi de folos atunci cand se suspicioneaza o obstructie intestinala, putand confirma prezenta si chiar natura corpului strain radiotransparent. Dilatatiile focale de intestin pot fi puse in evidenta mai usor cu ajutorul substantelor de contrast. De asemenea, repetarea radiografiilor la 24h post-administrare poate permite vizualizarea unor corpi straini ce retin bariul, cum este cazul materialelor textile. Examinarea cu substanta de contrast va permite o mai buna vizualizarea a diametrului si pozitiei anselor intestinale si poate sublinia patternul pliat si adunat specific corpilor straini liniari. Ocazional, un corp strain liniar poate fi recunoscut ca si defect de umplere intraluminal.

Ultima modificareMarți, 02 Iulie 2019 17:49
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Ana Maria Daneliuc

Medic veterinar Laborator Radiologie Veterinara 4Vet

Website https://radiologie4vet.ro/

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.