updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica

Primim adesea intrebari pe adresa redactiei legate de dieta pisicilor. ”Este adevarat ca mancarea uscata ajuta la ingrasarea pisicilor?” ”Este mai buna mancarea uscata decat mancarea umeda pentru pisici?”, sunt doar doua dintre intrebari, iar raspunsul nu este niciodata simplu. 

In principiu, mancarea uscata are avantajul ca are conservanti si ca poate fi lasata astfel deschisa, fara sa ne fie frica ca se va strica. Mancarea la cutie sau orice alt tip de mancare umeda, nu au, in principiu la fel de multi conservanti, ceea ce inseamna ca trebuie avut grija dupa ce se desface cutia. Este de asemenea dificil sa supraalimentezi o pisica cu o cutie de mancare umeda, avand in vedere faptul ca necesarul zilnic al unei pisici este de 200 - 250 de kcal/zi iar o cutie de mancare umeda de 150 de grame are cam 195 kcal.

Multe din mancarurile uscate pentru pisici au peste 550 kcal/cana. O jumatate de cana pare o cantitate mica pentru majoritatea oamenilor, asa ca mai toti tind sa supraalimenteze pisicile atunci cand le hranesc cu mancare uscata. Pisicilor le place textura si gustul, asa ca ele vor manca orice le-ai pune in fata. Insa, sa le dai de doua ori mai mult decat necesarul zilnic de calorii inseamna sa le pregatesti serios de ingrasare.

In mod normal, piscile consuma o multime de calorii pentru a-si procura hrana. Un soarece are aproape 50 de kcal si pisicile mananca de regula, cam 4-5 pe zi. Insa, unei pisici ii trebuie de regula cel putin cinci incercari ca sa prinda un soarece. Dupa ce reusesc insa, pisicile trag un pui de somn, apoi procesul incepe din nou. O viata destul de palpitanta, nu-i asa?
Acum, sa mergem in interiorul unui apartament confortabil. Aici, exista mancare din belsug si nu-i nevoie de nici un efort pentru a o procura. Reteta perfecta pentru a castiga in greutate. Exista, multe alte diferente intre mancarea la conserva si cea uscata, insa, in acest articol ne vom opri doar asupra aspectului caloric al celor doua.

Oricare ar fi metoda de hranire pe care o alegi, aminteste-ti de numarul de calorii. Incearca sa ii oferi pisicii 5 sau chiar mai multe mese mici pe zi. Hranitorul automat poate fi o solutie pentru a evita ingrasarea pisicii. Daca alegi hrana uscata, foloseste o ceasca pentru a masura cantitatea pe care o dai pisicii.

Un criteriu foarte important in alegerea hranei optime pentru pisica este monitorizarea progresului acesteia. Intreaba medicul veterinar atunci cand doresti sa afli mai multe detalii pentru a gasi nevoile nutritionale optime specifice pisicii tale.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul