updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Dirofilaria immitis

1. Istoric

 

Primul caz de Dirofilaria immitis a fost descoperit in Italia in 1626 de Francesco Birago. Abia in 1847, s-a raportat prezenta Dirofilariei immitis si pe teritoriul Statelor Unite. Desi este cunoscuta ca o parazitoza cardiaca, localizarea dirofilariilor si leziunile initale se produc in arterele pulmonare.

 

Doar in ultimul stadiu al bolii, parazitul adult se localizeaza in partea dreapta a cordului, asadar ar trebui sa fie considerata o parazitoza pulmonara in primul rand.

2. Ciclu biologic

Gazde intermediare: tantarii.

Gazde definitive: cainii, pisicile, alte animale mici/salbatice si omul.

Tantarul care se hraneste cu sangele unui caine infestat ingera microfilariile circulante, iar in corpul acestuia se transforma in larve L1 in decursul a catorva ore. Larvele naparlesc de doua ori in decursul a patru saptamani si devin in final larve L3 infestante. Aceste larve L3 intra prin intepatura tantarului in tesutul subcutanat al noii gazde unde naparlesc in larve L4 in urmatoarele zile. Larvele L4 migreaza prin tesutul subcutanat, tesutul adipos si prin muschi in urmatoarele 2 luni, in final se trasnforma in viermi tineri si intra in venele periferice. De aici prin circulatia sangvina sunt transportati in artele pulmonare, la maximum trei luni de la infestare.

In momentul in care ajung in arterele pulmonare, viermii devin adulti si pot trai in medie intre 5 si 7 ani. In cazul pisicilor, majoritatea viermilor tineri mor imediat cum ajung in arterele pulmonare determinand un raspuns inflamator local. O parte a viermilor care infesteaza pisicile, se transforma in viermi adulti si pot trai in medie intre 2 si 4 ani.

Majoritatea cainilor nu prezinta niciun semn clinic pentru o lunga perioada de timp, (luni sau poate chiar ani) simptomatologia depinzand de gradul de infestatie, de fiecare individ in parte si de nivelul de exercitiu fizic al fiecarui animal. Modificarile arteriale sunt mult mai severe in cazul cainilor cu activitate fizica intensa, mai putin evidente in cazul celor sedentari.

Un prim simptom este acela al tusei cronice, urmata de dispnee moderata la severa, slabiciune si uneori lipotimii dupa exercitiu fizic. Mai tarziu atunci cand apare insuficienta cardiaca congestiva, apare ascita, edemul picioarelor, anorexia, slabire, deshidratarea.

La asculatie, se poate auzi un murmur cardiac pe partea dreapta a toracelui datorita insuficientei de valva tricuspida si a ritmului cardiac anormal datorat fibrilatiei atriale. La cainii de talie mica, caracterisc este migrarea viermilor adulti din arterele pulmonare in cordul drept datorita hipertensiunii pulmonare si a scaderii bruste a debitului cardiac.

Acest lucru este denumit „sindromul caval” si se manifesta prin dispnee si murmur cardiac tricuspid. Prognosticul este rezervat spre grav in cazul acestor simptome.

3. Diagnostic:

Diagnosticul dirofilariozei se poate face prin examen direct al sangelui periferic in care se vizualizeaza in camp microfilariile circulante. Mai exista si alte metode de detectie a dirofilariozei printre care amintim: teste ELISA, teste imunocromatografice pentru depistarea antigenului dirofilariozei. Antigenul dirofilariozei poate fi depistat la cel putin 5 luni de la infestatie.

4. Tratament:

Inainte de inceperea oricarui tratament, animalul este evaluat in vederea stabilirii riscului de a dezvolta tromboembolism. Tratamentul simptomatic trebuie sa fie bazat pe imbunatatirea circulatiei cardiopulmonare (prin limitarea efortului fizic si repaus in cusca), antiinflamatoare (prednisolon 2mg/kg timp de 4 -5 zile pentru a controla inflamatia si tromboembolismul), diuretice (furosemid 1mg/kg b.id),digoxin pentru controlul fibrilatiei atriale.

Chemoprofilaxia este aproape 100% eficace in prevenirea dirofilariozei atunci cand este administrata corect. CHemoprofilaxia este recomandata pentru toti cainii si toate pisicile care traiesc in zonele endemic. Ivermectina, milbemicina si selamectina sunt folosite curent in chemoprofilaxie. Aceste medicamente blocheaza dezvoltarea larvara si le omoara in cateva saptamani sau luni de la infestatie. Ele au o eficacitate prelungita, iar administrarea lor pe termen mai lung previne reinfestarea. Selamectina este un macrolid semisintetic care se aplica local, lunar, in doza de 6-12 mg/kg atat pentru caini cat si pentru pisici.

In administrarea preventiva are eficienta in combaterea dirofilariozei, dar si in prevenirea altor parazitoze (raia sarcoptica, purici, capuse, raia auriculara). Selamectina ofera o reducere graduala a microfilariile circulante atunci cand este administrate corespunzator.

5. Prezentare caz:

Specie: Canina; Rasa: Caniche Varsta: 12 ani, Mascul, necastrat (Fig 1,2)

dirofilaria immitiscaine1

 

Se prezinta la clinica in Septembrie 2010, pentru examinarea unei formatiuni la nivel perianal. Dupa excizia formatiunii cutanate, aceasta s-a trimis la laborator pentru examenul histopatologic. In urma examinarii histopatologice s-a pus diagnosticul de adenom de glanda circumanala. In frotiu s-au vizualizat larve de Dirofilaria Immitis.

dirofilaria immitis1 caine1

Ca tratament de preventie s-a ales administrarea selamectinei (concentratie 120mg). Administrarea selamectinei s-a facut lunar, iar la intervale regulate (lunare) s-a examinat o proba de sange periferic.

dirofilaria immitis1 caine12

Initial s-a observat prezenta a peste 20 microfilarii in camp, iar la aproape un an de la diagnostic si administrarea selamectinei s-a observat un numar de 5 microfilarii in camp, la aproape 2 ani de la diagnostic nu s-au mai observa microfilarii in camp (fig 3).

dirofilaria immitis1 caine13

 

In prezent, animalul continua tratamentul cu selamectina ca medicatie preventiva.

Stronghold3

 

 

1. Canine and Feline Dirofilariasis: Prophylaxis,Treatment, and Complications of Treatment* Heather Hoch, DVM SouthPaws Veterinary Specialists and Emergency Center Fairfax,Virginia

2. Dirofilaria immitis and D. repens in dog and cat and human infections*Claudio Genchi, Laura Rinaldi, Giuseppe Cringoli 

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:40
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Andrei Caloiu

Clinica veterinara Sarmivet

Website www.sarmivet.ro

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.