Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 2:01 PM UTC, Jan 30, 2023 Europe/Bucharest

Diagnostic imagistic si tratament chirurgical in boala degenerativa discala

Discopatia degenerativa este o problema comuna la caini dar putin frecventa la pisici. Sunt doua tipuri de baza (degenerare condroida si fibroida), cauzand doua patologii discale distincte.

Degenerarea condroida consta in deshidratarea continutului gelatinos al nucleului pulpos, acesta devenind o structura calcificata. Inelul fibros dorsal de obicei este slabit iar continutul nucleului pulpos extrudeaza prin acesta in canalul vertebral (degenerare Hansen tip 1 sau extruzie discala tip 1). In continuare, severitatea leziunilor pe maduva depind de: forta de impact, durata compresiei si cantitatea de material discal extrudat.

Degenerarea fibroida consta in ingrosarea progresiva a inelului fibros ce produce o protruzie dorsala in canalul vertebral. Este denumita degenerare Hansen tip 2 sau protruzie discala tip 2.

fig1

Extruzia discala tip 1 de obicei apare la cainii de talie mica, in particular la rasele condrodistrofice (Teckel, Peckingese, Shith-Tzu, Bassett, Beagle, etc.) cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani (dar poate sa apara si dupa aceasta varsta). Are o dezvoltare clinica rapida (minute - zile). Fragmentele discale pot migra cranial si /sau caudal in canalul vertebral.

fig2

Protruzia discala de tip 2 de obicei apare la rasele non-condrodistrofice, rasele mari (Ciobanesc German, Labrador Retrievers, Doberman, Rottweiler, etc.). Poate sa apara la cainii de 5 ani si peste aceasta varsta, cu o dezvoltare clinica cronica (saptamani, luni, uneori ani).

fig3

Sunt raportate studii in care ambele tipuri de degenerare discala pot sa apara la oricare talie de caini, dar si la pisici si pot afecta discurile din regiunile cervicala, toracica caudala si lombara. Particular, protruzia de tip 2 se poate asocia sindromului wobbler (spondilomielopatia cervicala caudala) si poate fi componenta a stenozei lombosacrale degenerative.

fig4

Diagnosticul imagistic „traditional“ consta in radiografierea regiunilor suspecte urmate de mielografiere sub anestezie generala. Tomografia computerizata (CT) si Rezonanta magnetica (RM) sunt modalitatile actuale in diagnosticarea imagistica a patologiei discale, iar dintre acestea, imagistica prin rezonanta magnetica reprezinta metoda „gold standard“.

fig5

 

1. Tratamentul chirurgical in patologia discala

Fenestrarea in stenozele cervicale, consta intr-un abord cervical anterior, urmat de disectomie si rahisinteza, fiind cea mai frecventa interventie in acesta zona. Se practica o incizie la nivelul gatului punandu-se in evidenta partea anterioara a coloanei vertebrale, apoi se repereaza discul afectat care se rezeca impreuna cu ciocurile osoase din jur.

fig6

In final se practica rahisinteza coloanei cu un paralelipiped osos recoltat din creasta iliaca, placuta cu suruburi sau placuta cu suruburi si ciment.

Daca elementele compresiunii canalului osos sunt localizate predominant in zona posterioara a coloanei (fatetele articulare si ligament) atunci decompresiunea se face pe cale posterioara inlaturandu-se partial lamele vertebrale si ligamentele sau fatetele articulare modificate. Daca sunt necesare decompresiuni pe mai multe nivele osoase, poate fi necesara o stabilizare a coloanei cu ajutorul unor dispositive specializate (placi, suruburi, tije metalice, brose, ciment, etc.)

fig7

Hemilaminectomia sau foramenotomia consta in largirea spatiului foramenal in vederea decompresarii radacinilor nervoase afectate. In cazul extruziilor discale cu migrari pe radacinile nervoase, obligatoriu se practica si extragerea materialului discal migrat.

Laminectomia lombara decompresiva consta in ridicarea portiunii posterioare din lama vertebrala, ablatia ligamentelor si largirea gaurilor intervertebrale (foramene prin care ies radacinile nervoase) pentru a creea mai mult spatiu pentru sacul dural si radacini. Cand stenoza se asociaza cu alunecari vertebrale sunt necesare operatii mai ample de stabilizare osoasa cu ajutorul unor dispozitive metalice (tije, suruburi, placute) si grefe osoase. In boala degenerativa discala laminectomia lombara decompresiva se recomanda in cazul pacientilor cu stenoze de canal vertebral, protruzie mediana si paramediana, extruzie cu migrare craniala si/sau caudala.

Ultima modificareVineri, 30 August 2019 17:53
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.