updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

De ce ma musca pisica, chiar si atunci cand o mangai?

Este o enigma, desigur. Acum pisica este in al noualea cer de placere in timp ce o scarpini in locul ei favorit si o secunda mai tarziu, te holbezi la urmele de dimti pe care le lasa pe bratul tau.
Nu esti singurul care sufera. Multi proprietari de animale spun ca este este un comportament normal. ”Dragostea musca”, dar cei care studiaza comportamentul felinelor au dat acestui tip de comportament un nume formal: Agresiunea indusa de mangaiere - si este un subiect destul de sarac in detalii.
In mod normal, o pisica prietenoasa cauta atentia umana, ca mai apoi, cand pare sa se fi saturat de atata afectiune, sa se transforme in pisici salbatice. Proprietarii de pisici descriu aceste schimbari ca fiind asemanatoare intrerupatorului de lumina.

In ciuda acestei maniere unice de a actiona la feline, au fost propuse mai multe posibilitati pentru a explica de ce aleg pisicile sa se comporte astfel:
Pot fi o manifestare a asa numitului status de agresiune indusa, prin care pisicile incearca sa controleze situatia.
Este posibil sa fie un stimul neurologic negativ semnificativ asociatul cu mangaiatul indelung care afecteaaza aceste pisici, in special.
Aceste pisici ar putea fi extrem de subtile atunci cand vor sa arate stapanilor lor ca sunt nefericite, si de aceea, acest comportament poate parea atat de brusc.

Oricare ar fi cauza, vestea buna este ca acest comportament nu inseamna neaparat ca nu se poate interactiona cu pisica ta. Medicul veterinar te poate antrena sa recunosti semnele de avertizare foarte subtile asociate cu iritareaa la pisica, inainte ca aceasta sa ajunga pe punctul de a musca.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul