updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Cuiul de strada

In acest context, corp strain inseamna un obiect cum ar fi o piatra, o bucata de sticla, sau un cui pe care calca vaca.
a.poate provoca pur si simplu presiune pe tesutul sensibil din interiorul piciorului; sau
b.va penetra talpa si va injecta infectie in tesuturile sensibile din interiorul unghiei.

Descriere
In acest context,"corp strain" inseamna un obiect cum ar fi o piatra, o bucata de sticla, sau un cui pe care calca vaca.
a.poate provoca pur si simplu presiune pe tesutul sensibil din interiorul piciorului; sau
b.va penetra talpa si va injecta infectie in tesuturile sensibile din interiorul unghiei.


Penetrarea talpii
Un corp strain care penetreaza jumatatea din fata a talpii va face sa apara o schiopatare acuta care se va dezvolta rapid. In acest caz un abces s-ar localiza intre os si corn. Daca se rezolva natural aceasta leziune, infectia va trebui sa scape prin banda coronara.

Penetrarea sub calcai
Un corp strain care patrunde in regiunea calcaiului va produce schiopatare care se dezvolta incet si este mai putin dureroasa. In acest caz, abcesul se localizeaza intre cornul elastic si perna elastica digitala. Infectia scapa prin jurul benzii coronare a bulbului calcaiului si produce calcai neaccesat. (o forma de talpa dubla)

Cauza
Cauza este, desigur, accidentala. Vaca trece peste un corp strain. Riscul de penetrare este mai mare atunci cand talpa cornului este moale. Cornul se inmoaie atunci cand este expus continuu la noroi sau cand animalul este laminitic.

Tratament
Corpul strain se indeparteaza din talpa.Cornul din jurul cavitatii va fi negru daca piatra sau cuiul sunt acolo de ceva timp. Cu ajutorul renetei pentru copita se indeparteaza partea neagra din corn. Fiti foarte atenti sa nu indepartati mai mult corn decat este absolut necesar.

Indepartarea presiunii din zona afectata poate fi suficient ca tratament. Nu complicati lucrurile mai mult decat trebuie daca nu exista un abces.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 18:45
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Dan Eugen Gisca

Medic veterinar CMVI dr. Dan Gasca, jud Galati

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.