Deplasarea de Cheag
- Editor: Dr Fanica Lefter
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Ce este un cheag deplasat Cheagul (abomasul) reprezinta cel de-al IV-lea segment al stomacului la rumegatoare sau, altfel spus, el este stomacul propriu-zis, care se afla situat pe planseul cavitatii abdominale, lateral dreapta de linia alba.
In anumite conditii, la nivelul cheagului are loc o acumulare exagerata de gaze fara a avea loc o evacuare in acelasi ritm, fapt ce duce la o deplasare a cheagului din pozitia anatomica normala spre parte de sus a cavitatii abdominale. Aceasta deplasare poate fi trecatoare, cheagul revenind in pozitia initiala atunci cand si conditiile revin la normal dar, tot la fel de posibil este ca aceasta deplasare sa fie permanenta, conditii in care este nevoie de interventia medicului veterinar.
Din punct de vedere topografic deplasarea cheagului poate fi de doua feluri:
- Deplasare spre stanga (LDA - left displacement abomasum), situatie in care cheagul migreaza din pozitie anatomica normala, pe sub rumen, in partea stanga a abdomenului. Esteforma cea mai frecvent intalnita de deplasare a abomasului.
- Deplasarea pe partea dreapta (RDA - right displacement abomasum) - in aceasta situatie cheagul, datorita acumularilor exagerate de gaze, se ridica in flancul drept, ocupand o mare suprafata din partea dreapta. Acest tip de deplasare se intalneste mult mai rar dar evolutia este, de obicei, mai grava, indeosebi daca deplasarea s-a complicat si cu torsiune. in acest caz boala face parte din categoria urgentelor chirurgicale, interventia precoce fiind o conditie foarte importanta. imprejurari, semne clinice si diagnostic
Boala apare aproape exclusiv in perioada fatarii, mai exact in primele patru saptamani de dupa fatare, desi cazuri sporadice se pot observa si in afara acestei perioade.
Aceasta se intampla in mod special datorita a doi factori de risc care se intersecteaza in aceasta perioada:
- Starea generala cu apetit redus, adinamie, atonie
- Spatiul generos pe care fatul il lasa in cavitatea abdominala ca urmare a parturitiei.
Acesti doi factori pot concura la aparitia acestui "accident" care se concretizeaza prin repozitionarea abomasului. Nu trebuie omis ca pe langa acesti doi factori majori sunt o multitudine de alti factori care contribuie la intamplarea acestui fenomen si care de multe ori pot influenta decisiv deplasarea cheagului .
Ca si semne clinice atrage atentia inapetenta sau apetitul selectiv pentru furajele grosiere si refuzarea concentratelor , adinamia (animalul parca sta si reflecteaza la ceva), scaderea drastica a productiei de lapte, poate usoara diaree, colici abdominale sterse, iar in cazul RDA cu torsiune evolutia fiind uneori foarte grava.
Diagnosticul se stabileste in general foarte simplu, coroborand semnele clinice mentionate cu faza de lactatie si ascultatia aparatului digestiv. La ascultatie se sesizeaza in zona cu deplasare un zgomot de "ping" ce identifica o acumulare de gaze. Nu trebuie uitat nici diagnosticul diferential ce poate sa ne ajute la stabilirea corecta si exacta a diagnosticului. in multe din ferme diagnosticul este stabilit chiar de catre proprietar fara ca acesta sa aiba studii de specialitate.
Tratament si prevenire
Tratamentul poate fi conservator sau chirurgical, in ambele situatii interventia medicului veterinar fiind obligatorie pentru evaluarea situatiei.
Metoda consevatoare presupune rostogolirea animalului in vederea aducerii cheagului in pozitie anatomica normala.
Metoda poate da rezultate bune dar, in aprox. 50% din cazuri, au loc recidive. Metoda chirurgicala este cea mai folosita si care are si cele mai bune rezultate si mai multe avantaje chiar daca este si mai costisitoare. Se folosesc diverse metode de abordare chirurgicala in functie de mai multi factori.
Deplasarile de cheag reprezinta o entitate morbida obisnuita in cadrul fermelor care au o furajare specifica vacilor de lapte. Aparitia cu o frecventa de 1 - 3% din efectivul de vaci de lapte se incadreaza intr-un procent normal, peste aceste valori fiind vorba de o deficienta de management al fermei. Din acest motiv boala poate fi incadrata in categoria bolilor de nutritie si metabolism.

Dr Fanica Lefter
Medic veterinar de libera practica, concesionar
Doctorand – medicina veterinara pe probleme de modificare topografica a intestinelor la animalele mari (cabaline, bovine)
1993 – 1999 Facultatea de Medicina Veterinara – IASI
1987 – 1991 Liceul teoretic „Gr. Ghica” Dorohoi"