updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Cum sa alegi cei mai buni angajati pentru o firma mica

Cu cat afacerea ta este mai mica, cu atat mai important este fiecare angajat pe care il ai. La o companie cu peste 100 de salariati, sansa ca lucrurile sa mearga foarte prost sunt mult mici decat la o firma cu 4 angajati.

Atitudinea angajatilor este totul, spune Jeff Haden, consultant in afaceri si autor al mai multor best-sellere de business. "Poti invata un om sa faca lucruri noi, insa este foarte greu sa ii inspiri entuziasm, independenta si motivatie.

Iata de ce ar fi bine sa tii cont atunci cand recrutezi oameni pentru mica ta afacere:

Sa fie dispusi sa faca orice (in limitele bunului simt) in timpul programului de lucru. Nu ai nevoie de un angajat care nu vrea sa se "injoseasca" cu munci pe care le considera sub demnitatea si pregatirea sa. Intreaba-l pe candidat, la interviu, de exemplu, daca este dispus sa ajute in cazul in care se sparge o teava in baie sau sa puna umarul la mutat mese atunci cand trebuie reorganizat biroul.

Sa se poata ocupa de mai multe lucruri in firma. O firma mica nu isi permite sa angajeze oameni care sa faca un singur lucru. Exceptie fac acele posturi care sunt cu adevarat importante in afacere. De exemplu, incearca sa gasesti o persoana care se poate ocupa de administrarea retelei IT, dar si de intretinerea si dezvoltarea site-ului firmei.

Fereste-te de cei care sunt prea interesati de descrierea jobului. Daca, atunci cand vine la interviu, un candidat te intreaba "Care este fisa postului, ce presupune jobul meu?", raspunde-i "Orice am eu nevoie sa faci!". Studiaza-i reactia cu atentie dupa acest raspuns. Nu ai nevoie de o persoana care nu vrea sa faca altceva in afara de ceea ce apare in fisa postului.

Cauta oameni care nu se feresc sa ia initiativa si sa te contrazica. Multi candidati pica la interviu deoarece au "nerusinarea" sa-l contrazica pe angajator. Acesta din urma face o mare greseala. Nu are nevoie de un Yes Men, ci de o persoana care sa vina cu idei, sa isi asume anumite riscuri si sa-i atraga atentia atunci cand greseste. Intr-adevar, acesti angajati "independenti" sunt mai dificil de manageriat, insa de cele mai multe ori sunt foarte valorosi.

Da-le o sansa celor care iti bat la usa. Multi manageri le vor tranti usa in nas celor care vin cu CV in mana la usa lor. Insa ceea ce fac ei este o dovada de curaj, interes si determinare, desi poate fi si indiciu al disperarii unei persoane. Oricum, nu strica sa-i acorzi cinci minute unui om care vine la usa ta spunand ca i-ar placea sa lucreze pentru tine. Vezi ce competente are, ce stie despre firma si intreaba-l ce ar face pentru ca afacerea ta sa mearga mai bine.

Sursa: www.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul