updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Dermatite primare pruriginoase ale cainelui

Exista localizari cutanate patognomonice in dermatitele primare de mai jos?

In cazul in care exista, ce rol le revin in stabilirea diagnosticului corect?

In urma examinarii atente a leziunilor si a localizarilor acestora, reiese faptul ca 80% din localizari sunt comune in cazul dermatitelor primare luate in discutie insa, aceleasi localizari se pot intalni si in dermatitele secundare precum dermatita cu Malassezia sau dermatita piotraumatica. Din cauza faptului ca simptomul principal si de debut in dermatitele mai sus amintite este pruritul (vezi schema 1), care determina autotraumatizarea (prin lins insistent, grataj, scarpinat) face ca localizarile leziunilor sa fie comune in procent de 80%.

dermatite1

dermatite2

dermatite3

dermatite4

dermatite5

dermatite6

dermatite7

dermatologie8

dermatologie9

Astfel ajungem la concluzia ca dispunerea topografica a leziunilor nu poate fi patognomonica in stabilirea diagnosticului precis, dar ne poate fi de mare ajutor impreuna cu anamneza (ancheta nutritionala, alergologica) la stabilirea unui protocol terapeutic de inceput. Idealul ar fi ca dupa examinarea clinica atenta si anamneza sa putem incepe imediat un protocol terapeutic care sa nu fie doar medicatia efectului (protocol terapeutic simptomatic) ci sa se orienteze si asupra cauzei, dar pentru aceasta este nevoie sa convingem proprietarii sa accepte investigatii mai scumpe (determinari de antigeni, antibiograma, insamantari pe diferite medii de cultura in vederea stabilirii diagnosticului, ex. histopatologic, ex. bacteriologic etc.) cu care din pacate, doar putini sunt de acord (cauza obiectiva ar fi cea de natura financiara).

De aceea ajungerea cat mai rapid la"adevar" prin abilitatea noastra de a judeca un caz pe baza localizarilor leziunilor cutanate, coroborate cu anchete nutritionale si alergologice facute minutios, in final vor duce la alegerea unor investigatii suplimentare eficiente acceptate pana la urma de proprietari daca acestea sunt atent"servite". Astfel se ajunge la stabilirea unui protocol terapeutic care ia in considerare nu numai tra ta rea efectului ci si a cauzei. Beneficiile unei abordari corecte sunt triple: catelul scapa de suferinta, proprietarul este multumit iar noi ne-am facut treaba.

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:18
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.