Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 102

Diagnosticul BIOCHIMIC la bovine - semnificatia clinica a unor parametri biochimici serici

Eroarea majora care se poate face in investigarea si mai ales interpretarea valorilor obtinute la dozarea proteinelor este aceea de a folosi plasma in loc de ser. In ultimul deceniu, utilizarea unor parametri biochimici sanguini ca indicatori ai statusului fiziologic, nutritional, metabolic si clinic al animalelor de ferma se aplica pe scara din ce in ce mai larga si in tara noastra.

Aceasta amploare a utilizarii testelor biochimice se datoreaza in primul rand progreselor realizate in domeniul instrumentelor de laborator, in special a analizoarelor semiautomate si automate, si utilizarii unor metodologii si reactivi standardizati.

PROTEINELE

Serul contine cateva sute de specii moleculare proteice distincte, dar din punct de vedere al diagnosticului de laborator, numai doua familii proteice au semnificatie clinica: albuminele si globulinele. De obicei se dozeaza proteinele totale si albuminele, iar globulinele se determina prin calcul, reprezentand diferenta dintre proteinele totale si albumine. Proteinele din sange se afla intr-un echilibru dinamic cu proteinele hepatice si cu cele din alte tesuturi. Ficatul este responsabil pentru biosinteza albuminelor, factorilor proteici ai coagularii, a unor enzime si a ò¼ûÆ-1, ò¼ûÆ-2 si ò¼ûô- globulinelor, sistemul reticuloendotelial pentru ò¼é- globuline, numeroase alte fractiuni minore din punct de vedere al concentratiei fiind produse de alte celule si tesuturi. Evaluarea concentratiei globulinelor si mai ales a raportului A:G este importanta pentru diagnosticul afectiunilor inflamatorii cronice la rumegatoare. Hiperproteinemiile pot fi aparente, induse de deshidratare, si reale, datorate in special cresterii concentratiei globulinelor. Hiperglobulinemia este determinata de afectiuni inflamatorii cronice precum reticuloperitonita traumatica, abcesele hepatice, pneumonia cronica. in aceste afectiuni, scaderea raportului A:G se datoreaza doar globulinelor, scaderea nivelului albuminelor fiind nesemnificativa. in afectiunile hepatice cronice insa, scaderea raportului A:G este determinata de scaderea nivelului albuminelor. Hipoproteinemia poate fi aparenta, indusa de hiperhidratare si reala, determinata in special de scaderea albuminelor. Scaderea concentratiei albuminelor are drept cauze scaderea biosintezei la nivel hepatic, digestia si absorbtia deficitara, aport proteic insuficient, pierderi datorate leziunilor glomerulare sau hemoragiilor. Panhipoproteinemia este caracterizata printr-un nivel scazut atat al albuminelor cat si al globulinelor, si la bovine semnifica existenta gastro- enteropatiilor care apar in parazitozele cu nematode, paratuberculoza si salmoneloza. Hipoproteinemia obliga la analize de laborator suplimentare, cum sunt analiza urinii, pentru depistarea proteinuriei si hematuriei, analiza fecalelor, teste specifice pentru profilul hepatic, examinarea pentru depistarea parazitilor interni si externi, analiza hematologica completa. Hipoalbuminemia apare si post-partum, mentinandu-se 1-4 saptamani, in functie de hrana. De asemenea la viteii nou-nascuti se inregistreaza valori scazute ale proteinemiei, care cresc odata cu varsta.

Ultima modificareVineri, 10 August 2018 20:00