updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

DIGI24 sau cum să promovezi agresivitatea la știri

O știre transmisă pe 22 ianuarie, în Jurnalul de la ora 18 pe canalul de știri DIGI24 transmitea oamenilor informația că pentru a te apăra, trebuie să lovești câinele în gât, nas și ceafă. Pe lângă câteva metode de prevenție a unei situații riscante, jurnaliștii DIGI24 recomandă recurgerea la agresivitate împotriva câinilor. 

Să vedem dacă noua înființată poliția Animalelor se sesizează si demarează o anchetă împotriva realizatorului și/sau Digi TV cu privire la instigare la rele tratamente aplicate animalelor și violență împotriva animalelor?

Este stupid cum oameni care ar trebui să filtreze prin conștiința umană și prin experiența de jurnalist să utilizeze astfel de cuvinte, fraze și imagini sugestive care incită la ură, violență. Da. înțeleg ca oamenii să fie furioși pe o haită de câini care au omorât un om. Este din punct de vedere uman o oroare, ceva abominabil. Dar să privim cauzele care au dus la acest fenomen și să combatem cauzele și vinovații. Răspunsul prin violență nu este o soluție, ci este doar acoperirea cauzelor reale. Toți cei care de-a lungul istoriei au utilizat în limbaj violența în fapt au dorit să acopere adevărul și realitatea stârnind un val de furie asupra a ceva care era doar un fenomen, și nu o cauză. 

1. Soluții decente, pentru oameni și animale

Haideți să ne facem că înțelegem că acei câini erau animale semi-sălbatice aflate în perioada de împerechere care își apărau teritoriul de un alt prădător: omul. Ei nu au văzut omul ca pe o pradă. L-au văzut ca pe un intrus în spațiul lor. Cauza nu este omul, doamna aceea nevinovată care încerca să se bucure de mediul natural și să își păstreze sănătatea alergând pe la Lacul Morii. Cauza nu sunt câinii care sunt semi-sălbăticiți de la Lacul Morii. Ambele sunt doar efectele incompetenței și prostiei umane.

Dacă oamenii ar avea amenajat de primărie un spațiu și un traseu de alergat unde să nu inspire toate gazele arse și dioxina emisă de zecile de mii de mașini, dacă ar fi curat, elegant și întreținut, atunci ar fi fost în zona poate zeci de oameni care să se bucure de aer, verde și alergat chiar dacă sunt și câini. Acei câini nu vor ataca niciodată dacă în zonă sunt mulți oameni permenent.

Se învață cu ei și știu sigur că oamenii nu le vor spațiul vital și nu concurează pentru reproducție. Sau dacă instituțiile pline de șpăgari, pile și salarii grase și-ar fi făcut treaba și ar fi castrat toți câinii din zona în 1-2 ani, nu ar mai exista această luptă pentru spațiu și pentru acces la reproducție al câinilor. Acestea sunt cauzele reale ale faptului că o doamnă și-a pierdut viața. Și-a pierdut viața datorită semenilor ei, incompetenți care nu știu nici să înțeleagă sensul logic al cauzei și efectului. Ei au omorât-o. Animalele nu omoară de plăcere niciodată. Ori le este foame, ori le-ai speriat (și o caprioară te poate omorî) ori ai intrat în spațiul vital sau spațiul de reproducție și atunci ești un obstacol ce trebuie îndepărtat. Aceasta este viața și nu putem să ne opunem vieții. Îi suntem datori cu propria noastră viață și de aceea trebuie să o respectăm în toate formele ei.

Deci cauza morții acelei doamne sunt semenii ei. La ei stimați redactori și prezentatori de la Digi trebuie să urlăm, la acești nesimțiți trebuie să facem aceste fapte abominabile despre care vorbiți. Cei care nu își fac treaba și iau o căruță de bani din taxele și impozitele noastre iar exemplele sunt multe și cunoscute de toți.

2. Cum evităm să fim mușcați de câini

Pe câini este mai simplu să îi evităm, mai ales în zonele unde se reproduc, iar dacă avem ghinionul să dăm peste ei trebuie să stăm pe loc pană ce se plictisesc de lătrat, să nu ne uităm la ei, să nu vorbim cu ei, să îi ignorăm dar să îi urmărim cu coada ochiului și să avem o poziție fermă de atac. Ei din toate aceste mișcări ale corpului vor înțelege că nu trebuie să se apropie, că suntem mai mari ca ei și mai puternici și le putem face rău. Ei nu știu cuvinte, ei nu știu să interpreteze gesturile noastre sau fuga noastră decât ca niște slăbiciuni și atunci vor ataca mai rău. Puteți să aveți un fluier cu voi și să fluierați foarte puternic. Dacă acoperiți lătratul lor și aud fluierul, atunci se vor opri și zgomotul fluierului îi deranjează. Câinii cu cât latră mai mult, cu atât se „înrăiesc“ așa că scopul este să nu vă apropiați de ei, să nu vorbiți cu ei sau să faceți gesturi către ei. Altfel, sunteți victimă sigură. Nu veți reuși niciodată să loviți un câine în cap, gât sau ceafă decât dacă aveți ani de karate sau veniți de pe front. Sunt mai mici, mai agili și ei asta fac toată ziua, se feresc de tot felul de chestii, așa că sunt experți. 

Ca o concluzie, nu vă încredeți niciodată în inepțiile din spațiul public, precum cele spuse de ziariștii de la Digi TV. Nu vă încredeți în general în semenii voștri care vă îndeamnă la ură și violență.

Natura este frumoasă, blândă dar feroce. Încercați să o înțelegeți dacă doriți să trăiți mult, bine și frumos. Să aveți multă înțelepciune!

3. Context mai larg: 

Pe 21 ianuarie o femeie a murit, după ce a fost mușcată de câini în zona Lacu Morii, din București. 

Pe 20 ianuarie, un bărbat de 71 de ani, din comuna Roadeș, județul Mureș a murit după ce a fost atacat de câini. 

 

4. Reacții online: 

Mai mulți medici veterinari și iubitori de animale au reacționat în mediul online, la această știre:

"Toată cruzimea izvorăște din slabiciune"...Ce-o fi în mintea unui copil care aude ineptia de la t.v?"

 

Ultima modificareMarți, 24 Ianuarie 2023 14:28
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr. Iulian Vieru

Medic primar veterinar, Fondator Revista Veterinarul

In activitatea de medic veterinar am avut sansa sa particip în multe formele de exercitare a activitatii de medic veterinar: la circumscriptie de stat, la circumscriptie concesionata, la firma cu specific de activitate medicina veterinara, in institutii de control a activitatii medicale veterinare prin toate serviciile (polita sanitara veterinara, sanatate animala, igiena si siguranta alimentelor). Astfel am avut ocazia sa invat multe din tainele profesiei, sa inteleg in profunzime mecanismele si modul de functionare al medicinii veterinare.

Activitatea extraprofesionala, pasiunea pentru idei si inovatie m-a motivat sa invat, sa experimentez in cele peste 30 de proiecte finantate in diversele domenii in care am activat, ONG, administratie publica, medicina veterinară. Insumarea experientelor a venit o data cu infiintarea Patronatului Medicilor Veterinari Privati din Romania si al Revistei Veterinarul. In cadrul Patronatului am activat ca voluntar si am avut satisfactia la finalul colaborarii sa ma pot mandri ca am fost unul dintre cei care au pus umarul la realizarea primului patronat real din Romania al medicilor veterinari, organizatie membru al Federatiei Veterinarilor Europeni, cu proiecte de dezvoltare castigate pentru membrii sai si cu negocieri (mai aprinse) castigate cu autoritatile veterinare. Revista Veterinarul, este si astazi cel mai frumos si amplu proiect de promovare al medicinii veterinare si a medicilor veterinari romani cu care ma mandresc.

Website www.veterinarul.ro

Articole înrudite

 • Conferinta RSVD de stomatologie veterinara: „Si noi si ei cu zambetul sanatos"

  Societatea Română de Chirurgie Orofacială și Stomatologie Veterinară (RSVD - Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry) organizează pe 27 mai Conferința Națională  „Și noi și ei cu zâmbetul sănătos". Evenimentul va avea loc la Hotelul The Marmorosch. Revista Veterinarul este partener media la eveniment. 

 • Workshop RSVD stomatologie veterinara: Tumorile cavitatii bucale la caine

  Societatea Română de Chirurgie Orofacială și Stomatologie Veterinară (RSVD - Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry) organizează pe 26 mai Workshopul „Tumorile cavității bucale la câine". Evenimentul la avea loc la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Medicină Veterinară. Revista Veterinarul este partener media al evenimentului. 

 • Virusul Pestei Porcine Africana poate fi transmis prin intermediul insamantarii artificiale

  Virusul pestei porcine africane (PPA) este capabil să se transmită din materialul seminal al vierilor, pe calea inseminării artificiale (IA), la scroafe și purcei embrionari. Acesta a fost rezultatul unei cercetări comune germano-americane.

 • Asociația Mondială a Medicilor Veterinari de Animale Mici ia atitudine împotriva reproducerii brahicefalice extreme

  „Este o criză internațională a bunăstării caninelor”. Acestea sunt cuvinte destul de puternice de la Asociația Mondială a Medicilor Veterinari de Animale Mici (WASAVA).„ Am vorbit despre problema câinilor cu botul scurt (brahicefalici) cu căi respiratorii limitate de câțiva ani, de când problema a fost evidențiată publicului din Marea Britanie și clubul lor de canise a luat atitudine”, se arată într-un comunicat al organizației. 

 • Cu ce probleme se confruntă medicii veterinari în Franța?

  Sectorul veterinar din Franța se confruntă astăzi cu paradoxul dintre o piață atractivă și dinamică și lipsa de medici veterinari. Număr redus de absolvenți, rata mare de abandon chiar de la începutul activității, condiții grele de muncă. Atâtea probleme cunoscute și de medicii veterinari din România, pe care structurile oficiale veterinare din Franța și/sau din România trebuie să le rezolve prin adaptarea la aspirațiile noii generații ale viitorilor medici veterinari liberali. Pentru a ne înțelege mai bine problemele noastre, câteodată este bine să aruncăm o privire peste gard, la vecini. Să vedem ei ce mai fac, ce probleme au și mai ales cum și ce soluții au găsit pentru a le rezolva. În general, și ei și noi avem aceleași probleme economice, care stau la baza disfuncționalităților profesiei. Diferențele se creează doar în urma modului de abordare a soluțiilor, care diferă din considerente de cultură națională (pentru cei interesați se poate studia modelul intercultural propus de Hofstede).

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.