Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 102
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata cronica inflamatorie, ce afecteaza zonele bogate in glande sebacee des intalnita in randul pacientilor cabinetelor veterinare.

La o scurta trecere in revista a elementelor caracteristice acestei afectiuni putem spune desprea ea ca este de 2 tipuri diferite Uscata - sicca si Grasa - oleosa, la randul lor catalogate in functie de cantitatea de sebuum secretata - mare/mica.

Indiferent de tipul de dermatita despre care vorbim ele au in comun un exces in productie de keratina, la nivelul pielii. Amandoua au in comun si faptul ca se pot suprainfecta cu Staphylococcus intermedius sau Malassezia pachydermatis. Acesti agenti patogeni produc toxine local fie in mod direct, fie dupa moartea acestora prin revarsarea continutului intracelular. Simptomele ce se observa constau in: eritem, prurit (ce poate conduce la automutilare), piele inflamata, cu cruste uscate sau grase, par incalcit, alopecie, miros neplacut, in cazurile cronice pot aparea lichenificare si hiperpigmentare.

Cauzele care stau la baza acestei afectiuni pot fi: primare (alergie, atopie, parazitare) sau secundare ( hipotiroidismul etc.). Investigatia consta in analizarea aspectelor - anamnetice, clinice si paraclinice (cultura si sensibilitate, biopsie, parametri sangvini, teste intradermice). Managementul terapeutic al acestei afectiuni urmeaza directiile - sistemica si/sau locala.

Tratamentul dermatitei seboreice trebuie indreptat spre indepartarea cauzelor primare (de multe ori nu este posibil practic sau nu sunt cunoscute), spre reducerea simptomelor (prurit, eritem, cruste) si spre prevenirea suprainfectiilor microbiene. Terapia sistemica prezinta dezavantajul ca actiunea farmacocinetica a medicamentului asupra suprafetei pielii este limitata, fara efect direct asupra leziunii, costuri ridicate si dificultate in administrare. in cazul antibioticelor administrate sistemic poate apare biorezistenta iar in cazul antifungicelor administrarea este limitata datorita toxicitatii. Terapia topica prezinta avantajul unei actiuni directe impotriva suprainfectarii si spre reducerea simptomelor, ajuta impotriva mirosului. in tratamentul topic al acestor dermatite recomandam produsul Malaseb sampon pentru caini si pisici. El contine ca substante active: Digluconat de clorhexidina 20 mg, echivalentul a 11,26 mg clorhexidina si Nitrat de miconazol 20 mg, echivalentul a 17,37 mg miconazol. Digluconatul de clorhexidina este un agent antimicrobian din clasa bis-biguanidelor care actioneaza contra bacteriilor gram-pozitive si gram-negative. Are atat proprietati bactericide, cat si bacteriostatice in functie de concentratia folosita. Nitratul de miconazol este un agent antifungic din grupa imidazolului cu actiune contra unor levuri precum Malassezia pachydermatis. Are atat proprietati fungicide, cat si fungistatice in functie de concentratia folosita. Studiile In vitro au demonstrat o actiune sinergica intre clorhexidina si miconazol contra Microsporum canis.

Ca regula generala, aplicati samponul de doua ori pe saptamana pana cand simptomele dispar si apoi, saptamanal sau ori de cate ori este necesar pentru a tine afectiunea sub control.

La pisica durata maxima a perioadei de tratament nu trebuie sa depaseasca 16 saptamani.

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 21:58
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.