Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 2:01 PM UTC, Jan 30, 2023 Europe/Bucharest

Dentitia temporara persistenta si problemele stomatologice

Dentitia temporara persistenta, este o problema, deoarece acestea poate provoca o serie de probleme ortodontice, parodontale si afectiuni gingivale pentru canide. 

Toti cainii se nasc cu un set complet de dintii temporari. Acestia sunt cunoscuti ca dintii de lapte. Cand catelul incepe sa se maturizeze, dintii de lapte sunt inlocuiti in mod normal cu dintii permanenti. Acest lucru se intampla deoarece ”se muta“ dintele permanent pe pozitie, celule speciale numite osteoclaste, osteoblaste si odontoclaste resorb radacina dintelui de lapte. Cand radacina este resorbita in mod adecvat, coroana se pierde.


La dintii temporari persistenti radacina nu este resorbita si coroana dintelui nu este pierduta asa cum ar trebui sa fie. In schimb, dintele ramane in gura. Acesta poate fi pozitionat in imediata vecinatate a dintelui permanent corespunzator. Sau, in unele cazuri, dintele temorar, ramas poate contracara cu totul eruptia normala a dintelui permanent .

 

stomatologie dentitia temporara permanenta 1ok

 

stomatologie dentitia temporara permanenta 2

stomatologie dentitia temporara permanenta 6

stomatologie dentitia temporara permanenta 7

Dintii cel mai frecvent afectati sunt caninii si incisivii.
Fig.1, 2, 6 si 7.

Dintii temporari persistenti, sunt cel mai intalniti la rasele de talie mica, toy: Poodel pitic, Yorkshire terrier, Bichon maltese, Schnauzer pitic, Pekinez, Pomeranian si se intalneste foarte rar de rasele de talie mare si la pisici.
Nu exista date exacte dar se pare ca dintii temporari persistenti se intalnesc pe linie familiala.
Cei mai multi catei isi pierd dintii temporari in jurul varstei de 5-6 luni.
Dintii temporari persistenti pot afecta eruptia dentitiei permanente si deplasarea acestora, ducand la malocluzie. In plus, plasarea aproape de dintii permanenti provoaca afectiuni suplimentare in gura, resturile de mancare se acumuleaza intre dinti, ceea ce duce la formarea placii si a bolii paradontale. Fig.3.
Incepand de la varsta de patru luni, puii ar trebui sa fie examinati si monitorizati pentru a se asigura ca dintii permanenti erup in mod corespunzator. Daca raman dintii temporari, acestia ar trebui sa fie extrasi chirurgical. Fig 4, 5.

stomatologie dentitia temporara permanenta 4

stomatologie dentitia temporara permanenta 5

Indepartarea unui dinte temporar permanent este o procedura chirurgicala dificila care implica indepartarea intregului dinte, inclusiv radacina acestuia. Fig. 8.

stomatologie dentitia temporara permanenta 8

Dupa extractie, fig. 9 se recomanda clatirea zilnica cu solutie care contine clorhexidina. Recontrolul se face dupa trei saptamani. Se observa daca muscatura este corecta si se arata proprietarului cum trebuie periati dintii cainelui; acest lucru fiind necesar zilnic.

stomatologie dentitia temporara permanenta 9

Extractia dintilor temporari permanenti nu previne malocluzia incisivilor, dar poate preveni malocluzia caninilor. Malocluzia incisivilor nu provoaca trauma tesutului moale sau a dintilor si cainele nu are nevoie de tratament in viitor.
Proprietarul catelului trebuie sa stie ca extractia dintelui temporar persistent poate afecta dintele permanent si de asemenea ca se indica tratament pentru malocluzie (dupa caz).

Ultima modificareVineri, 27 Iulie 2018 20:54
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Zvorasteanu Raluca

  1. Medic veterinar practician - administrator cabinet QincyVet Bucuresti. Membru fondator Asociatia Romana de Stomatologie Veterinara

Website www.director.veterinarul.ro/Cabinete-Medicale-Veterinare/qincyvet-cabinet-veterinar-bucuresti.html

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.