updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Demisia si stabilirea datei la care inceteaza contractul de munca

Pentru o mai buna exemplificare a procedurii de calcul a termenului de preaviz, se va analiza situatia in care un angajat isi prezinta la 25.03.2010 cererea de demisie incepand cu data de 03.04.2010 (02.04.2010 este ultima zi de lucru in cadrul societatii). Date fiind aceste mentiuni, cu ce data se poate inregistra decizia de incetare a CIM? Mai exact, exista o reglementare care sa stabileasca data la care se poate intocmi decizia de incetare CIM? In plus, pe decizie se va trece ca data de incetare a CIM" target="_blank" class="contextual_links">CIM ultima zi lucrata in firma sau prima zi in care nu mai lucreaza in firma?

Drept raspuns, trebuie precizat ca, in cazul demisiei, termenul de preaviz este, potrivit art. 81 alin.(4) din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In conformitate cu prevederile art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Asadar, in cazul demisiei, nu este necesara emiterea unei decizii de incetare a contractului individual de munca, deoarece contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului de preaviz sau a renuntarii totale sau partiale de catre angajator la acest drept.

Totusi, angajatorul va trebui sa intocmeasca un inscris prin care se constata incetarea contractului individual de munca. Termenul de preaviz se calculeaza de la data comunicarii fara a include si ziua comunicarii. Astfel, daca termenul de preaviz stabilit prin contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile este de 20 de zile lucratoare si salariatul isi depune demisia in data de 25.03.2010, contractul sau individual de munca va fi desfacut cu data de 10.04.2010 chiar daca aceasta zi este o zi libera sau o zi de repaus saptamanal.

In situatia in care termenul de preaviz se implineste la data de 31.12..., contractul individual de munca va fi desfacut cu data de 01.01... Daca s-ar admite ca desfacerea contractului individual de munca are loc in prima zi lucratoare dupa expirarea termenului de preaviz ar insemna ca termenul de preaviz se prelungeste, ceea ce nu este posibil.

In inscrisul prin care angajatorul constata incetarea contractului individual de munca prin demisie va fi prevazuta data incetarii contractului individual, aceasta reprezentand data expirarii termenului de preaviz sau data la care angajatorul renunta la termenul de preaviz (prima zi in care salariatul nu mai presteaza activitate).

Legislatia muncii nu prevede o data la care acest inscris sa fie eliberat insa, dat fiind situatiile care pot interveni pe parcursul acestui termen, cum ar fi suspendarea lui, este recomandabil ca acest inscris sa fie intocmit la data desfacerii contractului individual de munca.

Angajatorul poate renunta total sau partial la dreptul de preaviz, deoarece acest drept opereaza in favoarea sa, iar nu a salariatului. Scopul preavizului, in cazul demisiei este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului demisionar, evitandu-se astfel consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea intempestiva a contractului de munca. In acest context, pe toata durata termenului de preaviz, angajatorul poate renunta la termenul de preaviz, situatie in care, contractul individual de munca inceteaza la data renuntarii.

In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (22) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, elementele prevazute la alin. (2) lit. e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca. In exemplu mai sus prezentat, data incetarii contractului individual de munca este data de 10.04.2010.

Sursa:www.legislatiamuncii.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul