Avertizare
 • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
 • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 102
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Dirofilaria repens

Speciile de Dirofilaria sunt impartite in 2 grupe:

 • Dirofilaria immitis care se poate gasi in inima si in vasele pulmonare ale cainelui, gazda naturala a acestui parazit;
 • Dirofilaria repens care paraziteaza tesutul subcutanat. Dirofilaria repens paraziteaza cainii dar si alte carnivore cum ar fi pisicile, lupii, vulpile, coiotii. Este o zoonoza, dar transferul de la animale la om nu se face prin contact direct. Infectii cu Dirofilaria repens sunt raportate si la oameni in diferite parti ale globului mai ales in zonele cu clima mediteraneeana sau tropicala.

Ciclul de viata al Dirofilariei repens este asemanator cu al celorlalte filarii si al nematodelor in general, constand in cinci stadii de dezvoltare ce se desfasoara in gazda vertebrata si in vector (tantar, capusa, musca). in primul stagiu larvar parazitii femele adulte produc numeroase microfilarii care apoi sunt ingerate de insectele vectori. in corpul vectorilor microfilariile sufera doua stadii de dezvoltare larvara, pentru ultimele stadii de dezvoltare, larva de stadiul trei este inoculata inapoi in gazda vertebrata in timpul pranzului hematofagic.

1. Prezentarea clinica

1.1. Semne clinice

 1. Prezenta unui nodul subcutanat de marime variabila, nedureros cauzat de prezenta viermelui adult;
 2. Localizarea umflaturii poate varia datorita deplasarii viermelui prin tesutul subcutanat;
 3. La caini infestarea poate cauza dermatita pruriginoasa localizata;
 4. in timpul interventiei chirurgicale, viermii pot fi gasiti in tesutul conjunctival dintre muschi.

1.2. Diagnostic diferential

Microfilariile din sange trebuiesc diferentiate de Dirofilaria immitis, care este mult mai patogen si de Dipetalonema Spp. Diagnosticul final se pune pe baza examenul microscopic al viermelui excizat.

2. Preventie si Tratament

Prevenirea infestatiei cu Dirofilaria immitis se realizeaza prin folosirea produselor repelente pentru tantari, capuse, muste si prin administrarea periodica de produse antihelmintice cu spectru larg. Tratamentul se realizeaza prin administrarea ivermectinei in doza de 10mg/50kg administrata la un interval de 7 zile, timp de 6 saptamani. Nodulul subcutanat se indeparteaza chirurgical.

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 18:59
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.