updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Cum sa fii mai destept decat concurenta

In zilele noastre, metodele traditionale de planificare strategica nu mai functioneza. Provocare principala cu care se confrunta managerii este a construi organizatii adaptabile, capabile sa evalueze un mediu in permanenta schimbare si sa traduca instant informatiile obtinute in strategii castigatoare.

Strategia ca exercitiu de planificare trebuie sa devina strategia ca exercitiu de invatare. Avantajul fata de competitie ni-l ofera excelenta in aceasta abilitate.

Nu trebuie sa uitam ca marketing-u; are ca element central satisfactia consumatorului, si nu maximizarea profitului. Cu alte cuvinte, organizatiile trebuie sa incerce sa inteleaga nevoile clientului si sa le satisfaca prompt si eficient, astfel incat beneficiile sa se reverse si asupra organizatiei, dar si a clientului.

Pe de alta parte, rareori o organizatie este singura pe piata. Modul in care o companie actioneaza trebuie sa tina seama si de concurenta. Multe companii au dezvoltat, in acest sens, un sistem de inteligenta competitiva.

Inteligenta competitiva s-a dezvoltat ca activitate specializata in cadrul cercetarii de marketing. Ulterior, ea s-a constituit intr-un domeniu distinct (si cu ajutorul tehnicilor imprumutate din spionaj). Chiar daca, astazi, cercetarea de marketing si inteligenta competitiva sunt doua domenii distincte, inteligenta concurentiala utilizeaza metode ale cercetarii de marketing mai ales metodele calitative.

Inteligenta concurentiala (competitiva) nu este altceva decat procesul de identificare si colectare periodica a informatiilor relevante despre competitorii existenti si potentiali ai unei companii. Dupa ce informatia este colectata din diverse surse ea este analizata cu scopul de a fi intelese posibilele strategii de piata si directii viitoare ale concurentei. Inteligenta competitiva va avea ca rezultat reducerea costurilor, atenuarea riscului, cresterea productivitatii si reducerea timpului de reactie a unei companii.

Cercetarea de marketing poate oferi informatii valoroase sistemelor de inteligenta concurentiala. Informatiile pot fi culese atat din surse primare, cat si din surse secundare. Sursele primare de informatii constau in opinii ale expertilor ramurii respective, furnizori ce sunt si furnizori ai concurentei, guvernul si structurile guvernamentale sau orice alta sursa care ar putea sa detina informatii de prima mana despre concurenta. Sursele secundare de informatii ar putea sa includa stiri, rapoarte asupra ramurii, rapoarte anuale, preturi ale concurentei sau orice informatii care sunt accesibile publicului.

Inteligenta competitiva trebuie sa fie un proces constant. Monitorizarea concurentei trebuie realizata continuu; in caz contrar datele pot fi interpretate gresit. Este bine sa ai o imagine completa sau cat mai completa despre miscarile concurentei intr-o perioada de timp data.

Sursa: www.marketingportal.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul