updated 10:57 AM UTC, Sep 25, 2023 Europe/Bucharest

Dermatita atopică la câini legată de anumite părți ale genomului

Utilizând noi metode de cartografiere genetică, cercetătorii au descoperit legături între dermatita atopică (eczema) la câini și mai multe regiuni ale genomului. Unele dintre genele identificate coincid cu genele legate de probleme similare la oameni. De exemplu, regiunea genei filaggrin, care este considerată cel mai puternic factor de risc pentru eczema atopică la om, a fost acum legată și de această boală la Labradorul Retriever.

Descoperirile sunt raportate într-un nou studiu realizat de grupul de genetică canină de la Universitatea Uppsala și de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole, care efectuează cercetări în acest domeniu de mai bine de zece ani, în colaborare cu colegi din Elveția, Marea Britanie și Statele Unite.

Secvențierea genomului a devenit posibilă la începutul anilor 2000. De atunci, secvențierea genomului canin s-a dovedit a fi de neprețuit pentru cercetătorii care încearcă să înțeleagă genomul uman.

Câinii au trăit alături de oameni timp de zeci de mii de ani și suferă de boli similare, inclusiv boli imunologice, cum ar fi dermatita atopică (eczema alergică). Studierea geneticii bolilor câinilor, folosind probe de sânge obișnuite, poate fi, de asemenea, o modalitate de a obține indicii privind cauzele bolilor umane corespunzătoare.

Câinii și oamenii afectați de eczemă atopică au multe în comun în ceea ce privește simptomele medicale și debutul precoce al bolii, precum și din punct de vedere histopatologic, cu o infiltrare similară a celulelor imune în piele. Boala are un fond genetic complex la ambele specii și este, de asemenea, influențată de factori de mediu.

"Este vital ca eczema atopică să fie diagnosticată corect prin eliminarea atentă a altor potențiale cauze non-alergice ale simptomelor pacientului, urmată de un test de alergie pozitiv", spune Kerstin Bergvall, medic veterinar responsabil și specialist în dermatologie, care a fost implicat în cercetare încă de la început.

Având în vedere că tehnologia de cartografiere genetică avansează constant, au apărut recent noi metode pentru cartografierea bolilor complexe. În studiul publicat acum în revista Communications Biology, cercetătorii au folosit o metodologie pentru a capta mai multe variante de risc genetic asociate și o alta pentru a descoperi variantele de boală "ascunse" în genom din cauza unor caracteristici selectate în mod artificial (adică de către om).

"Noile metode fac posibilă găsirea unor noi factori de risc care au devenit comuni în rasa respectivă, poate din cauza selecției pentru alte caracteristici", spune Katarina Tengvall, cercetător la Universitatea Uppsala și primul autor al studiului. "Genele candidate identificate aici sunt importante atât pentru natura barierei cutanate, cât și pentru apărarea imunitară, așa cum era de așteptat în cazul eczemei atopice."

Studiul arată mai multe suprapuneri, sau corespondențe, cu genele asociate cu dermatita atopică umană. O constatare deosebit de izbitoare făcută acum de cercetătorii din acest studiu este că regiunea genetică ce conține gena filaggrin, considerată cel mai puternic factor de risc genetic pentru eczema atopică la om, este un factor de risc și la câini.

"Acest lucru evidențiază valoarea studiilor canine ale bolilor genetice care afectează și oamenii. O mai bună înțelegere a mecanismelor bolii poate duce în cele din urmă la terapii mai bune atât pentru câini, cât și pentru oameni", spune Kerstin Lindblad-Toh, profesor de genomică comparată și autor principal al studiului.

 

Journal Reference:

  1. Katarina Tengvall, Elisabeth Sundström, Chao Wang, Kerstin Bergvall, Ola Wallerman, Eric Pederson, Åsa Karlsson, Naomi D. Harvey, Sarah C. Blott, Natasha Olby, Thierry Olivry, Gustaf Brander, Jennifer R. S. Meadows, Petra Roosje, Tosso Leeb, Åke Hedhammar, Göran Andersson, Kerstin Lindblad-Toh. Bayesian model and selection signature analyses reveal risk factors for canine atopic dermatitisCommunications Biology, 2022; 5 (1) DOI: 10.1038/s42003-022-04279-8

 

Uppsala University. "Atopic dermatitis in dogs linked to certain parts of the genome." ScienceDaily. ScienceDaily, 9 December 2022.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.