Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Dermatita atopica

Prin definitie, atopia reprezinta predis- pozitia la dezvoltarea unei reactii alergice la factori care in mod normal sunt non- alergenici, cum sunt polenurile, acarienii si alte substante prezente in mediul inconjurator.

Sensibilizarea se face prin contactul cu substanta si producerea in organism a IgE specifice, care se cupleaza la situsurile receptoare ale celulelor mastocitare cutanate. Expunerea ulterioara la stimul va determina de- granularea mastocitelor (reactie de hipersensibilitate imediata de tip I), cu eliberare de histamina, enzime pro- teolitice, citokine, chemokine si alti mediatori chimici. Prurit, xeroza, piodermita superficiala recurenta, micoze, otite externe re- cidivante, conjuctivite - toate acestea sunt simptome ale atopiei care sunt suparatoare atat pentru animal, cat si pentru proprietar. In general discutam de tratamente indelungate, complexe prin faptul ca trebuie limitat pe cat posibil contactul cu factorii alergeni.

Totusi, cum putem ajuta acesti indivizi?! Ca si in cazul oamenilor, hrana joaca un rol cheie si poate fi"exploatata" in trei moduri: restabilirea funtiei de bariera a pielii, reducerea inflamatiei si prevenirea sau controlul hipersensibilitatilor alimentare. Nutrimente cum sunt nicotinamida, acidul pantotenic, histidina, inozitolul si colina imbunatatesc structura si functia pielii; altele (prolina si piridox- ina) stimuleaza sinteza de ceramide. Studiile efectuate in vivo au confirmat aceste aspecte. Dupa noua saptamani de suplimentare a dietei cu nicotina- mida, acid pantotenic, histidina, inozitol si colina, pierderile de apa transepidermice au fost reduse semnificativ la cainii atopici. Ca urmare, fenomenul de xeroza a fost diminuat, limitandu-se astfel penetrarea alergenilor, colonizarea bacteriilor sau a fungilor, care determina aparitia der- matitei atopice.


Acizii grasi polinesaturati cum sunt cei din clasele Omega 3 si Omega 6, reduc inflamatiile de la nivel cutanat si ajuta la refacerea filmului protector lipidic. Uleiul de Borago officinalis este folosit in dermatocosmetica umana, fiind uleiul cu cel mai mare continut de acid gamma linolenic (GLA) - peste 20%. Actiunea lui este potentata prin asocierea cu uleiul de peste (bogat in acizi grasi cu catena lunga). Acesti acizi grasi Omega 3 cu catena foarte lunga actioneaza similar cu acidul gamma linolenic; ei inhiba productia de acid arahidonic si derivati ai acestuia, care sunt considerati a fi raspunzatori de manifestarile infla- matorii.

Curcumina actioneaza prin meca- nisme care tintesc sistemul imunitar - inhibarea activarii celulelor mastocitare, a sintezei de lipooxigenaza si cilooxigenaza, a imunoglobulinelor etc.

Prin urmare, putem ajuta animalele care sufera de aceasta afectiune printr- un management nutritional corect,
folosind o hrana perfect echilibrata pentru un organism atopic. Hrana industriala speciala este o optiune care ofera siguranta medicului si totodata este comoda pentru proprietari; retetele perfect echilibrate asi- gura nutrimentele necesare animalu- lui, venind in sprijinul terapiilor cla- sice, care sunt aplicate in astfel de situatii.

Bibliografie:
aPrelaud P. (1999) - Bolile alergice ale cainilor de rasa, Ed. M AST, ISBN: 973- 8011-11-6; aTi1ey L.P., Smith F.W.K. (2000) - The 5- Minute V eterinary Consult Canine &
F eline, editia a II-a; Lippincott Wi1iams & Wilkins - SUA; ISBN: 0-683-30461-5
aPibot P., Biourge V., E1iot D. (2006) - Encyclopedia of Canine Clinical N utri- tion, Royal Canin France

dr. Alexandra MANASIA

Ultima modificareVineri, 15 Februarie 2019 19:58

Mai multe din această categorie: « Piometrul Tratamentul otitelor »