Despre vointa si luarea deciziilor
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
Intr-un studiu recent intitulat "Vointa: Cea mai mare putere a omului", citat de New York Times, cercetatorii conchid ca oamenii cu cel mai bun autocontrol sunt aceia care isi structureaza viata in asa fel, incat sa-si conserve vointa. Cei mai buni factori de decizie sunt cei care stiu cand nu pot avea incredere in ei insisi.
Vointa este o forma de energie a creierului. Este ca un muschi care poate fi intarit prin folosire, dar care poate, la fel de bine, obosi. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fim atenti sa conservam aceasta sursa de energie, pentru cazurile de urgenta.
Ce se poate face in acest sens?
1. Luati cele mai importante decizii dimineata, inainte de a se instala asa-numita "amortizare a ego-ului".
Freud a fost de parere ca sinele este dependent de activitatile mentale care implica transfer de energie. Experimentele lui au demonstrat ca avem la dispozitie un rezervor finit de energie mentala pentru a exercita autocontrolul. Pe masura ce trece ziua, pierdem si mai multe rezerve de energie.
2. Resursele limitate de "putere de decizie" inseamna ca si micile decizii conteaza.
Ceea ce ne poate explica de ce mersul la cumparaturi este atat de obositor. Cercetatorii au demonstrat ca cei care au mers la cumparaturi inainte de un test de matematica, sa zicem, nu s-au descurcat prea bine, caci luasera deja cea mai mare parte din decizii in magazin.
3. Creierul are nevoie de glucoza pentru a lua decizii bune.
Pana si cei mai intelepti dintre oameni nu pot lua decizii fericite, daca nu sunt odihniti si daca nivelul lor de glucoza nu este unul adecvat. Poate de aceea este bine sa nu restructuram compania la ora 4 dupa-amiaza. In orice caz, daca trebuie luata o decizie seara, trebuie macar sa fi mancat inainte.
Retailerii alimentari au descoperit asta cu zeci de ani in urma. Cand cumparatorii isi consuma toate deciziile pe culoarele magazinelor, vointa li se diminueaza si cedeaza mai usor oricarui tip de tentatie, mai ales in fata celor dulci.
4. Oamenii petrec intre trei si patru ore pe zi luptandu-se cu tentatia.
Folosim cantitati similare de energie mentala pentru a lupta cu tentati si pentru a lua decizii complexe.
5. Oamenii destepti functioneaza dupa un program. In acest fel, elimina stresul si isi conserva energia pentru deciziile importante.
Oamenii de succes nu-si folosesc vointa pentru a se salva in ultima instanta de dezastru. Din contra, respecta un anumit program, o rutina menita a le reduce stresul cotidian. Isi aloca suficient timp pentru a inchide proiectele si pentru a evita momentele de criza. Sunt acei oameni care-si duc masina la service inainte de a se strica.
6. Subconstientul joaca un rol major in luarea deciziilor bune.
Pentru ca atentia constientului este limitata, trebuie sa luam in calcul si ajutorul subconstientului. Chiar daca nu avem la dispozitie optiunea de a ne amana deciziile, implicarea intr-o alta activitate poate sa ne scape temporar de dilema si sa-i permita subconstientului sa-si faca simtita prezenta.
7. Exista o anumita forta si in decizia de a NU lua nicio decizie sau de a-i lasa pe altii sa o faca in locul nostru.
Aceasta este o miscare inteligenta pe termen scurt, caci economiseste energie. Dar, nu trebuie sa uitam ca, daca amanam prea multe decizii, crestem nivelul stresului cu care ne vom confrunta mai tarziu.
Sursa:www.marketingportal.ro

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Un nou test genetic pentru detectarea polineuropatiei la American Staffordshire Terrier
- Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii
- Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv
- Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini
- Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală