updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Dermatita fotosesibilizanta

Reactiile fototoxice pot fi induse de substante specifice din plante, medicamentos sau pot aparea in tulburari meolice in care o substanta chimica fotosensibilizanta corespunzatoare este produsa in exces.In fiecare caz, reactia fototoxica apare cand suficient medicament sau produs meolic absoarbe radiatie suficienta in tesutul reactiv. Reactiile fototoxice induse medicamentos pot aparea la prima expunere. Incidenta fototoxicitatii este direct proportionala cu concentratia de sensibilizant si cu cantitatea de lumina.

In fiecare caz, reactia fototoxica apare cand suficient medicament sau produs meolic absoarbe radiatie suficienta in tesutul reactiv. Reactiile fototoxice induse medicamentos pot aparea la prima expunere. Incidenta fototoxicitatii este direct proportionala cu concentratia de sensibilizant si cu cantitatea de lumina.

Cel putin trei mecanisme fotochimice distincte au fost descrise. In primul rand, reactia dintre starea excitata a unei molecule fototoxice si o tinta biologica poate determina formarea unui produs covalent de fotoaditie. In al doilea rand, molecula fototoxica poate absorbi protoni pentru a forma fotoprodusi sili care sunt toxici pentru substraturile biologice. In al treilea rand, iradierea unei molecule fototoxice poate duce la transferul de energie catre moleculele de oxigen, provocand sinteza unor forme toxice de oxigen, cum sunt oxigenul atomic, anionul superoxid sau radicalul hidroxil. Interactiunea acestora cu tintele biologice produce molecule fotooxidate. Sistemele dependente de proteinele serice si celulele efectoare circulante joaca un rol, in vivo, in leziunile tisulare fototoxice acute datorate agentilor exogeni; sunt necesare un numar normal de polimorfonucleare si un sistem complement intact pentru dezvoltarea deplina a leziunilor fototoxice induse de demeclociclina.

Exacerbarea bolilor preexistente, variati agenti pot exacerba bolile preexistente intr-o modalitate ce depinde de doza. Agentii beta-blocanti si litiul pot induce o dermatita psoria-ziforma, si intreruperea glucocorticoizilor poate exacerba dermatita atopica. Vasodilatatoarele pot exacerba diverse manifestari clinice. Deficiente enzimatice sau proteice ereditare Defecte specifice determinate genetic ale capacitatii unui individ de a detoxifica meoliti medicamentosi reactivi toxici pot predispune acesti indivizi la aparitia de reactii medicamentoase mai ales sindrom de hipersensibilitate si necroliza epidermica toxica (NET) asociate cu utilizarea de sulfonamide si de anticonvulsivante. Modificari ale starii imunologice. Modificari in starea imunologica a pacientului pot, de asemenea, sa modifice riscul de reactii cutanate.

Aceste modificari in general la animale trec neobservate. ele pot fi observate uneori, accidental, la animalele de companiealbinoase sau cu pielea deschisa la culoare si parul scurt sau rar. La animalele de productie, aceste afectiuni sunt foarte rar intilnite si de cele mai multe ori trec neobservate.

Afectiunea pe care o prezint am intalnit-o intr-o gospodarie, al carui proprietar mi-a solicitat o consultatie, pe motiv ca vaca s-a umflat la uger, si are o culoare rosiatica. Din anamneza, a reiesit ca vaca a pascut intr-o zona cu plante ce contineau principii fotosensibilizante, iar expunerea la soare a generat ceea ce se observa in fotografii. De asemenea, din cauza durerii intense, proprietarul nu a mai put sa mulga animalul, favorizand in felul acesta aparitia unei mamite.Tratamentul a durat 5 zile, folosind Predeff injectabil 10 ml pe zi, antibioterapie.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 18:53
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Dan Eugen Gisca

Medic veterinar CMVI dr. Dan Gasca, jud Galati

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.