Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Diagnostic imagistic si tratament chirurgical in boala degenerativa discala

Discopatia degenerativa este o problema comuna la caini dar putin frecventa la pisici. Sunt doua tipuri de baza (degenerare condroida si fibroida), cauzand doua patologii discale distincte.

Degenerarea condroida consta in deshidratarea continutului gelatinos al nucleului pulpos, acesta devenind o structura calcificata. Inelul fibros dorsal de obicei este slabit iar continutul nucleului pulpos extrudeaza prin acesta in canalul vertebral (degenerare Hansen tip 1 sau extruzie discala tip 1).In continuare, severitatea leziunilor pe maduva depind de: forta de impact, durata com presiei si cantitatea de material discal extrudat. 

Degenerarea fibroida consta in ingrosarea progresiva a inelului fibros ce produce o protruzie dorsala in canalul vertebral. Este denumita degenerare Hansen tip 2 sau protruzie discala tip 2. Extruzia discala tip 1 de obicei apare la cainii de talie mica, in particular la rasele condrodistrofice (Teckel, Peckingese, Shith-Tzu, Bassett, Beagle, etc.) cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani (dar poate sa apara si dupa aceasta varsta). Are o dezvoltare clinica rapida (minute - zile). Fragmentele discale pot migra cranial si /sau caudal in canalul vertebral.

Protruzia discala de tip 2 de obicei apare la rasele non-condrodistrofice, ra - sele mari (Ciobanesc German, Labrador Retrievers, Doberman, Rottweiler, etc.). Poate sa apara la cainii de 5 ani si peste aceasta varsta, cu o dezvoltare clinica cronica (saptamani, luni, uneori ani). Sunt raportate studii in care ambele tipuri de degenerare discala pot sa apara la oricare talie de caini, dar si la pisici si pot afecta discurile din regiunile cervicala, toracica caudala si lombara.

Particular, protruzia de tip 2 se poate asocia sindromului wobbler (spondilomielopatia cervicala caudala) si poate fi componenta a stenozei lombosacrale de generative.

Diagnosticul imagistic"traditional" consta in radiografierea regiunilor suspecte urmate de mielografiere sub anestezie generala. Tomografia com pu terizata (CT) si Rezonanta magnetica (RM) sunt modalitatile actuale in diagnosticarea imagistica a patologiei discale, iar dintre acestea, imagistica prin rezonanta magnetica reprezinta metoda"gold standard".

Tratamentul chirurgical in patologia discala Fenestrarea in stenozele cervicale, consta intr-un abord cervical anterior, urmat de disectomie si rahisinteza, fiind cea mai frecventa interventie in acesta zona. Se practica o incizie la nivelul gatului punandu-se in evidenta partea anterioara a coloanei vertebrale, apoi se repereaza discul afectat care se rezeca impreuna cu ciocurile osoase din jur. In final se practica rahisinteza coloanei cu un paralelipiped osos recoltat din creasta iliaca, placuta cu suruburi sau placuta cu suruburi si ciment.

Daca elementele compresiunii canalului osos sunt localizate predominant in zona posterioara a coloanei (fatetele articulare si ligament) atunci decompresiunea se face pe cale posterioara inlaturandu- se partial lamele vertebrale si ligamentele sau fatetele articulare mo di - ficate.

Daca sunt necesare decompresiuni pe mai multe nivele osoase, poate fi necesara o stabilizare a coloanei cu ajutorul unor dispositive specializate (placi, suruburi, tije metalice, brose, ciment, etc.)

radiolog1

Modificari degenerative disco-vertebrale - stenoza lombosacrala degenerativa, spondiloza ventrala L2-L3, modificare degenerativa a proceselor articulare L2-L3 (original).

radiolog2

Laminectomie L2 , L3, eliberarea radacinilor nervoase, extragerea materialului discal migrat (original)

radiolog3

Multiple degenerari discale fara ingustarea spatiilor intervertebrale. Extruzie discala L4-L5 fara migrare caudala sau craniala si sechestrare a materialului discal (original)

radiolog5

Mielografie a regiunii toracolombare. Multiple protruzii discale, mai importante la nivelele T13-L1-L2-L3. Spondiloza ventrala (original)

radiolog4

Radiodensitate pe spatiul intervertebral L4-L5 si foraminal adiacent ce pare sa-l ingusteze in proportie de 20-30 %. in canalul medular al vertebrei L5 cranial, se observa o radioopacitate cu suprafata de aprox. 0,8/0,5 cm. Degenerare discala L4-L5 si migrarea unui fragment discal in canalul medular caudal L5. (original)

radiolog6

Rm Modificari degenerative discale L4-L5, migrare in canalul vertebral L5 caudal a unui fragment discal cu sechestreare a acestuia, stenoza a recesului drept lateral, compresie a sacului dural si stenoza canalului spinal. (Original)

Hemilaminectomia sau foramenotomia consta in largirea spatiului foramenal in vederea decompresarii radacinilor nervoase afectate. In cazul extruziilor discale cu migrari pe radacinile nervoase, obligatoriu se practica si extragerea materialului discal migrat. Laminectomia lombara decompresiva consta in ridicarea portiunii posterioare din lama vertebrala, ablatia ligamentelor si largirea gaurilor intervertebrale (foramene prin care ies radacinile nervoase) pentru a creea mai mult spatiu pentru sacul dural si radacini. Cand stenoza se asociaza cu alunecari vertebrale sunt necesare operatii mai ample de stabilizare osoasa cu ajutorul unor dispozitive metalice (tije, suruburi, placute) si grefe osoase.

In boala degenerativa discala laminectomia lombara decompresiva se recomanda in cazul pacientilor cu stenoze de canal vertebral, protruzie mediana si paramediana, extruzie cu migrare craniala si/sau caudala.

radiolog7

Prolaps discal T13-L1 si L1 - L2

radiolog8

Modificari degenerative discale intervertebrale T13 - L1 si L1 - L2

radiolog9

Modificari degenerative discale intervertebrale T15 - L1 si L1-L2. Prolaps discal T12-T13, T13-L1 si L1-L2

radiolog10

Prolaps discal median (cu protuzie) si paramedian dreapta cu ingustarea resului lateral dreapta

Sectiuni in cele trei planuri perpendiculare sagital, orizontal, transversal (original)

Dr. Laurentiu Balan, doctorand FMVB

Dr. Florin Eugen Grosu, DVM, doctorand FMVB

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:13