updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastra:

Cele mai citite articole din secțiune:

Bolile imunomediate ale pielii la cai   

Bolile imunomediate ale pielii la cai  

Identificarea si managementul imuno-frotiurilor din pustule, cruste sau eroziuni recente produce se dermatoze, sunt bazate pe intelegerea patogenezei bolii. Sistemul imun este focalizat pe apararea gazdei si are componente celulere...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Parascaris sp la un manz de 5 luni

Parascaris sp la un manz de 5 luni

Medicul veterinar Martin Nielsen, parazitolog veterinar specializat pe ecvine a publicat un video cu Parascaris sp la un manz de 5 luni.   

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Tulburarile congenitale de piele la cal

Tulburarile congenitale de piele la cal

Sindromul alb letal : La cai albinismul trebuie distins de sindromul alb letal, care este în principal o problema la caii Paint (în special, dar nu exclusiv, la împerecherile overo). Gena...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Diaree înainte de înțărcare

Infecția cu rotavirus și coccidioza sunt cauzele majore ale diareei înainte de înțărcare. Alți agenți precum E. coli poate fi implicat pe măsură ce protecția colostrală scade sau când sunt întâlnite noi tulpini și clostridiile pot coloniza intestinele deteriorate de alți agenți.De asemenea, pot apărea gastroenterită transmisibilă (TGE) și diareea epidemică porcină (PED). Grupele de rotavirus A, BC și E au fost găsite la porci, dar grupa A este de obicei primul care infectează un purcel și este cel mai frecvent în diareea de dinainte de înțărcare. Rotavirusurile sunt relativ rezistente, supraviețuiesc 7-9 luni la 18-20˚C și sunt stabile între pH 3 și 9. Infecția apare la purceii care nu au luat colostru și când anticorpii materni din lapte scade de la 2 săptămâni încolo. Infecția este orală și virusul se repetă în celulele care căptușesc intestinul subțire mijlociu de la jejunul superior la ileonul inferior. Celulele mature absorbante sunt eliminate și rezultă atrofia vilozității. Eșecul rezultat de a absorbi nutrienții duce la diaree care conține particule de virus. Recuperarea poate fi completă în 7 zile.

Transmitere 

Principalul mod de transmitere este de la porc la porc. Purceii afectați clinic elimină aproximativ 10 milioane de particule de rotavirus per gram de fecale, iar doza infecțioasă poate fi de până la 90 de particule. Materiile fecale sau materialele contaminate cu fecale (hrănitori, mobilier, îmbrăcăminte și unelte) pot transmite infecția. Capacitatea virusului de a persista până la 9 luni îi permite să persistă perioade lungi de timp în mediul purceilor. Modul de transmitere al coccidianului implicat ( Cystoisospora suis ) și al tulpinilor patogene ale purceilor de E. coli care pot coloniza intestinul este similar. TGE și PED sunt foarte infecțioase, dar persistă în mediu mult mai scurt timp.

Tablou clinic

Diareea de dinainte de înțărcare este albă sau cenușie din cauza laptelui nedigerat prezent în materiile fecale și poate apărea la majoritatea puiilor de la 14 zile la 3 săptămâni sau până la înțărcare. Nu toți membrii așternutului dezvoltă diaree. Unele rămân neafectate, iar altele doar trec mișcări albe perfect formate. Purceii afectați pot fi deprimați, încetează să sugă și devin reticenți la mișcare. Se pot observa vărsături. Câteva ore mai târziu, se dezvoltă diaree abundentă și este albă sau galbenă, cu floculi care plutesc într-un lichid asemănător zerului, dar poate fi de culoare gri. Pot apărea deshidratarea și pierderea rapidă a stării, dar mulți purcei afectați par relativ normali. Pofta de mâncare revine după 24-72 de ore. Semnele clinice regresează la 4-6 zile după infecție, dar fecalele galbene libere pot persista timp de 7-14 zile, iar fecalele porcilor de lapte pot rămâne albicioase pentru o perioadă după recuperare. Treizeci și trei la sută dintre porcii tineri afectați pot muri în focare în care purceii nu au acces la apă, dar mortalitatea este de obicei mult mai mică și mai puțin frecvent depășește 1 purcel pe așternut. Diareea cu rotavirus poate reapare deoarece imunitatea la un tip nu previne infectarea cu altele. Efectele asupra ratei de creștere variază de la nimic până la cel puțin 5 zile până la 25 kg. Inspecția podelei țarului, a zonelor dintre șipci, a vecinătății adăpătoarelor sau a bordurii țarcurilor dezvăluie diaree albicioasă sau gri sau fecale albe. Așternutul poate face detectarea mai dificilă. Atunci poate fi necesară inspecția purceilor individuali. Rotavirusul este cea mai frecventă cauză, dar este frecventă la purceii din această grupă de vârstă, indiferent de prezența diareei. Poate fi identificat în materiile fecale prin utilizarea testelor de aglutinare cu latex, teste pe bandă ușor de utilizat, demonstrarea particulelor prin microscopie electronică, confirmarea prezenței ARN prin electroforeză pe gel de poliacrilamidă (care îl identifică în grup) și prin nucleu. metode acide, cum ar fi reacția în lanț a polimerazei (PCR). E coliiar clostridiile pot fi cultivate din probe de fecale, dar confirmarea prezenței coccidiilor, TGE și PED poate necesita examinarea post-mortem a purceilor proaspăt uciși și examinarea atentă a mucoasei.

Leziuni

Examinarea post-mortem a purceilor morți confirmă prezența diareei. Animalele sunt frecvent deshidratate. Intestinele subțiri au pereți subțiri, cu atrofie viloasă și umplute cu conținut lichid, cremos. Conținutul intestinal gros este fluid și cremos sau cenușiu și pot exista colorări fecale pe perineu. Examinarea histologică a intestinelor necesită examinarea purceilor proaspăt uciși, de preferință în stadiile incipiente ale bolii. Agenții în cauză pot fi apoi identificabili în leziunile intestinale, în caz contrar, testele descrise mai sus vor dezvălui agenții prezenți.

Tratament

Severitatea diareei înainte de înțărcare poate fi redusă semnificativ prin furnizarea de adăpători de purcei. Dacă fluidele înlocuitoare de ioni pot fi administrate prin aceste băuturi și alți factori de creștere, cum ar fi temperatura mediului, corectați, mortalitatea din această afecțiune poate fi redusă și mai mult. Tratamentul specific depinde de agenții prezenți. Nu există un tratament specific pentru infecția cu rotavirus, TGE sau PED. Coccidioza poate fi tratată (dar este cel mai bine prevenită) și acele cazuri în care E. coli și clostridia sunt importante pot fi tratate folosind doze antimicrobiene orale timp de 3-5 zile. Prevenirea depinde de tratamentul precoce al coccidiozei de către și E. coliși infecția clostridiană prin vaccinarea scroafei, asigurându-se că colostrul este ingerat de purcel. Au fost produse vaccinuri care pot imuniza scroafa împotriva rotavirusului și astfel protejează purceii prin imunitatea colostrală, dar acestea nu sunt disponibile în toate țările de creștere a porcilor. Rotavirusul, coccidianul și E. coli supraviețuiesc în mediul purceilor, astfel încât infecția poate apărea din contaminarea mediului. Creșterea integrală, totală ar trebui practicată în spațiile de fătare și creștere și ar trebui să includă o etapă de dezinfecție folosind hipoclorit pe suprafețe curate și dezinfectanți brevetați, cum ar fi un amestec de surfactant, acid organic, agenți oxidanți și tampon. Dezinfectanții fenolici sunt mai puțin eficienți.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Mai multe din această categorie: « Bolile imunomediate ale pielii la cai  

Secțiunea Fermă pentru medici veterinari

Enteropatii circulatorii — crizele vasculare …

Denumirile pe care le poarta aceste enteropatii circulatorii exprimate prin colici foarte grave la cal, arata si preocuparea continua a autorilor de a ajunge la o concluzie etiopatogenica precisa. Faptul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Parascaris sp la un manz de 5 luni

Medicul veterinar Martin Nielsen, parazitolog veterinar specializat pe ecvine a publicat un video cu Parascaris sp la un manz de 5 luni.   

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Insuficienta renala cronica

Se caracterizeaza prin manifestari nutritional-metabolice, toxicoza evidentiindu-se doar in ultima faza.

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Dermatita digitala la bovine

Dermatita digitala (DD) la bovine este o dermatita infectioasa, contagioasa si dureroasa  a tesutului digital. Este in primul rand o boala a vacilor de lapte tinute in adapost si a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Sindromul de icter la animalele de ferma

Colorarea in galben de diverse intensitati a pielii si mucoaselor prin pigmentii biliari (bilirubina) da icterul sau galbinarea. Aceasta impregnare a tesuturilor corespunde unui variat numar de tulburari. Cand corespunde unui...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Pruritul la cal

Schimbarile de comportament precum frecatul, lovirea sau muscatul indica prezenta pruritului. La examinarea fizica, pierderea parului si/sau excoriatiile sunt cele mai comune sechele clinice ale mancarimii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Bolile imunomediate ale pielii la cai  

Identificarea si managementul imuno-frotiurilor din pustule, cruste sau eroziuni recente produce se dermatoze, sunt bazate pe intelegerea patogenezei bolii. Sistemul imun este focalizat pe apararea gazdei si are componente celulere...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Tulburarile congenitale de piele la cal

Sindromul alb letal : La cai albinismul trebuie distins de sindromul alb letal, care este în principal o problema la caii Paint (în special, dar nu exclusiv, la împerecherile overo). Gena...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA

Diaree înainte de înțărcare

Infecția cu rotavirus și coccidioza sunt cauzele majore ale diareei înainte de înțărcare. Alți agenți precum E. coli poate fi implicat pe măsură ce protecția colostrală scade sau când sunt...

Mai multe articole in: Articole medicale specializate FERMA