updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Craciun fericit cu animalutul tau de companie

 

Craciunul este o perioada de bucurie in fiecare casa, cand ne place sa impodobim bradul, sa aprindem luminitele instalatiilor, sa mancam bucate alese stropite cu bauturi alcoolice. Nu-i usor insa sa avem grija si de prietenii nostri blanosi in perioada sarbatorilor de iarna. Peste tot avem ornamente, plante, cadouri, lumini si sa nu uitam elementul principal al sarbatorilor, bradul de Craciun. Sunt cativa pasi simpli care trebuie urmati pentru a a ne asigura ca vom sta departe de medicii veterinari care se ocupa de urgente in aceasta vacanta de iarna.

 

1. Monteaza bradul intr-un colt al camerei, cat mai izolat de ochii pofticioasi ai animalului tau de companie. Daca aceasta pozitionare nu impiedica animalul tau de companie sa sara pe brad, pune folie de aluminiu sub brad sau ceolofan sau orice altceva creeaza zgomot in partea de jos a copacului pentru a te avertiza de un iminent dezastru.

2. Beteala poate adauga o nota frumoasa bradului tau, ai grija insa ca aceasta sa fie pe crengile de sus ale bradului, la care animalutul tau de companie nu are acces. Ingerarea betelei de pe brad ce provine din sprayurile din comert poate bloca intestinele, lucru remediat in general doar pe cale chirurgicala.

3. Nu pune lumini pe crengile de jos ale bradului. Nu numai ca este periculos ca animalul sa nu se incurce in ele, dar sunt un real pericol de ardere. In plus, exista riscul ca animalul tau de companie sa fie electrocutat daca musca unul din fire.

4. Nici ornamentele nu trebuie lasate la indemana cainilor sau pisicilor. In afara pericolului de sufocare si de blocaj intestinal, cioburile acestora pot rani labutele, gura sau alte parti ale animalului tau de companie.

5. Pentru adeptii bradului sau pinului natural, este necesara o aspirare continua a acelor acestora. Desi acestea nu pot parea periculoase, acele pot punctiona intestinele animalului tau de companie.

6. Poate nu stiai dar vascul, planta poinsettia si chiar uleiul produs de brad sau pin sunt otravitoare pentru caini si pisici. Daca folosesti aceste plante pentru a decora casa, trebuie sa ai grija ca animalul tau de companie sau nu ajunga la ele.

7. Ornamentele comestibile din brad, dulciurile sau ciocolatelele, daca nu sunt bine ambalate, pot fi bombe cu ceas pentru animalul tau de companie, toate asteptand sa fie detonate. Dupa cum bine stii, probabibilitatea ca animalul tau de companie sa faca diabet este mult mai mare decat la om si apoi nu este exclus ca in periplul catre dulciuri, bradul sa fie demolat total de catre pisica sau catelul tau.

8. Lumanarile aprinse trebuie puse pe rafturi inalte, pentru a nu fi in calea animalutului tau. Nu se stie unde poate duce un dat din coada daca lumarelele sunt in apropierea pisicii sau catelului. Semineele ar trebuie sa fie dotate cu un ecran pentru a evita arsurile accidentale.

9. Pentru a preveni electrocutarile accidentale, orice cablu expus, in interiorul sau in exteriorul casei trebuie sa fie lipit de perete sau de marginile casei.

10. Cand despachetati cadourile, trebuie sa fiti atent ca animalul tau de companie sa nu se afle prin preajma. Hartia de ambalaj, sforile, plasticul sau carpele pot provoca blocaje intestinale. Foarfecele trebuie de asemenea sa fie strans pentru ca si el reprezinta un pericol.

Nici unul din sfaturile de mai sus nu este menit sa strice distractia de Craciun. Impachetati cadourile, impodobiti bradul, montati instalatii de lumini in casa sau in afara ei. Fiti doar atent atunci cand animalul de companie ajunge in preajma acestora, pentru a evita probleme medicale grave si vizite la medicul veterinar pentru urgente.

Sarbatori fericite!

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul