updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Cresterea ratelor si a gastelor pentru productia de ficat gras

Afacerile de infiintare de ferme pentru cresterea gastelor si a ratelor se dovedesc unele dintre cele mai profitabile din perspective productiei de ficat gras. Acesta este un produs zootehnic cu o mare valoare, produs a carui savoare este unanim apreciata.

Ficatul gras se obtine prin indoparea anumitor rase si hibrizi de rate si gaste. Indoparea se face de obicei cu porumb, prin folosirea caruia grasimea se depoziteaza in ficat.

Datorita continutului sau ridicat in amidon si sarac in proteine si colina, care au rol important in migrarea grasimilor din ficat in tesuturile periferice, in celulele hepatice apar inclusiuni lipidice in citoplasma, mai intai la periferia lobilor hepatici (dupa prima saptamana de ingrasare), apoi in centrul acestora (dupa a doua saptamana de indopare), pentru ca in final (dupa a treia saptamana de indopare) sa cuprinda toate celulele.

Daca indoparea se prelungeste prea mult, vacuolele lipidice pot sa sparga peretii celulelor, conducand la obtinerea unui ficat gras de calitate inferioara, care pierde multa grasime la gatit.

Ca urmare a ingrasarii ficatului (steatozei hepatice) si pe masura ce stadiul sau de ingrasare progreseaza, creste foarte mult continutul lui in lipide, scade continutul in glucide si se mentine constant nivelul protidelor.

Aproape 80% din productia lumii in materie de ficat gras este realizata de Franta cu Ungaria, Bulgaria si Spania, de asemenea mari producatoare. Piata ficatului gras de gasca este dominat de doua tari: Franta si Ungaria, care totalizeaza peste ¼ò¢ din productia si consumul mondial.

Si Romania, ca si tarile vecine, poate produce si comercializa in mod eficient ficat gras de rata si gasca, atat pentru consum intern, cat si pentru export, unde cerintele sunt in continua crestere.

Aflati toate informatiile specializate de care aveti nevoie pentru a va demara o afacere de crestere a ratelor si a gastelor pentru productia de carne, oua, ficat gras si pene in ghidul realizat de experti in acest domeniu

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul